Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 16 juli 2008

Jag vann!

Jag vann 3000 kr for manadensrecept (juni) pa en tavling anordnat av Lindahls Mejeriprodukter AB!
Vad kul!

Det vinnande receptet ar: Gratinerad aubergine med bacon:

http://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/gratinerad-aubergine-med-bacon.html

onsdag 2 juli 2008

Sellerisallad


selleri
yoghurt
senap
(ev. ananasbitar)

Skär sellerin i strimlor. Blanda med yoghurt, senap och ev. ananas.

Gott till grillat kött.

Schwarzwaldbakelser


till 10 st.:

1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl

150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker

Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:



Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa.

Blanda i valnötterna med potatismjölet.

Breda marängen på bakplåtspappret, i cirklarna:



Grädda i ca. 45 min. eller tills bottnarna känns torra.

Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:


Resterande choklad breds tunt på bakplåtspapper:


Bryt chokladen i stora bitar efter den har kallnat.

Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.

Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:


Stick in några bitar choklad.

Strö över kakao blandat med florsocker.

Obs. Dem är godare efter några timmar, när bottnarna har mjuknat lite.

måndag 30 juni 2008

Ciorbă de oase/Fläskbenssoppa



ca. 900 g fläskben
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja

  • Skölj av fläskbenen. Lägg dem i in kastrull med kallt vatten med lite salt i. Skumma av väl. Koka i ca 30 minuter.
  • Tärna grönsakerna och fräs dem i lite olja. Lägg grönsakerna i kastrullen. Tillsätt Lutenica, Vegeta. Koka tills grönsakerna är mjuka.
  • Tillsätt citronsaft. Strö över persilja och libsticka.

tisdag 24 juni 2008

Fisk i curry med potatisknödel


För 4 personer

ca 600 g sejfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 burk lättkokosmjölk (4 dl)
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 tsk maizena
1 ask sockerärter (150 g)
salt, peppar
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär halva äpplet i grova bitar. Finhacka den andra halvan.
  • Skala och skär morötterna i tunna slantar.
  • Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Tillsätt curryn och äppelhacket. Rör om.
  • Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och mangochutney. Låt koka ca 5 minuter
  • Red av med maizena utrörd i lite vatten.
  • Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med morotsslantar och äppelbitar.
  • Låt sjuda ca 5 minuter, eller tills fisken är färdig. Låt sockerärterna sjuda med de sista 2 minuterna.

Servera med ris eller potatis. Jag hade potatisknödel:

Potatisknödel
10 kokta kalla potatisar
1,5 – 2 dl vetemjöl
1 stort eller 2 små ägg
1 tsk salt
1 – 2krm nymald vitpeppar

  • Pressa potatisen genom en potatispress och blanda med mjöl, ägg, salt och peppar till en fast hanterlig deg. Rulla degen till en rulle ca 5 cm i diameter. Lägg rullen i kokande lättsaltat vatten (2 tsk salt per liter vatten) och koka sakta 8- 10 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
  • Vid serveringen skärs knödelrullen i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla ev. skivorna med lite smält smör i serveringsögonblicket.

onsdag 18 juni 2008

Gratinerad aubergine med bacon



- 2 auberginer
- 200 g bacon
- 150 g ost
- 6 msk grekisk- eller turkisk yoghurt
Dela auberginerna på längden.
Snitta auberginerna – 4 snitt per auberginehalva:



Stick in en skiva bacon i varje snitt:



Lägg auberginerna i en ugnsfast form:



Riv osten och blanda den med yoghurten:



Fördela ostblandningen på auberginerna.



Gratinera i ugnen i ca 50 min. (Lägg eventuellt aluminiumfolie ovanpå formen.)

Tips:
Skär bort en liten bit skal bort på botten av varje auberginhalvan, så står den stadigare i ugnsformen.


tisdag 17 juni 2008

Chec cu cacao/ Tigerkaka


(klicka på bilden, för en större bild)

200 g smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1 citron
eller apelsin

- Sätt ugnen på 175˚C.
- Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
- Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan.
- Dela smeten i två skålar.
- Blanda halva smeten med 2 msk kakao.
- Blanda resterande smet med vanillinsockret eller citron- eller apelsinskal.
- Häll lite av den ljusa smeten i formen, fortsätt med den mörka smeten, osv. tills all smet är slut - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
 
Blogglista.se