Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 17 februari 2009

Klyftpotatis med fetaost


(klicka på bilden för en större bild)
(för 2 personer)

- 4 potatisar
- 2 morötter
- 100 g fetaost
- lite olja
- timjan

Sätt ugnen på 225˚C.
Skala potatisarna och skär dem i klyftor.
Skala morötterna och skär dem i stavar.
Lägg potatis och morötter i en långpanna. Ringla över lite olja. Krydda efter smak (timjan, rosmarin, etc.).
Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
Riv fetaost och strö över.

fredag 13 februari 2009

Smörgåstårta med räkor


(klicka på bilden för en större bild)
(8 portioner. Jag har gjort 2 smörgåstårtor x 4 portioner var)

3 dl yoghurt
1 dl majonnäs
1 dl kaviar, med dill
2 krm salt
2 krm peppar, nymald
18 st. brödskivor
100 g krabbmixpinnar (surimmi)
250 g räkor
Garnering:
4 st. ägg
1 st. gurka
50 g kaviar, röd
50 g kaviar, svart
250 g kräftstjärtar
(citronskivor, dill)

Gör så här för EN smörgåstårta (4 portioner):
Skär brödkanterna.

Blanda yoghurten med majonnäsen. Smaksätt med kaviar, salt och peppar.

Lägg 3 brödskivor på ett serveringsfat. Täck kanten av fatet med remsor av bakplåtspapper för att skydda.

Bred på kaviarkräm.

Hacka krabbmixpinnarna.
Fördela hacket över krämen.
Lägg på 3 brödskivor.

Täck med kräm.

Fördela räkorna över krämen.
Lägg på 3 brödskivor.

Bred krämen över och runt kanten.


Garnering:
Lägg äggen i kallt vatten och koka ca 7 minuter från första bubblan. Spola dem kalla och skala.
Skölj och skiva gurkan tunt och fäst skivorna runt tårtans kant.
Skiva äggen med äggskivare och lägg dem tätt, ytterst på ovansidan.
Garnera med kaviar och kräftstjärtar (citronskivor och dill).
Smörgåstårtan kan med fördel förberedas dagen innan, men garneras strax före serveringen.

torsdag 12 februari 2009

Tochitură/Kött- och korvgryta


(klicka på bilden för en större bild)
  • 4oo g kött
  • 300 g olika sorters korv
  • 100 g rökt sida (bacon)
  • 1,5 dl vin
  • 1 dl vatten
  • en halv burk krossade tomater med basilika eller
  • 2 -3 msk tomatpasta och 1 tsk torkad basilika eller timjan
  • salt
  • peppar
  • lite sambal oelek
Skär köttet, korvarna och rökt sida i små bitar.
Stek allt i lite olja i en gryta (stekpanna) tills köttet får lite färg.
Tillsätt vinet, krossade tomater, salt, peppar, sambal oelek.
Låt koka tills köttet är mjukt.
Serveras med polenta, ett stekt ägg (per portion) med lite smulad fetaost på ägget.

söndag 8 februari 2009

Smördegsrulle med tonfiskfyllning


(6 port.)

  • 2 burkar avrunnen tonfisk
  • 1 gul finhackad lök
  • 2 ägg
  • 1 – 2 msk finhackad persilja
  • 1 – 2 msk finskuren gräslök
  • 2 msk senap
  • 1 msk hela kumminfrön
  • 2 dl riven ost
  • 2 smördegsplattor à ca 10 x 15 cm

Mosa och blanda tonfisk med lök, ägg, kryddgrönt, kummin, senap, salt och peppar efter egen smak.
Fräs snabbt upp blandningen i teflonpanna utan extra fett, låt den sedan kallna.
Kavla smördegsplattorna.
Bred på tonfiskröran och den rivna osten.
Rulla ihop från långsidan och lägg rullen med skarven neråt. Kyl den ca 30 min.
Skär sedan upp i 3 cm tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Ugn 225 ˚. Grädda till fin färg och frasighet ca 20 min.

Servera med morotsallad.

(P.S: blir 18 bitar)

lördag 7 februari 2009

Tacopizza

  • 500 g köttfärs
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 burk krossade tomater
  • jalapeños
  • 3-4 skivade tomater
  • 1 stor lök
  • 1 burk crème fraiche blandas med
  • 2-3 msk majonnäs
  • grovmalen svartpeppar
  • riven ost
Pizzadeg:
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 gr smör
  • 3 dl mjölk

Blanda alla ingredienserna till degen. Låt den vila kallt tills köttblandningen förbereds.


Bryn köttfärs, tillsätt tacokrydda, krossade tomater och koka i ca 10 min.


Tryck ut degen i långpanna på bakplåtspapper.

Bred köttblandningen på degen. Lägg på jalapeños, skivade tomater och skivad lök. Bred ut crème fraiche och majonnäsblandningen, krydda med svartpeppar och toppa med ost.

Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 10 minuter.

onsdag 4 februari 2009

Plättar

















(4 port.)
3 ägg
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
25 g smör
2 msk olja 
 
  • Vispa ihop äggen och hälften av mjölken, smält smöret och tillsätt det med saltet och mjölet i smeten, vispa till en slätt smet.
  • Häll till sist i resten av mjölken i smeten.Låt den svälla minst 30 minuter, helst över natten, i kylskåp.
  • Stek plättar, med några droppar olja.
Servera dem varma med sylt och frukt.

torsdag 29 januari 2009

Pui cu ardei copţi/Kyckling med grillad paprika



















(4 port.)

3 st. kycklingbröstfilé eller 4 kycklinglår
4 paprikor i olika färger
2 msk tomatpasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
persilja
salt
peppar

1. Grilla paprikorna. Låt paprikorna svalna i en kastrull med locket på.

2. Ta av skalet, spara saften från paprikorna, hacka paprikorna, grov.

3. Skär kycklingköttet i bitar, bryn köttet tillsammans med vitlök och gul lök.

4. Tillsätt tomatpasta och lite vatten, låt det koka ca 20 min.

5. Tillsätt paprikorna och saften från paprikorna, låt koka ca 10 min.

6. Tillsätt persilja, smaka av med salt och peppar.
 
Servera med couscous.

 
Blogglista.se