(klicka på bilden för en större bild)
tisdag 17 februari 2009
Klyftpotatis med fetaost
(klicka på bilden för en större bild)
fredag 13 februari 2009
Smörgåstårta med räkor
3 dl yoghurt
1 dl majonnäs
1 dl kaviar, med dill
2 krm salt
2 krm peppar, nymald
18 st. brödskivor
100 g krabbmixpinnar (surimmi)
250 g räkor
4 st. ägg
1 st. gurka
50 g kaviar, röd
50 g kaviar, svart
250 g kräftstjärtar
(citronskivor, dill)
Gör så här för EN smörgåstårta (4 portioner):
Lägg 3 brödskivor på ett serveringsfat. Täck kanten av fatet med remsor av bakplåtspapper för att skydda.
Fördela räkorna över krämen.
Bred krämen över och runt kanten.
Garnering:
Lägg äggen i kallt vatten och koka ca 7 minuter från första bubblan. Spola dem kalla och skala.
Skölj och skiva gurkan tunt och fäst skivorna runt tårtans kant.
Skiva äggen med äggskivare och lägg dem tätt, ytterst på ovansidan.
Garnera med kaviar och kräftstjärtar (citronskivor och dill).
torsdag 12 februari 2009
Tochitură/Kött- och korvgryta
- 4oo g kött
- 300 g olika sorters korv
- 100 g rökt sida (bacon)
- 1,5 dl vin
- 1 dl vatten
- en halv burk krossade tomater med basilika eller
- 2 -3 msk tomatpasta och 1 tsk torkad basilika eller timjan
- salt
- peppar
- lite sambal oelek
Stek allt i lite olja i en gryta (stekpanna) tills köttet får lite färg.
Tillsätt vinet, krossade tomater, salt, peppar, sambal oelek.
Låt koka tills köttet är mjukt.
söndag 8 februari 2009
Smördegsrulle med tonfiskfyllning
(6 port.)
- 2 burkar avrunnen tonfisk
- 1 gul finhackad lök
- 2 ägg
- 1 – 2 msk finhackad persilja
- 1 – 2 msk finskuren gräslök
- 2 msk senap
- 1 msk hela kumminfrön
- 2 dl riven ost
- 2 smördegsplattor à ca 10 x 15 cm
Mosa och blanda tonfisk med lök, ägg, kryddgrönt, kummin, senap, salt och peppar efter egen smak.
Fräs snabbt upp blandningen i teflonpanna utan extra fett, låt den sedan kallna.
Kavla smördegsplattorna.
Bred på tonfiskröran och den rivna osten.
Rulla ihop från långsidan och lägg rullen med skarven neråt. Kyl den ca 30 min.
Skär sedan upp i 3 cm tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Ugn 225 ˚. Grädda till fin färg och frasighet ca 20 min.
lördag 7 februari 2009
Tacopizza
- 500 g köttfärs
- 1 påse tacokrydda
- 1 burk krossade tomater
- jalapeños
- 3-4 skivade tomater
- 1 stor lök
- 1 burk crème fraiche blandas med
- 2-3 msk majonnäs
- grovmalen svartpeppar
- riven ost
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 tsk bakpulver
- 100 gr smör
- 3 dl mjölk
Blanda alla ingredienserna till degen. Låt den vila kallt tills köttblandningen förbereds.
Bryn köttfärs, tillsätt tacokrydda, krossade tomater och koka i ca 10 min.
Tryck ut degen i långpanna på bakplåtspapper.
Bred köttblandningen på degen. Lägg på jalapeños, skivade tomater och skivad lök. Bred ut crème fraiche och majonnäsblandningen, krydda med svartpeppar och toppa med ost.
Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 10 minuter.
onsdag 4 februari 2009
Plättar
(4 port.)
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
25 g smör
2 msk olja
- Vispa ihop äggen och hälften av mjölken, smält smöret och tillsätt det med saltet och mjölet i smeten, vispa till en slätt smet.
- Häll till sist i resten av mjölken i smeten.Låt den svälla minst 30 minuter, helst över natten, i kylskåp.
- Stek plättar, med några droppar olja.
torsdag 29 januari 2009
Pui cu ardei copţi/Kyckling med grillad paprika
4 paprikor i olika färger
2 msk tomatpasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
persilja
salt
peppar
1. Grilla paprikorna. Låt paprikorna svalna i en kastrull med locket på.