Blogg-Topplista Elenas recept: Limbǎ cu mǎsline/Oxtunga med oliver

torsdag 27 juni 2013

Limbǎ cu mǎsline/Oxtunga med oliver

Traditionell rätt vid Jul i Rumänien.

Limba_masline1_Elenas photo limba_masline1b_zps6be6f063.jpg

600 g oxtunga (jag hade kalvtunga)
3 morötter
1 hel gul lök
10 st. kryddnejlikor
1 tsk svart peppar (hela korn)
1 msk salt

Sås:
3 gula lökar (eller 8-9 schalottenlök)
250 g kalamataoliver (med kärnor)
4-5 vitlöksklyftar
3-4 msk olivolja
1 burk passerade tomater (500 g)
0,5 citron
1 tsk timjan
1 lagerblad

Dag 1:
Tvätta kalvtungan, lägg den i en kastrull med kallt vatten. Tillsätt 0,5 dl salt och 2-3 msk ättika i vattnet. (Detta för att göra det lättare att dra av det yttre skinnet efter kokning.)
Låt det stå i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Dag 2:
  • Skölj av tungan. Stick in kryddnejlikorna i den hela löken. Lägg tungan i en kastrull med morötterna, löken med nejlikor, peppar och 1 msk salt. Häll vatten så att det täcker tungan och grönsakerna. Låt koka tills tungan är mjuk, ca 2-3 timmar. Spara 3-4 slevar av kokvatten.
  • När tungan är kokt, ta av den ur vattnet, släng de kokta grönsakerna. Låt tunga svalna lite och dra av det yttre skinnet. Skär tungan i skivor på 1-1,5 cm.
Såsen:
  • Koka oliverna i 2-3 minuter, skölj av de med kallt vatten.
  • Hacka löken och vitlöken. Fräs de i oljan.
  • Tillsätt passerade tomater, timjan, lagerblad och 3-4 slevar av kokvattnet. Koka i några minuter.
  • Tillsätt tungskivorna och oliverna och låt det koka i ca 30 minuter.
  • Skala en halv citron, var noga med att ta bort allt det vita från skalet. Skär citronen i skivor och lägg de i grytan. Låt koka i 5 minuter till.
  • Servera kallt eller varmt. Man kan äta det med polenta, pasta, bröd eller ris. Couscous går också bra! ;)

4 kommentarer:

Jenny sa...

Hejsan!
Jag blev så glad när jag hittade din sida. Min sambo är från Rumänien och vi har varit och hälsat på ett par gånger hos hans familj. Där har jag fått smaka all denna goa mat men som jag själv inte kan laga.
Skall börja laga mat som en galning nu! Tack för alla recept!

Mvh
Jenny

Elena sa...

Lycka till Jenny!

Anonym sa...

Hej

Det är så sällan man ser recept på tunga! Testade nästan omgående,,,,,mums

Tunga, lever, njurar och hjärta har som tur är inte folk förstått hur gott det är, vi ska lyfta på hatten åt det och tacka, för det är ganska billigt om man får tag i det... bland korvar och danskt svinkött.

Tack!!!!

Skall botanisera bland dina recept nu.

///Lasse

Anonym sa...

Hej

Det är så sällan man ser recept på tunga! Testade nästan omgående,,,,,mums

Tunga, lever, njurar och hjärta har som tur är inte folk förstått hur gott det är, vi ska lyfta på hatten åt det och tacka, för det är ganska billigt om man får tag i det... bland korvar och danskt svinkött.

Tack!!!!

Skall botanisera bland dina recept nu.

///Lasse

 
Blogglista.se