Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 28 april 2008

Pâine împletită/Treflätat sesambröd


25 g jäst
2,5 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
½ msk socker
1 ägg
2 msk olja
ca 8 dl (420 – 480 g) vetemjöl

Pensling:
ägg
sesamfrö

  • Smula sönder jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet, tillsätt ägg, olja, salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  • Arbeta degen på bakbordet och skär av 1/3.
  • Dela sedan varje bit i tre delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.
  • Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem. Börja vid mitten. Lägg den färdiga flätan på bakpapper på plåt och platta till den lite.

  • Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lätt. Låt flätan jäsa i 20 minuter.
  • Pensla med ägg, strö över sesamfrö

  • och grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.



Obs! Har bakat dubbel sats!

söndag 27 april 2008

Gino


Bananer
Jordgubbar
Kiwi
Honungsmelon / galiamelon
Vit choklad

Serveras med glass.

Dela frukten i lagom stora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.



Strö över riven vit choklad:



och in i ugnen på 225°C. Bara övervärme eller grill i 1 – 3 min:



Servera med glass.

onsdag 16 april 2008

Kycklingcurry med ananas och linser



(MURGH DANSAK)
(4 port.)

ca 500 g benfritt kycklingkött i tvåcentimeterstärningar
2 dl gula linser
ca 200 g färsk ananas eller 1 burk i egen juice
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
0,5 - 1 msk röd chilipeppar
1 tsk hel spiskummin, grovt krossad
5-6 curryblad eller 2- 3 lagerblad
1,5 tsk salt
1 dl vatten
ca 1 dl matolja
1 stor tomat, hackad
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära, skalad och riven
ananas till garnering

  • Koka linserna enligt anvisning på paketet tills dem är nästan mjuka. Skala ananasen och dela den i bitar.
  • Blanda gurkmeja, paprika, chilipeppar, spiskummin och curryblad med vattnet och rör tills saltet är löst.
  • Värm oljan i en stekpanna eller wook på medelvärme. Lägg i kycklingen, tomat, lök, vitlök, ingefära och kryddblandning, rör om och koka på svag värme tills kycklingen är mör, ca 15 minuter.
  • Blanda i linser och ananas och låt småkoka i ytterligare 4-5 minuter.
  • Serveras med naan eller ris. (Jag hade dinkel ris.)

Källa: ”Indiska kokboken”


lördag 12 april 2008

Den godaste sillen



- 6 st. sill (ca. 420 gr)
- 1 tsk salt
- 2 msk ströbröd (havregryn)
- 2 msk smör

Marinad:
- 2 msk senap
- 2 msk ättika
- 1 dl hackad dill
- 1 msk socker
- 1,5 dl crème fraiche
 
Rensa sillen:


Salta sillfiléerna
Rulla filéerna och lägg dem i en smord ugnssäkert form:


Rör ihop ingredienserna till marinaden:




Häll marinaden över fisken:


Strö på havregryn/ströbröd och lägg på smörbitar:


In i ugnen 225˚C ca 20 – 25 min:


Serveras kallt med t.ex. tabouleh.


TABOULLEH:
- persilja
- 250 g hackade tomater
- salt
- peppar
- citronsaft
- olivolja
- couscous/bulgur (kokas enligt instruktionen på förpackningen)
- hackad lök

fredag 11 april 2008

Sockerkringlor



















Till ca. 18 st:
- 100 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 7 dl vetemjöl
- rivet citron eller apelsinskal

Pensling:
- 50 g smör eller margarin

Garnering:
- ca 1 dl strösocker

Gör så här:
  • Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt, 37°C.

  • Smula jästen i en bunke. Häll i lite degspad och rör ut jästen i det. Tillsätt resten av degspadet.
  • Rör ner socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
  • Tag upp degen på mjölat bord. Dela den sedan i 18 lika stora bitar.
  • Rulla ut bitarna till smala, jämntjocka längder, ca 40 cm långa. Forma deglängderna till kringlor:



















  • Lägg kringlorna på en bakpappersklädd plåt.
  • Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°C.Grädda kringlorna mitt i ugnen 8 – 10 min.:


















  • Pensla dem med smält matfett medan de fortfarande är varma. Doppa dem i strösocker:
Hur goda som helst! Går att frysa!

Kanelbullar


(Ca 40 st.)

- 125 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 pkt (50 g) jäst
- 1 – 1 ½ dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
- ca 100 g smör eller margarin
- ca 1 dl strösocker
- ca 2 msk kanel

Pensling:
- 1 ägg

Garnering:
- pärlsocker

Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant.



Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Gör fyllningen: rör mattfett, socker och kanel smidigt. Tag upp degen på ett mjölat bord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, ca 20 x 40 cm, bred på fyllningen.



Rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullarna i jämnstora bitar, 1 ½ - 2 cm breda.



Lägg kanelbullarna med snittytan uppåt i pappersformar/plåt:



Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker:



Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 10 min.

Scones


Nybakade scones till frukost! Med sylt! Så gott!

- 5,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- lite salt
- 50 gr mjuk smör
- 50 gr riven ost
- 1,5 dl mjölk
- 1 äggula
 
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Tillsätt smör, riven ost, mjölk, äggula. Arbeta snabbt samman allt till en deg.
  • Dela degen i 2 – 4 bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta korsvis i fyra delar. Låt degen jäsa ca 15 min.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade.
 
Blogglista.se