Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 21 september 2014

Mâncărică de cartofi/Potatisgryta



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.5 kg potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
 
1. Skala och hacka löken och moroten. Hacka paprikan i lite större bitar. Skala och skär potatisen i större bitar.

2. Fräs lök och morot i lite olja i en större stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt paprikapulver och rör en stund.

3. Tillsätt potatisarna och lagerbladen, häll i vatten så att det täcker potatisarna och koka tills potatisarna är nästan klara (ca 15 min).

4. Tillsätt hackad paprika, hackat vitlök och tomatpasta. Koka tills potatisarna blir mjuka (ca 10 min).

5. Tillsätt dill och smaka av med salt (Vegeta) och peppar.

(Man kan fräsa bacon/korv tillsammans med löken och moroten.)

söndag 3 augusti 2014

Jordgubbsglass med kondenserad mjölk




















- 500 g jordgubbar
- 1 burk kondenserad (sötad) mjölk (400 g)
- 2,5 dl vispgrädde

·      Mosa jordgubbarna.
·      Vispa grädden.
·      Blanda jordgubbarna med grädden och kondenserad mjölk.
·      Häll smeten i portionsformar (jag hade muffinsformar) eller i en form ca 1 ½ liter. Täck formarna/formen och frys i minst fyra timmar.

Det blev 20 st. (i muffinsformar).

lördag 21 juni 2014

Smoothie med jordgubbar, havregryn mjölk, gojibär, hampaprotein, yoghurt, honung


Till 1 glas:



6 st. jordgubbar
2 dl havregryn mjölk
1 msk gojibär
1 msk hampaprotein
1 msk yoghurt
1 tsk honung

Mixa allt med stavmixer.

lördag 7 juni 2014

Vegetarisk korma med blomkål och svamp

4 portioner

 













  • 1 gul lök
  • 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 msk hel eller malen spiskummin
  • 100 g smör
  • 0,5 dl russin
  • 1 msk gurkmeja
  • 0,5 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 4 dl mild yoghurt (3 %)
  • 1 kruka hackad koriander
1.    Skala och finhacka löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
2.    Stöt kardemumma och spiskummin, om kryddorna är hela, i en mortel.
3.    Smält smöret i stor stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret. Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
4.    Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
5.    Rör ner yoghurten och den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
6.    Servera grytan med ris och gärna naanbröd.

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Tips:
Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika, palsternacka, morot och broccoli. Korman är även god med kikärter.

Källa: Ica Buffé

fredag 30 maj 2014

Krispiga våfflor - Eva




 




















7 st

kkp = kaffekopp = 1,5 dl

2 kkp (300 g) mjölk
2 kkp (200 g) mjöl
150 g smält hett smör
25 g jäst (0,5 pkt)
1 tsk socker

Smält smöret. Blanda mjölken med mjölet. Blanda i smöret. Rör ut jästen
i sockret och tillsätt det också.
Låt jäsa ca 20 minuter.

onsdag 19 mars 2014

Auberginerullar


 photo
PICT0367_b_zpse42fde1c.jpg

(ca. 3 port.)

1 paket halloumiost
10 st. soltorkade tomater i olivolja
1 kruka färsk basilika
1 dl färsk riven parmesan
salt och peppar
olivolja

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0.5 msk vinäger 
1 burk hela tomater
salt och svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva aubergine i ½ cm tunna skivor.
  3. Hetta upp en grillpanna med olivolja.
  4. Stek aubergineskivorna i någon minut på varje sida så att de blir mjuka. Strö på lite salt och svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
  5. Skär halloumiosten i bitar och lägg en bit på varje aubergineskiva.
  6. Lägg på en soltorkad tomat och några basilikablad och rulla ihop.
  7. Lägg på i en smord ugnsfast form.
  8. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  9. Hetta upp en kastrull med olivolja.
  10. Bryn lök och vitlök i några minuter.
  11. Tillsätt vinäger och rör om.
  12. Blanda ner hela tomater och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  13. Strö på lite hackad färsk basilika över tomatsåsen. 
  14. Häll tomatsåsen över auberginerullarna och strö på parmesanost.
  15. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

Källa: Matmorsanns blogg och Ulrika Davidsson

onsdag 5 mars 2014

Fetafyllda paket

















 
1 paket filodeg
500 g fetaost
2 uppvispade ägg
4 msk hackad färsk dill
olivolja
salt och peppar   
  1. Vispa ost och ägg. Rör i dillen och krydda med salt och peppar.
  2. Arbeta med tre filoplattor i taget och låt resten ligga väl tillslutna så att de inte torkar. Lägg tre plattor ovanpå varandra och pensla med olivolja emellan. Skär dem i rektanglar, 13 x 20 cm. Lägg en smal sträng (ca 9 cm) med fyllning längs den ena kortsidan, vik in långsidorna (ca 2 cm på varje sida) och rulla rektangeln till ett paket. Pensla med olja. Gör likadant med resten av filopaketet.
  3. Grädda på smord plåt i 225 grader tills de är gyllenbruna.
    Kan även friteras i olja. Serveras helst varma.
 
Blogglista.se