Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 9 april 2008

Salam de biscuiţi/Chokladsalami



- 500 g kex, enkla, typ ”petite beurre” (450 g + 50 g)
- 2 ägg
- 100 g socker
- 50 g hackade valnötter
- 150 g choklad ( 50 + 100)
- 50 g smör
- 150 g nutella



Smält smör och 50 g choklad.



Hacka 100 g choklad i stora bitar:



Krossa grovt 450 g kex. Krossa i mindre bitar 50 g kex som ställs åt sidan.
Tillsätt socker över kex (dem grövsta).Tillsätt nötterna, och äggen.Tillsätt nutella och chokladsmeten. Blanda väl. Tillsätt den hackade chokladen:


Strö resterande kex över plastfolie– dem i mindre bitar.



Lägg på kaksmeten och rulla allt som en salami:



Ställ den kallt.Skär kakan i skivor. (Jag har smaksatt kakan med whisky):


söndag 6 april 2008

Knäckebröd


Det här behövs till ca 40 st.:

- 50 g jäst
- 5 dl rumsvarm mjölk
- 1 tsk salt
- 1/2 msk kummin
- 1 l rågmjöl
- 100 g rumsvarmt margarin eller smör
- 1/2 dl rågmjöl
- ca 1 1/2 dl vetemjöl

  • Smula ner jästen i en bunke. Häll på först lite av mjölken,sedan resten och lös upp jästen. Tillsätt salt, kummin ochrågmjölet. Arbeta samman det till en deg och låt den jäsa ca20 min.
  • Arbeta in matfettet och det resterande råg- och vetemjölet i den jästa degen. Degen får inte bli för hård.
  • Låt jäsa ytterligare ca 30 min.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut dem till plattor. Använd en kruskavel till de sista tagen.
  • Skär i bitar, ca 6 cm x 11 cm.
  • Grädda i 275° C ca 6 min.

lördag 5 april 2008

Smörgåstårta med rökt skinka



















(Receptet är till 6-8 port. , jag har gjort 2-3 port.(inom parentes))

- 1 runt bröd, i tre bottnar (6 skivor mörkt bröd)

Fyllning:
- 50 g källarrökt skinka, hackad ( ca 75 g)
- 1,5 dl lätt crème fraiche (2 - 3 msk)
- 0,5 dl chilisås (salsa 2 - 3 msk)
- 1,5 dl gräddfil (2 - 3 msk)
- 0,5 st. röd paprika (mindre än 1/4)
- 0,5 gurka, skalad, urkärnad och tärnad (ingen gurka)
- salt, peppar

Kräm:
- 150 g Philadelphiaost (100 g)
- 150 g kesella (2 - 3 msk)
- salt, peppar

Dekoration:
- 0,5 st. gurka i tunna skivor (några skivor)
- 6 - 8 skivor källarrökt skinka (2 skivor, halverade)
- 4 st physalis, skivade
- 2 kiwi, skalade och skivade

1. Blanda samman rökt skinka, lätt crème fraiche, chilisås, gräddfil, paprika och gurka. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg en botten på ett uppläggningsfat. Bred hälften av fyllningen på den. Täck med en botten och bred resten av fyllningen ovanpå. Täck med den sista botten.

3. Blanda Philadelphiaost, kesella, salt och peppar. Bred krämen ovanpå och och runt kanterna på tårtan. Täck med plastfolie och ställ den i kylen så att den blir saftig, ca 1 timme eller längre.

4. Hyvla gurkan med osthyvel. Forma skinkan till strutar och dekorera tårtan med gurkan på kanten och skinkan ovanpå. Lägg skivad physalis och kiwi mellan strutarna.

fredag 4 april 2008

Chokladrutor



(ca 20 st.)

Smeten bakas i liten långpanna, ca 35 x 25 x 4 cm.

- smör och mjöl till formen
- 50 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hett vatten

Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 1 msk kakao
- 5 msk starkt kallt kaffe
- 3 msk smällt smör
- 2 tsk vaniljsocker
- (kokosflingor till garnering)


1. Sätt ugnen på 225 grader C.

2. Smörj och bröa formen väl.

3. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta.

4. Tillsätt matfettet och vätskan. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 10 – 12 minuter eller tills den känns klar när man provar med en sticka. Låt den sedan vara kvar i formen och svalna.

6. Rör ihop alla ingredienser till glasyren så att sockret smälter. Bre glasyren över hela kakan (och strö på kokosflingorna). Dela kakan i bitar.

Obs: Efter att jag rörde ihop ingredienserna till glasyren, lade jag kastrullen med glasyren i mikro för 30 sek, hällde glasyren över kakan – den kom under kakan också! Gott!

torsdag 3 april 2008

Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo)





- 600 g fiskfilé, t ex lax och gös
- 1/2 dl färskpressad limejuice
- 1/2 tsk salt
- 2 stora gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 gröna chilifrukter
- 2 msk olivolja
- 1 paket krossade tomater (500 g)
- 2 msk konc fiskfond
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1/2 dl finhackad koriander
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- (2 dl vatten)
- 150 g skalade räkor
- 4 salladslökar




Gör så här:

1. Skär fisken i 2–3 cm stora tärningar. Blanda med limejuice och salt.



2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.

3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i ca 10 minuter.



4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6–7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.





5. Strimla och strö över salladslöken. Smaka ev av med salt och peppar. Servera grytan med kokt ris och het chilisås

onsdag 2 april 2008

Radiokaka



(Ca. 20 skivor)

- 150 g smör
- 300 mörk eller ljus choklad
- 1 dl florsocker
- 2 äggulor
- 20 kex, typ Mariekex

  • Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen.
  • Bryt chokladen i bitar. Lägg ner dem i smöret och rör tills de smälter.
  • Rör ihop florsocker och äggulor. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
  • Klä en avlång form, ca 1,5 liter med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Varva sedan kex och smet. Avsluta med smet.
  • Låt stelna i kylen över natten. Skär kakan i skivor med vass kniv.

Kakan går bra att frysa.

Marängtårta med citronkräm















Bottnar:
- 4 äggvitor
- 2 dl socker

Citronkräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl socker
- rivet skal och saft av ½ citron
- 50 g osaltat smör

Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- ½ msk vanillin socker















Vispa äggvitorna med hälften av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret:















Bred ut 2 runda eller fyrkantiga bottnar på bakplåtspapper på plåt:















In i ugnen, 125 °C, tills marängen känns torr och lossnar från papperet ca 1 ½ timme.











































Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat:





























Rör i matfettet i små klickar och låt krämen kallna:





























Lägg ihop tårtan:Bred citronkräm mellan bottnarna:





























Vispa grädden och bred eller spritsa den över tårtan:





























Min favorittårta!

 
Blogglista.se