Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 18 juni 2008

Gratinerad aubergine med bacon



- 2 auberginer
- 200 g bacon
- 150 g ost
- 6 msk grekisk- eller turkisk yoghurt
Dela auberginerna på längden.
Snitta auberginerna – 4 snitt per auberginehalva:



Stick in en skiva bacon i varje snitt:



Lägg auberginerna i en ugnsfast form:



Riv osten och blanda den med yoghurten:



Fördela ostblandningen på auberginerna.



Gratinera i ugnen i ca 50 min. (Lägg eventuellt aluminiumfolie ovanpå formen.)

Tips:
Skär bort en liten bit skal bort på botten av varje auberginhalvan, så står den stadigare i ugnsformen.


tisdag 17 juni 2008

Chec cu cacao/ Tigerkaka


(klicka på bilden, för en större bild)

200 g smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1 citron
eller apelsin

- Sätt ugnen på 175˚C.
- Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
- Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan.
- Dela smeten i två skålar.
- Blanda halva smeten med 2 msk kakao.
- Blanda resterande smet med vanillinsockret eller citron- eller apelsinskal.
- Häll lite av den ljusa smeten i formen, fortsätt med den mörka smeten, osv. tills all smet är slut - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

måndag 9 juni 2008

Linssallad med rökt fisk


(klicka på bilden, för en större bild)
Till 4 pers:

- 400 g skinn och benfri varmrökt fisk
- 1 burk röda linser
- 1 färsk gul lök
- 2 paprikor i olika färg
- sallad
- 1 – 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olja
- salt, peppar

Skölj linserna och låt dem rinna av.

Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i små bitar. Dela salladen i bitar.

Blanda linser, grönsaker, balsamvinäger, olja, salt, peppar.

Dela fisken i bitar och vänd ner den i salladen.

lördag 7 juni 2008

Stekt halloumi


- halloumi
- olivolja
- cocktailtomater
- basilika
- balsamico
- peppar
  • Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och stek dem i en hett panna i ca 1 min. Vänd skivorna och stek dem i ca 1 – 2 min.
  • Ta upp skivorna och lägg dem på en tallrik. Droppa lite balsamico, strö på lite salt, garnera med basilika och cocktailtomater.

Saltrostad färskpotatis med lök


(klicka på bilden, för en större bild)

Potatisen får härligt krispiga och sötsalta skal

1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk salt
1 rödlök
1 knippe gräslök, finskuren

- Sätt ugnen på 225˚. Tvätta och borsta potatisen ren. Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

- Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.

- Garnera med rödlök och gräslök.

onsdag 4 juni 2008

Rostad smulpaj med rabarber


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)


Här är halva mjölmängden i pajdegen utbytt mot nötströssel.
Det ger mycket mer smak och färg.

- 1 ½ dl rostat nötströssel (se recept nedan)
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 100 g mjukt smör


Fyllning:
- 1 liter skivad rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda nötströssel, mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa.
3. Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en ugnssäker form.
4. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 min.

Rostat nötströssel:


Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:
- blandade sallader
- fil
- fruktsallad

Rostat nötströssel


(klicka på bilden, för en större bild)

Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:

- blandade sallader
- fil
- fruktsallad
 
Blogglista.se