Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 18 juli 2009

Pui cu vişine/Kyckling med körsbär



600 g strimlat kycklingkött
2 msk smör eller margarin
2 tsk rosmarin
salt
peppar

Sås:4 dl körsbär
0,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
1,5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk maizena
2 tsk vatten

Bryn kycklingköttet i mattfettet i en tjockbottnad kastrull.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Kärna ur körsbären över en skål så att inte saften går till spillo.
Värm upp saft och vatten tillsammans med balsamvinäger, olivolja och honung.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och tillsätt redningen i såsen och låt den koka upp.
Rör slutligen ner körsbären.
Serveras med pressad potatis.

onsdag 15 juli 2009

Saftig jordgubbstårta med vaniljkräm



10 – 12 bitar

Sockerkaksbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Jordgubbsfyllning:
1 liter jordgubbar (500 g)

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
5 äggulor
1 skårad vaniljstång
1 dl socker
4 msk majsena
1 dl vispgrädde

Att spritsa på:
2 dl vispgrädde

Gör så här:

Sockerkaksbotten:
1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det.
3. Tillsätt sist det kokande vattnet. Häll omedelbart smeten i formen och grädda 40-45 minuter i nedre delen av ugnen.


















4. Låt kakan kallna och dela den i tre bottnar.

Ta hälften av jordgubbarna och skär ner i tärningar – till fyllning.
Vaniljkräm:
1. Koka upp mjölken med vaniljstången.
2. Rör ihop äggulor, socker och majsena. Tillsätt 1 msk vatten om det blir för tjockt.
3. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken över äggblandningen och rör om kraftigt. Häll tillbaka blandningen i grytan. Sjud under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm.
4. Sila krämen och låt den svalna.
5. Vispa grädden och blanda ner den i krämen.

Uppläggning:
1. Bred ut hälften av vaniljkrämen, tryck i hälften av jordgubbstärningarna, lägg på den andra bottnen, bred ut resten av vaniljkrämen, tryck i resterande jordgubbstärningar, lägg på topplocket.
2. Vispa grädden och spritsa den runt tårtan. Avsluta med jordgubbarna på toppen.

söndag 5 juli 2009

Laxpaj


(8 - 10 personer)

3 3/4 dl vetemjöl (225 g)
100 g smör, kallt
1 st äggula
1 msk olja
2 msk vatten

Fyllning:
300 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit, skinn- och benfri
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
2 st små knipplökar
2 dl dill, hackad
2 dl gräslök, hackad
2 st ägg
200 g kesella (10 %)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt

Pepparrotssås med örter:
6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot, finriven
4 msk gräslök, hackad
4 msk dill, hackad
2 krm salt
Pajen kan förberedas lämpligen fram till punkt två dagen innan, men fylls och gräddas så att den är ljummen vid serveringen.

1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i matberedare.
Tillsätt äggula, olja, vatten och kör snabbt ihop en deg.
Tryck ut den i bottnen och upp på kanterna i en 24 cm form med löstagbar kant.
Kyl formen 30 min eller till nästa dag.
Koka potatisen.
Blanda pepparrotssåsen och ställ den kallt.

2. Sätt ugnen på 225°.
Skär de två sorternas lax i tunna skivor, skiva potatisen och löken och varva ingredienserna med dill och gräslök i den ogräddade pajformen.

3. Vispa samman ägg, kesella, grädde och salt och häll det över alltsammans i formen.

4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme.

Ta ut och låt den svalna lite innan den serveras med pepparrotssåsen.

lördag 27 juni 2009

Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien

















Jag bara älskar denna kaka! Brukar baka den vid högtider - Jul t.ex.

Mitt recept blev publicerat i boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline och i Sydsvenskan för några år sedan. Kul!

Kakan har 4 bottnar, 2 lager med smörkräm, ett lager med aprikossylt och glasyr ovanpå.
Blir godare efter några dagar. Kan frysas.

Viktigt är att honungen som används är varm, ska inte vara mer än 2 msk. Mer honung gör att degen blir svår arbetad. Om det händer detta, värm varje degbit i mikrovågsugn i några sekunder, sedan är det lättare att kavla.

Bottnar - 4 st.· 400 g vetemjöl
· 1 ägg
· 150g socker
· 30 g smör
· 2 msk varm honung
· 2 ½ msk mjölk
· 1 tsk bikarbonat

Rör ihop ägget, sockret och smöret i en kastrull.
























Tillsätt honung, mjölk och bikarbonat. Rör allt på svag värme tills den blir tjock. Ta bort kastrullen ifrån värme.


















Tillsätt snabbt vetemjölet lite i taget och blanda.


















Knåda degen (OBS! Den är varm!).


















Dela degen i 4 delar.


















Kavla varje degbit med mycket vetemjöl.


















Grädda dem på smorda och mjölade plåtar - 175 grader, 4 min.


















Kräm:· 170 g smör
· 1 msk vaniljsocker
· 200 g socker
· 250 ml mjölk
· 2 msk mannagryn

Rör ihop smöret med vaniljsockret och socker.


















Koka ihop mjölken och mannagryn till en gröt. Låt den kallna.


















Blanda sedan gröten med smörblandningen.


















Glasyr:
· 3 msk vatten
· 3 msk socker
· 25 g smör
· 100 g blockchoklad

Allt kokas tills det blir tjockt.




































+ en liten burk aprikossylt
Lägg ihop kakan:

På första bottnen läggs hälften av krämen.


















På andra bottnen läggs aprikossylten.


















På tredje bottnen läggs resten av krämen.


















På fjärde bottnen läggs glasyren.












Låt kakan stå och vila i några timmar. Skär kakan i fina bitar.

















torsdag 11 juni 2009

Blomkål med potatis (Indiskt recept)

Blomkål med potatis (Phool Gobi Aur Aloo Ka Bhaji)


















1 medelstort blomkålshuvud (ca 500 g)
3 potatisar av en fast sort
vatten
1 gul lök
2 tomater
1,5 tsk röd chilipeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
ca 0,5 dl matolja
2 msk hackad färsk koriander

Dela blomkålshuvudet i jämnstora buketter.
Skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar som är mindre än blomkålsbuketterna.
Skala och hacka löken, skåla och hacka tomaterna.

Koka blomkålen och potatisen i lite vatten tillsammans med lök, tomater, chilipeppar, gurkmeja och salt tills grönsakerna är nästan färdiga. Häll i en sill och låt rinna av.

Värm oljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och fräs dem några minuter tills blomkålen och potatisen fått färg och är mjuka.

Strö över koriander.

söndag 7 juni 2009

Tartă cu varză murată/Surkålspaj


















(Till 6 - 8 portioner)

Smuldeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
ca 80 g riven parmesanost

Fyllning:
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl lättöl
500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 -2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 krm mald kryddpeppar
1 msk smör
1/2 burk surkål (à 800 g )
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten

Smuldeg:Hacka ihop mjöl, matfett och parmesan till en grynig deg.

Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ströbröd med öl. Låt svälla 10 min.

Blanda köttfärs, lök, salt och peppar med ströbrödet. Bryn alltsammans i smör.

Skölj kålen i ett durkslag. Lägg ner den, vatten och buljongtärning och sjud ca 20 minuter med lock tills blandningen inte är alltför blöt.

Lägg blandningen i en ugnssäker form.

Smula degen överst.
Grädda i ugnen tills pajen får fin färg.

torsdag 4 juni 2009

Minipizza



Goda att stoppa ner i matsäck när det är dags för utflykter. Går att frysa!

(20 st.)

- 2 dl vatten
- 1 msk matolja
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ tsk salt
- 5 dl vetemjöl

Fyllning
- 100 g rökt skinka
- 1 – 2 dl riven, lagrad ost tex. Västerbotten
- 1 dl chilisås
- ½ - 1 tsk oregano


Värm vatten och matolja till fingervarmt, 37°C.

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.

Strimla den rökta skinkan.

Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med oregano.

Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 20 bitar.

Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.

Grädda minipizzorna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.


Man kan variera fyllningen som man vill.
Jag hade lite grahamsmjöl i degen.
 
Blogglista.se