Jag vann 3000 kr for manadensrecept (juni) pa en tavling anordnat av Lindahls Mejeriprodukter AB!
Vad kul!
Det vinnande receptet ar: Gratinerad aubergine med bacon:
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/gratinerad-aubergine-med-bacon.html
onsdag 16 juli 2008
onsdag 2 juli 2008
Sellerisallad
Schwarzwaldbakelser
till 10 st.:
1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl
150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:
1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl
150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:
Grädda i ca. 45 min. eller tills bottnarna känns torra.
Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:
Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:
Resterande choklad breds tunt på bakplåtspapper:
Bryt chokladen i stora bitar efter den har kallnat.
Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.
Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:
Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.
Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:
Stick in några bitar choklad.
Strö över kakao blandat med florsocker.
Strö över kakao blandat med florsocker.
Obs. Dem är godare efter några timmar, när bottnarna har mjuknat lite.
Etiketter:
Choklad,
dessert,
efterrätt,
festligt,
Schwarzwald,
schwarzwaldbakelser,
tårta
måndag 30 juni 2008
Ciorbă de oase/Fläskbenssoppa
ca. 900 g fläskben
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja
- Skölj av fläskbenen. Lägg dem i in kastrull med kallt vatten med lite salt i. Skumma av väl. Koka i ca 30 minuter.
- Tärna grönsakerna och fräs dem i lite olja. Lägg grönsakerna i kastrullen. Tillsätt Lutenica, Vegeta. Koka tills grönsakerna är mjuka.
- Tillsätt citronsaft. Strö över persilja och libsticka.
Etiketter:
fläskben,
fläskbensoppa,
rumänsk mat,
rumänska recept,
soppa
tisdag 24 juni 2008
Fisk i curry med potatisknödel
För 4 personer
ca 600 g sejfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 burk lättkokosmjölk (4 dl)
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 tsk maizena
1 ask sockerärter (150 g)
salt, peppar
- Skala och hacka lök och vitlök
- Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär halva äpplet i grova bitar. Finhacka den andra halvan.
- Skala och skär morötterna i tunna slantar.
- Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Tillsätt curryn och äppelhacket. Rör om.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och mangochutney. Låt koka ca 5 minuter
- Red av med maizena utrörd i lite vatten.
- Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med morotsslantar och äppelbitar.
- Låt sjuda ca 5 minuter, eller tills fisken är färdig. Låt sockerärterna sjuda med de sista 2 minuterna.
Servera med ris eller potatis. Jag hade potatisknödel:
Potatisknödel
10 kokta kalla potatisar
1,5 – 2 dl vetemjöl
1 stort eller 2 små ägg
1 tsk salt
1 – 2krm nymald vitpeppar
- Pressa potatisen genom en potatispress och blanda med mjöl, ägg, salt och peppar till en fast hanterlig deg. Rulla degen till en rulle ca 5 cm i diameter. Lägg rullen i kokande lättsaltat vatten (2 tsk salt per liter vatten) och koka sakta 8- 10 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
- Vid serveringen skärs knödelrullen i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla ev. skivorna med lite smält smör i serveringsögonblicket.
onsdag 18 juni 2008
Gratinerad aubergine med bacon
- 2 auberginer
- 200 g bacon
- 150 g ost
- 6 msk grekisk- eller turkisk yoghurt
Dela auberginerna på längden.
Snitta auberginerna – 4 snitt per auberginehalva:
Stick in en skiva bacon i varje snitt:
tisdag 17 juni 2008
Chec cu cacao/ Tigerkaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1 citron
eller apelsin
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
- Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan.
- Dela smeten i två skålar.
- Blanda halva smeten med 2 msk kakao.
- Blanda resterande smet med vanillinsockret eller citron- eller apelsinskal.
- Häll lite av den ljusa smeten i formen, fortsätt med den mörka smeten, osv. tills all smet är slut - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Etiketter:
kaka,
rumänska kakor,
rumänska recept,
Tigerkaka
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)