(2 port.)
250 g kort pasta
50 g smör
200 g Fetaost
• Koka pastan. Låt den rinna av.
• Riv osten.
• Smält smöret i en panna.
• Rör ner pastan i smöret. Låt pastan bli varm.
• Tillsätt riven ost. Blanda.
söndag 16 januari 2011
onsdag 12 januari 2011
Cremă de zahăr ars (1)/Crème Caramell (Bäst)
Caramell:
150 g strösocker
1 msk vatten
Kräm:
1 liter mjölk 3 %
8 ägg
1 msk vaniljsocker
6 msk socker
Tillagning - Caramell:
• Värm under omrörning socker och vatten i en kastrull tills allt socker är smält och caramellen är brun! Bränn den inte för mycket för då smakar det bara bränt.
• Vippa kastrullen åt alla håll, så att både botten och sidor täcks med caramell.
Tillagning - Kräm:
• Vispa upp ägg och socker till en vit och skummig smet.
• Vispa ned mjölken i smeten. Tillsätt därefter vaniljsockret.
• Ställ formen i vattenbad (form med hett vatten i) i ugnen på ca 200 grader.
Låt inte vattnet i formen koka. Detta kan göra att krämens konsistens ändras så att krämen blir porös.
Krämen är klar när den släpper kastrullens kanter.
Ta ut formen från ugnen. Vänd krämen på ett djupt fat, så att caramellen kommer uppåt.
Låt krämen kallna, helst ett dygn, i kylskåp.
Flera inspirationsbilder finns här.
(P.S. Skillnaden mellan detta recept och receptet härifrån är att detta recept är med 8 ägg och att mjölken kokas inte i förväg.)
onsdag 5 januari 2011
Fursecuri cu ciocolată/Chokladkex
ca 46 st.
225 gr choklad av bra kvalitet
60 gr smör
100 gr socker
2 ägg
225 gr vetemjöl
vaniljessens
1 tsk bakpulver
lite salt
strösocker och florsocker att rulla ckokladbollarna i
• Vispa äggen tillsammans med sockret.
• Smält chokladen och smöret i vattenbad eller i mikron på låg effekt.
• Blanda vetemjölet med bakpulvret, saltet och vaniljessens. Tillsätt äggblandningen och chokladblandningen. Låt degen stå kallt i några timmar.
• Forma bollar av smeten.
• Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker.
• Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
• Grädda i 170 ˚C i ca 10 min. De ska vara mjuka inuti.
OBS! Jag låt degen vila i mer än ett dygn och smeten blev för hård för att rulla bollar av. Så att jag kom på genialiska idén att riva degen på rivjärnet. Då kunde jag forma bollar. Bäst är att forma en boll i taget – då fästes sockret bäst på chokladbollen.
Källa: Laura Adamache
Etiketter:
Choklad,
chokladkaka,
chokladkex,
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
enkelt,
fika,
jul,
julmat,
kaffebröd,
kaka
tisdag 4 januari 2011
Fudge cu lapte condensat/Fudge med kondenserad mjölk
Enkla chokladfudge gjorda på några minuter. Gott till kaffe.
- en burk kondenserad mjölk (400 ml)
- 50 gr osaltat smör
- 400 gr choklad av bra kvalitet
(eventuellt russin, nötter, etc.)
• Blanda mjölken, smöret och hackad choklad i en skål.
• Mikra i 3 minuter.
• Blanda röran med en sked tills den blir fin och homogen. Tillsätt eventuellt russin, nötter, etc.
• Klä en form med bakplåtspapper.
• Häll chokladröran i formen.
• Låt den stå kallt i några timmar.
• Skär chokladen i bitar.
Källa: Anna Foster/Culinar.ro
Etiketter:
chokladfudge,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
fudge,
godis,
jul,
julgodis,
kondenserad mjölk,
nyår
måndag 3 januari 2011
Dessert med ananas
4 port.
1 ananas
3 msk smör
1 msk kokosflingor
4 msk brunsocker
1 lime (saft + rivet skal)
2 cm ingefära
8 msk tjock yoghurt
• Ansa ananasen, ta bort den hårda stocken. Skiva fruktköttet.
• Riv skalet och pressa ur saften av limen.
• Skala ingefäran, riv den, pressa ur saften och häll den i en liten skål/kopp.
• Rosta kokosflingorna i en torr panna. Lägg kokosflingorna åt sidan.
• Rengör pannan och bryn smöret. Stek ananasen i några minuter.
• Tillsätt socker, limesaft och ingefärssaft i pannan med ananasen. Låt allt koka tills sockret har smälts.
• Lägg upp ananasröran i portsionsformar/tallrikar, strö över rivet limeskal och rostade kokosflingor.
• Servera med yoghurt.
Inspiration: Retetele lui Radu
Etiketter:
ananas,
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fruktsallad,
matbilder,
yoghurt
söndag 2 januari 2011
Vargabeles – Ungersk pasta- och ostpudding
Frasig paj med ostfyllning. Underbar aromrik dessert! Är min favorit.
För pajbotten:
4 blad filodeg
100 g smält smör
För fyllning:
125 g tagliatelli
300 g färskost (ex. Kesso)
50 g socker
50 g créme fraiche
25 g smör
2 ägg
0.5 rivet citrolskal
2 tsk vaniljessens
russin – efter smak
För jordgubbssås:
400 g jordgubbar – kan vara frysta
100 g socker
• Sätt ugnen på 170 C .
• Blötlägg russinen i lite rom/vatten.
Koka pastan:
• Koka 1 liter vatten. När det har börjat koka, tillsätt lite salt och 1 msk olja i vattnet. Koka tagliatelli för 3 – 4 minuter. Låt pastan rinna av, skölj den med kallt vatten och lägg pastan i en skål.
Gör fyllningen:
• Mossa osten med en gaffel. Blanda osten med hälften av sockret, äggulorna, smöret, rivet citronskal och vaniljessensen.
• Vispa äggvitorna med resten av sockret.
• Blanda osten med blötlagda russinen och pastan. Tillsätt äggvitessmeten och blanda försiktigt.
Förbered pajbotten:
• Lägg ett filodegsblad på en skärbräda och skär en cirkel – ha formens (ca 22 cm i diameter) botten som mall. Lägg en våt handduk ovanpå cirkeln så att den inte blir torr.
Förbered formen:
• Smöra formen med smält smör.
• Lägg ett filodegsblad i formen och pensla den med smält smör. Fortsätt med resterande filodegsblad.
• Häll blandningen i formen.
Pensla filodegsbladen (som hänger över formens kant) med smält smör, lägg filodegen ovanpå fyllningen. Pressa lätt med händerna ovanpå sista filodegen.
Pensla locket med smält smör.
Grädda kakan för 40-50 minuter.
Förbered jordgubssåsen:
• Koka jordgubbarna med sockret på svag värme tills det blir en tjock sås.
Skär kakan när den är fortfarande varm.
Servera med jordgubbssås.
Inspiration från desszert
Etiketter:
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
filodeg,
kaka,
matbilder,
ostpudding,
pasta,
pastapudding,
ungersk mat,
vargabeles
lördag 1 januari 2011
Min Jul 2010
Vi hade:
- 3 sorter sill
- varmrökt lax + gravlaxsås
- kokta ägg
- Janssons frestelse
- romsallad ( ”icre”)
- köttbullar
- pressylta
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- oxtunga med oliver
- julskinka med brysselkål
- surkålsdolmar
- ris à la Malta + körsbärssås/saftsås
- chokladfudge
- tryffelkex
Etiketter:
Janssons frestelse,
jul,
julmat,
rumänska recept,
sill,
varmrökt lax
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)