torsdag 19 november 2009
Gogoşi/Munkar
(Ca 48 st.)
500 g vetemjöl
3 ägg
3 msk socker
25 g jäst
50 g smör
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
ca 3 dl mjölk
Fritering:
ca 1 l rapsolja eller majsolja, ej olivolja
Garnering:
florsocker
Gör så här:
Fördeg:
Värm mjölken.
Rör i en bunke jästen, 1 tsk socker, varm mjölk – ca 1 kopp och lite vetemjöl till en smet lite tjockare som den till pannkakor. Strö lite vetemjöl ovanpå och låt den jäsa, ca 30 min.
Blanda – i en stor bunke – resten av vetemjölet med de andra ingredienserna och fördegen.
Knåda degen och låt den jäsa ca 1 timme.
Kavla degen till en platta ca 1 cm tjock och stansa rundlar med diametern på ca 5 cm. Låt jäsa ca 30 min.
Värm olja i en kastrull. Gör en test innan munkarna läggs i: lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom – ca 180 grader.
Lägg några degbitar åt gången, med ovansidan neråt i kastrullen. Fritera degbitarna, vänd dem några gånger i oljan så att de blir jämt friterade.
Ta upp dem och lägg dem på hushållspapper så att oljan rinner av.
När de är kalla, rulla dem i florsocker.
Obs! Om degen kavlas tunnare – då blir munkarna ihålliga och kan fyllas med vaniljkräm eller sylt.
Etiketter:
dessert,
efterrätt,
elenas recept,
elenasrecept,
fest,
gogosi,
kaka,
kakor,
munkar,
recept
måndag 16 november 2009
Supă de fasole cu cârnaţi/Bönsoppa med smakrika korvar
1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1,5 l vatten
2 paprikor
1 burk vita bönor
1 burk kidney bönor
2 korvar
2 msk tomatpasta
libsticka eller persilja
salt, peppar
vinäger
Hacka lök, vitlök, palsternacka och morötter. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.
Häll på vatten och låt koka 10 min.
Hacka paprikorna, lägg de i kastrullen. Låt allt koka 10 min.
Skiva korvarna och stek de utan något extra fett.
Tillsätt korvarna,bönorna och tomatpastan. Låt allt koka 10 min.
Tillsätt libsticka/persilja. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt vinäger vid servering (efter smak, ca 1 msk/tallrik).
Servera soppan med bröd.
Etiketter:
bönsoppa,
bönsoppa med korvar,
enkelt,
lunch,
matbilder,
matblogg,
middag,
rumänska recept
fredag 13 november 2009
Tort de mere şi zahăr ars/Äppeltårta med crème caramell
7 msk socker
Äppelfyllning:
1 kg äpple (röda, typ Discovery)
2 msk socker
2 tsk kanel
25 g smör
Crème caramell:
4 ägg
4 msk socker
4 dl mjölk
2 tsk rom (alkohol)
Sockerkaka:
4 ägg
1 msk olja
4 msk socker
4 msk vetemjöl
Garnering:
socker (ca 3 msk)
smör (ca 25 g)
vatten (ca 1 dl)
Gör så här:
Caramellsåsen:
Häll 7 msk socker i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med caramell. Låt kastrullen åt sidan så att caramellen svalnar och stelnar.
Äppelfyllning:
Riv äpplena på rivjärn. Häll äpplena över det brända sockret. Strö 2 msk socker och 2 tsk kanel. Lägg på smörbitar.
Kastrullen sätts i ugnen, på 175 ° C ca 15 min tills äpplena blir mjuka.
Crème caramell:
Vispa 4 ägg med 4 msk socker. Vispa i mjölken och rom. Häll blandningen över äpplena.
Sätt kastrullen i ugnen tills krämen stelnar. Ta kastrullen från ugnen och häll över sockerkakssmeten:
Riv äpplena på rivjärn. Häll äpplena över det brända sockret. Strö 2 msk socker och 2 tsk kanel. Lägg på smörbitar.
Kastrullen sätts i ugnen, på 175 ° C ca 15 min tills äpplena blir mjuka.
Crème caramell:
Vispa 4 ägg med 4 msk socker. Vispa i mjölken och rom. Häll blandningen över äpplena.
Sätt kastrullen i ugnen tills krämen stelnar. Ta kastrullen från ugnen och häll över sockerkakssmeten:
Sockerkaka:Vispa 4 äggulor med 1 msk olja.
Vispa 4 äggvitor med 4 msk socker.
Rör ihop dessa smet.
Tillsätt 4 msk vetemjöl. Blanda. Häll smeten i kastrullen.
Grädda i 175 ° C i ca 45 min tills kakan släpps från kastrullen.
Vänd kastrullen på en talrik med höjda kanter. Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt stå över natten), i kylskåpet.
Garnering:Skiva äpplet i tunna skivor.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Lägg i smöret.
Häll i vattnet.
Låt koka till det blir en sås.
Lägg äppelskivorna i såsen och låt koka i några minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna,
Garnera tårtan med äppelskivorna.
Vispa 4 äggvitor med 4 msk socker.
Rör ihop dessa smet.
Tillsätt 4 msk vetemjöl. Blanda. Häll smeten i kastrullen.
Grädda i 175 ° C i ca 45 min tills kakan släpps från kastrullen.
Vänd kastrullen på en talrik med höjda kanter. Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt stå över natten), i kylskåpet.
Garnering:Skiva äpplet i tunna skivor.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Lägg i smöret.
Häll i vattnet.
Låt koka till det blir en sås.
Lägg äppelskivorna i såsen och låt koka i några minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna,
Garnera tårtan med äppelskivorna.
På bilden:
1 = Sockerkaka
2 = Crème caramell
3 = Äppelfyllning
(Källa: Bogdana/www.culinar.ro)
Etiketter:
crème caramel,
dessert,
efterrätt,
kaka,
kakor,
karamel,
matbilder,
matblogg,
recept,
Äppeltårta
onsdag 11 november 2009
Champinjonsås
1 burk skivade champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
salt, peppar
ljus soja
Stek löken i smör i några minuter.
Lägg i svampen, stek i några minuter.
Strö vetemjöl över svampen, rör om.
Häll i grädde och mjölk.
Låt såsen koka under omrörning.
Smaka av såsen med salt, peppar, soja.
1 gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
salt, peppar
ljus soja
Stek löken i smör i några minuter.
Lägg i svampen, stek i några minuter.
Strö vetemjöl över svampen, rör om.
Häll i grädde och mjölk.
Låt såsen koka under omrörning.
Smaka av såsen med salt, peppar, soja.
tisdag 10 november 2009
Fattiga riddare med fruktsallad
4 port.
Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk
Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk
Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Vispa ner resten av mjölken.
Vänd bröden i smeten och stek gyllenbruna på varje sida.
Fruktsallad – efter tycke.
Jag hade: mango, färska dadlar, banan, apelsin, physalis, kiwi, passionsfrukter.
Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång
Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.
Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).
Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång
Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.
Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).
måndag 2 november 2009
Mâncare de gutui/Kyckling- och fruktgryta
4 port.
8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt
Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten
Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.
Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.
Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.
8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt
Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten
Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.
Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.
Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.
söndag 25 oktober 2009
Saramură de pui/ Kycklinglår i kryddstarkt lag
4 kycklinglår
1 hel vitlök (ca)
1 -2 msk balsamico
1 röd paprika
1 chili, stark
2 tomater
1 kycklingbuljongtärning
600 ml vatten
salt
persilja
Grilla paprika, chili och tomaterna.
Grilla kycklinglåren.
Kärna ur paprikan och chili.
Hacka paprikan, grovt. Hacka chili, fint. Hacka tomaterna.
Skala och hacka vitlöken, blanda den med balsamico.
Koka vattnet med kycklingbuljongtärningen. Lägg i paprikan, chilin och tomaterna, låt koka några minuter.
Lägg i dem grillade kycklinglåren. Tillsätt hackad persilja, salt, vitlöken med balsamico.
Låt dra i ca 15 min.
Serveras med polenta, potatismos eller pommes.
Etiketter:
fest,
grillad paprika,
kryddstarkt lag,
kyckling,
lunch,
middag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)