Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 6 augusti 2009

Grovspol (Vodka, Whiskey, Baileys, Coca-Cola)

2 cl Vodka
2 cl Whisky
2 cl Baileys
Coca-Cola
Jordnötter
 
Blanda spriten, fyll varsamt upp med Cola, lägg jordnötterna på skummet, ställ i ett sugrör.
Sjunker jordnötterna så är det en dålig grovspol!
 

Sallad med grillad paprika och anchovis


paprikor
oliver
anchovis
vitlöksklyftor
rosmarin
olja
salt

Grilla paprikorna. Lägg dem i en påse för några minuter. Dra av paprikaskinnet.
Dela paprikorna och ta bort fröhusen. Skär paprikorna i strimlor.

Blanda paprikorna med oliver, anchovis, hackade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och olja i en ugnsfastform och låt den värmas i ca 10 minuter.

Gott till grillat!

måndag 3 augusti 2009

Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
























En dessert som kan lagas i förväg och kan stå klar i kylen.

(4 port.)
1 l jordgubbar
2 msk flytande honung
1 st. lime, rivet skal och pressad saft 
 
Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 st ägg 
 
  • Vispa grädden.
  • Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
  • Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  • Rör ner grädden, lite i taget. Häll moussen i glas. Låt glasen stå i kylen minst 1 timme.
  • Blanda honung, limeskal och saft. Skiva jordgubbarna och blanda dem med lagen och servera moussen med jordgubbarna ovanpå.
Jordgubbarna kan ersättas med körsbär, melon eller annan frukt.

söndag 2 augusti 2009

Tandooristekt fläskfilé med mangochutney och yoghurtssås


4 port.

600 g fläskfilé
salt
peppar
2 msk smör till stekning
4 tsk tandooripasta  
 
Sås:
2 – 3 msk/pers. grekisk/turkisk yoghurt
1 msk/pers. mangochutney  
 
Sallad:
1 st. kruka rucolasallad 
4 st. tomater
salt
peppar
 
Servering:
kokt färskpotatis 
 
Sätt ugnen på 125°.
Putsa och dela fläskfilén i 4 bitar.
Salta, peppra och bryn dem i smör runt om.
Krydda därefter köttbitarna rikligt med tandooripasta och rulla in dem i varsitt litet foliepaket och lägg dem i ugnssäker form.
Stek paketen mitt i ugnen ca 20 min till innertemperaturen 65°.
Ta ut och låt dem ligga tio minuter. 
 
Såsen:
Blanda yoghurten med mangochutney.  
 
Salladen:
Kryssa tomaterna i toppen, doppa dem 15 sekunder i kokande vatten.
Spola dem i kallt vatten och dra av skalet.
Klyv tomaterna, kärna ur och skär dem i strimlor.
Skölj och torka salladen och skär den eventuellt grovt.
Blanda tomater och sallad och lägg upp på fat eller portionstallrikar, salta och peppra.
Ta köttbitarna ur folien, skär köttet i skivor och placera dem på salladen.
Ringla sås på salladen.

lördag 18 juli 2009

Pui cu vişine/Kyckling med körsbär



600 g strimlat kycklingkött
2 msk smör eller margarin
2 tsk rosmarin
salt
peppar

Sås:4 dl körsbär
0,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
1,5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk maizena
2 tsk vatten

Bryn kycklingköttet i mattfettet i en tjockbottnad kastrull.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Kärna ur körsbären över en skål så att inte saften går till spillo.
Värm upp saft och vatten tillsammans med balsamvinäger, olivolja och honung.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och tillsätt redningen i såsen och låt den koka upp.
Rör slutligen ner körsbären.
Serveras med pressad potatis.

onsdag 15 juli 2009

Saftig jordgubbstårta med vaniljkräm



10 – 12 bitar

Sockerkaksbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Jordgubbsfyllning:
1 liter jordgubbar (500 g)

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
5 äggulor
1 skårad vaniljstång
1 dl socker
4 msk majsena
1 dl vispgrädde

Att spritsa på:
2 dl vispgrädde

Gör så här:

Sockerkaksbotten:
1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det.
3. Tillsätt sist det kokande vattnet. Häll omedelbart smeten i formen och grädda 40-45 minuter i nedre delen av ugnen.


















4. Låt kakan kallna och dela den i tre bottnar.

Ta hälften av jordgubbarna och skär ner i tärningar – till fyllning.
Vaniljkräm:
1. Koka upp mjölken med vaniljstången.
2. Rör ihop äggulor, socker och majsena. Tillsätt 1 msk vatten om det blir för tjockt.
3. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken över äggblandningen och rör om kraftigt. Häll tillbaka blandningen i grytan. Sjud under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm.
4. Sila krämen och låt den svalna.
5. Vispa grädden och blanda ner den i krämen.

Uppläggning:
1. Bred ut hälften av vaniljkrämen, tryck i hälften av jordgubbstärningarna, lägg på den andra bottnen, bred ut resten av vaniljkrämen, tryck i resterande jordgubbstärningar, lägg på topplocket.
2. Vispa grädden och spritsa den runt tårtan. Avsluta med jordgubbarna på toppen.

söndag 5 juli 2009

Laxpaj


(8 - 10 personer)

3 3/4 dl vetemjöl (225 g)
100 g smör, kallt
1 st äggula
1 msk olja
2 msk vatten

Fyllning:
300 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit, skinn- och benfri
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
2 st små knipplökar
2 dl dill, hackad
2 dl gräslök, hackad
2 st ägg
200 g kesella (10 %)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt

Pepparrotssås med örter:
6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot, finriven
4 msk gräslök, hackad
4 msk dill, hackad
2 krm salt
Pajen kan förberedas lämpligen fram till punkt två dagen innan, men fylls och gräddas så att den är ljummen vid serveringen.

1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i matberedare.
Tillsätt äggula, olja, vatten och kör snabbt ihop en deg.
Tryck ut den i bottnen och upp på kanterna i en 24 cm form med löstagbar kant.
Kyl formen 30 min eller till nästa dag.
Koka potatisen.
Blanda pepparrotssåsen och ställ den kallt.

2. Sätt ugnen på 225°.
Skär de två sorternas lax i tunna skivor, skiva potatisen och löken och varva ingredienserna med dill och gräslök i den ogräddade pajformen.

3. Vispa samman ägg, kesella, grädde och salt och häll det över alltsammans i formen.

4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme.

Ta ut och låt den svalna lite innan den serveras med pepparrotssåsen.
 
Blogglista.se