lördag 13 november 2021

Kycklingvingar/kycklingben med löksås

 

















4 port.

8 st. kycklingvingar/kycklingben
8 st. lök
1 burk skalade tomater
2 msk olja
2 dl vatten
3 st. lagerblad
salt
peppar
persilja

  • Skölj av och torka av kycklingvingarna/kycklingbenen. Stek dem i lite olja. Ta ut dem på en tallrik.
  • Skiva löken och stek dem i samma stekpanna/gryta ca. 8 – 10 minuter. 
  • Tillsätt vatten, lagerblad och kycklingvingarna/kycklingbenen och låt allt koka ca 20 minuter.
  • Tillsätt skalade tomater, krossa de lite med en gaffel. Låt allt koka ca 20 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar. 
  • Strö lite hackad persilja över.



Mac and Cheese

 Ultrakrämig, toppad med krispig panko. Med tre sorters ost som ger en extra dimension till denna rätt.




















Ca 6 port.

225 g pasta typ penne
55 g osaltat smör
30 g vetemjöl
600 ml mjölk
170 g Gruyere
110 g Cheddar
50 g Parmigiano-Reggiano
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
lite muskotnöt
ca 35 g ströbröd panko
0,5 tsk Herbes de Provence eller torkad timjan

  • Sätt ugnen på 190°C. Sätt ett galler mitt i ugnen.
  • Smöra en form (min är på 26 cm x 18 cm x 4 cm).
  • Koka pasta al dente eller till nästan klart, pastan kommer att kokas lite till i ugnen.
    Sila pastan och skölj den med kallt vatten.
  • Smält smöret (spara 1 msk) på låg värme. Tillsätt vetemjölet och koka i ca 2 minuter, vispa med en visp. Tillsätt mjölk, låt koka, sänk värmen och koka i några minuter tills den tjocknar.
    Ta bort det från plattan, blanda i osten (spara 2 msk riven Parmigiano-Reggiano), salt, peppar och muskotnöt. Blanda denna sås med pastan. Häll allt i den smorda formen.
  • Smält resterande 1 msk smör, tillsätt ströbrödet och rör ofta, tills allt blir guldaktigt.
    Blanda i de torkade kryddorna/timjan. Fördela ströbrödsblandningen över pastan i formen. Strö över resterande Parmigiano-Reggiano.
  • Grädda för 25 – 30 minuter eller till den får fin färg.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Källa: Once Upon A Chef