Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 11 oktober 2011

Ruladă cu mere/Rulltårta med rivna äpple



















Det speciella med denna kaka är degen – som blir krispig efter gräddning.

Deg:
200 g vetemjöl
10 msk olja (raps, solros, etc. ej olivolja)
7 msk mineral vatten
1 msk äppelcidervinäger/ättika
1 tsk bakpulver
1 msk socker

Fyllning:
6 st. äpple
3 msk socker
2 msk olja
1 msk kanel

Garnering:
1 msk florsocker

(Obs! Det blev för mycket fyllning – gör fyllningen av 3 eller 4 äpple.)

Degen – gör så här:

• Blanda 3 msk olja med 2 msk vetemjöl i en kastrull på låg värme. Rör tills röran tjocknar.
• Blanda resten av ingredienserna i en skål till en deg.
• Kavla degen och stryk över blandningen av olja och vetemjöl.


















• Rulla till en rulltårta och sätt det i kylen för ca 2 timmar.

Fyllningen – gör så här:

• Riv äpplen. Blanda äpplen med socker, olja och kanel i en stekpanna.
• Hetta upp äppleblandningen tills all vatten har försvunnit, låt koka i några minuter till tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.


















Ta ut degen från kylen, knåda degen i några minuter med eventuellt lite vetemjöl.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårta.



















Lägg rulltårta på en smord och mjölad plåt.

Låt tårtan grädda i 200˚C i ca 30 minuter.

Strö florsocker över, när rulltårtan har kallnat.

fredag 7 oktober 2011

Smakrik sill

En ny favorit vad gäller sill.


(4 port.)

500 g rensad sill
½ citron
persilja/dill
100 g oliver utan kärnor
3 lagerblad

Till marinaden:
1 tsk salt
0,5 tsk malet peppar
2 msk balsamico
3 msk tomatpasta
torkade kryddor – lite av: mejram, dragon, timjan, rosmarin, salvia, oregano

Till såsen:
0,5 dl olivolja
1 gul lök
2 st. vitlöksklyftor
½ chili
3 tomater

• Sätt ugnen på 200˚C.

Marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

• Skär sillen i 3 – 4 bitar. Lägg sillen i marinaden, vänd sillen i marinaden.

Såsen:
• Hacka löken, vitlöken, chilin och tomaterna – lägg dem i separata skålar.
• Fräs löken i några minuter.
• Tillsätt vitlöken och chilin och fräs i några minuter till.
• Tillsätt tomaterna och låt allt koka i några minuter tills allt vatten från tomaterna har försvunnit.

• Häll såsen i en ugnfastform.
• Lägg sillen i formen.
• Skär citronen i skivor. Stick in citronskivorna och lagerbladen bland fiskbitarna. Strö på lite dill. Tillsätt oliverna.


















• Sätt formen i ugnen. Fisken är klar i ca 20 minuter.
Servera med bröd/kokt potatis/potatismos/polenta.

Källa: geladumi

tisdag 4 oktober 2011

Estnisk ostkaka



















8 – 10 bitar

Mördeg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk strösocker
100 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning
5 dl kesella (färsk ost)
1 dl gräddfil
3 äggulor
2 msk potatismjöl
1,5 dl strösocker
Rivet skal av ½ vältvättad citron
1 msk vaniljsocker
2 msk hackat suckat (russin)
Apelsinskal/suckat
20 grovt hackade sötmandlar
3 äggvitor

Servering
Jordgubbs-/hallonsylt

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Lägg i margarinet skuret i bitar. Finfördela med gaffel eller elvisp. Blanda ner ägget och arbeta till en deg. Välj en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen och kläd botten och kanter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

Blanda alla ingredienser till fyllningen utom äggvitorna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem sist i fyllningen. Bred ut fyllningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60 min.

Servera ostkakan något avsvalnad.

Källa: Köksalmanack 2005

måndag 3 oktober 2011

Musaca cu cartofi/Moussaka med potatis



















1 kg potatis
600 g köttfärs
1 förpackning (500 g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl crème fraiche
100 g smör
3 msk ströbröd
dill
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Tvätta potatisarna och koka de oskalade i kokande vatten i ca 15 min. Skala potatisarna och skiva de i 1 cm tjocka skivor.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.

Varva potatis och köttfärssås i en lätt smord ugnssäker form. Vispa samman crème fraiche med ägg. Häll blandningen i formen. Lägg på smörklickar och strö över ströbrödet.

Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20 min.
Servera moussakan med en grön sallad eller salta gurkor.

måndag 26 september 2011

Mâncare de fasole verde/Gryta på gröna bönor



















600 g frysta bönor
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 paprika
vatten
dill
lite olja
salt, peppar

• Hacka löken, moroten, vitlöken och paprikan.
• Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i löken och moroten. Låt fräsa i några minuter.
• Tillsätt bönorna, vitlöken, krossade tomater och paprikan. Häll i vatten så att det nästan täcker grönsakerna. Låt koka i ca 30 minuter, tills bönorna blir mjuka.
• Smaka av med salt och peppar.
• Tillsätt dill.
(Om såsen blir för tunn - tillsätt 1 - 2 msk Maizena och låt koka i några minuter till.)
Servera med bröd eller polenta.

Med färska bönor:

tisdag 13 september 2011

Hälleflundra med sötpotatismos och grönsaker med asiatisk dressing



















(till 4 port.)

600 g – 800 g fiskfilé (hälleflundra)

Koka vatten i vattenkokare. Häll vattnet i en kastrull på värme, på spisen, för grönsakerna.

Sötpotatismos:
8 st. sötpotatis
½ lime
salt
peppar
½ chili
1 knippe koriander
3 msk olivolja
2 msk mango chutney
2 msk soja

- Skala potatisarna. Skär de i stora bitar och koka de i ca 20 minuter.
- Mosa potatisarna. Lägg de på en stor tallrik.
- Pressa limesaften över moset.
- Salta och peppra.
- Hacka chilin och lägg den i en liten skål.
- Hacka koriandern och lägg den i skålen.
- Tillsätt olivolja, mangochutney och soja.
- Blanda och tillsätt röran över potatisarna.

Grönsakerna:
2 buntar sparris
1 broccoli
Dressing till grönsakerna:
½ chili
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 msk soja
½ lime

- Skär av ändarna på sparrisen med en kniv. Lägg undan den.
- Skär av änden på broccolin. Skär broccolin i stora bitar.
- Häll grönsakerna i det kokande vattnet. Salta vattnet ordentligt.
- Koka grönsakerna i ca 4 minuter med locket på.
- Dela chilin och ta bort kärnorna. Hacka chilin. Lägg den hackade chilin i en skål där grönsakerna ska serveras ifrån.
- Pressa vitlöksklyftorna i skålen.
- Tillsätt olivolja, sesamolja., soja.
- Pressa lime över.
- Rör om.
- Ställ dressingen åt sidan.

- Häll av grönsakerna. Låt de ånga en stund och bli av med överflödig vätska.
- Häll grönsakerna i dressingen. Vänd grönsakerna i dressingen.

Fisken:
- Salta och peppra fisken.
- Stek fisken i lite smör/olja.

söndag 28 augusti 2011

Linscurry med spenat (indisk)




















(4 port.)

3 dl röda linser
600 g fryst spenat
2 tsk sambal oelek (eller 1 msk röd chilipeppar)
2 gröna chilifrukter, urkärnade och hackade
1 tsk gurkmeja
ca 8 dl vatten
ca 1 dl olja
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 msk garam masala
Salt

• Tina spenaten, låt den rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt.
• Lägg linserna, spenaten, sambal oelek (röd chilipeppar), chilifrukter, salt, gurkmeja och ca 8 dl vatten i en kastrull och koka ca 15 minuter, tills linserna är mjuka och vattnet har försvunnit.
• Värm oljan i en kastrull. Fräs vitlöken. Lägg i linsblandningen och fräs ca 5 minuter under omrörning. Häll i ca 2 dl vatten och garam masala, rör om och låt koka 5 minuter på medelvärme.
Servera med ris eller chapati.
 
Blogglista.se