Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 28 september 2008

Köttbullar med klyftpotatis, morotyoghurt och citronsås

(klicka på bilden för en större bild)
(4 port.)  
 
Färsbullar:
500 g färs
100 g spenat (fryst, hackad)
2 klyftor vitlök
1 ägg
4 msk kalvfond
100 g fetaost i små bitar
torkad timjan
olivolja till stekning
salt och peppar
 
 + 2,5 liter vatten  
 
Morotyoghurt:
5 dl yoghurt
3 – 4 morötter
2 klyftor vitlök
1 msk dill (finhackad)
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamico
 
Citronsås:
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 st. citron
1,5 msk matlagningsmjöl 
 
 + 8 st. potatis  
 
Morotyoghurt:
Skala och hacka vitlök. Riv morötterna. Finhacka dillen. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp. 
 
Färsbiffar:
Tina spenaten, krama ut vattnet. Skala och finhacka vitlök. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1 msk fond till en smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter. 
 
Klyftpotatis:
Skala och skär potatis i klyftor. Koka potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda. 
 
Citronsås:
Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter

tisdag 16 september 2008

Fruktsallad med rostade kokosflingor



(till 4 pers:)
2 bananer
1 äpple
1 apelsin
1 liten burk ananas, ca 250 g
1 dl kokosflingor

1. Skär frukterna i mindre bitar. Häll ananasspadet från burken över och ställ fruktsalladen kallt.
2. Rosta kokosen i en stekpanna under omrörning, tills den får lite färg. Strö kokosen över fruktsalladen precis före servering.
Jag hade Tokaj till (köpt i Budapest förstås!).

söndag 14 september 2008

Blåbärs- och bananmuffins med blåbärsås



(till 16 st.)
5 dl vetemjöl, 300 g
2 1/2 dl strösocker, 210 g
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 stor banan, ca 200 g
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl vegetabilisk olja
2 dl blåbär, färska eller frysta

1. Sätt ugnen på 180°. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2. I en större skål mosas bananen med filmjölk, ägg och olja. Blanda väl.
3. Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins.
6. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen.

Blåbärsås
3 dl blåbär
1/2 dl vatten
1/2 dl socker

Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka några minuter. Serveras ljummen.

Kycklinglever med wokade gröna bönor och polenta


 














(till 4 pers.)
2 st. gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
0,500 kg kycklinglever
olivolja
rosmarin
timjan
peppar
salt 

  • Hacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja.
  • Lägg kycklinglever ovanpå lökhacket.
  • Strö över rosmarin och timjan. Peppra.
  • Sätt formen i ugnen till 200°C för ca. 45 minuter. Rör i då och då.

Polenta (i mikrovågsugn)
(4 port.)
2 dl majsgryn
8 dl kall vatten
lite salt

Blanda gryn och vatten i en stor form. Sätt formen i micron. Koka på full effekt i ca. 12 min. Rör om då och då. (Jag hade tzatziki till.)

tisdag 9 september 2008

Wokade räkor med pasta


 














(2 port.)
1 ask räkor
10 soltorkade tomater
0,5 st. stark peperoni
140 g pasta (70 gram/person!)
1 dl riven parmesan
olivolja 

  • Koka pastan.
  • Hacka peperoni, skär tomaterna i skivor.
  • Fräs snabbt räkorna, peperoni och soltorkade tomater i lite olivolja.
  • Blanda pasta med räkröran.
  • Strö över riven parmesan.

söndag 7 september 2008

Melanzane alla parmigiana















(till 6 portioner)

3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt

Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker

parmesanost till servering

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.

5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.

6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.

7. Strö över riven parmesanost och servera.

Svamp- och zucchinisoppa

















Det här behövs till 4 pers:
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 zucchini, ca 400 g
4 skivor bacon
1 msk olivolja
1 tsk torkat rosmarin
1 burk kikärter, ca 400 g
1 liter hönsbuljong

  • Skiva champinjonerna, hacka vitlöken och strimla zucchini och bacon.
  • Fräs allt i olivolja i en gryta. 
  • Tillsätt rosmarin, kikärter (ta bort skalet) utan spad och buljong.
  • Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av.
Recept ur ”100 lätta snabba middagar”, ur Allt om Mat

onsdag 27 augusti 2008

Parmesankyckling


 













4 st. kycklingfiléer
tomatsås 4 - 5 msk (jag hade Ajvar Relish)
mozzarella ca 100 g
rökt ost ca 100 g
parmesan ca 100 g
2 ägg, vispade
lite vetemjöl
lite ströbröd
lite basilika, hackad 

  • Sätt ugnen på 200°C. 
  • Banka kycklingfiléerna till jämn tjocklek.
  • Pudra vetemjölet över kycklingfiléerna, på båda sidorna.
  • Doppa kycklingfiléerna i ägg, sedan i ströbröd blandat med riven parmesanost.
  • Stek kycklingfiléerna ca. 2 min. på varje sida.
  • Lägg kycklingfiléerna i en form.
  • Lägg ca. 1 msk tomatsås på kycklingfiléerna.
  • Strö över basilika.
  • Hacka osten och lägg på kycklingfiléerna. Riv parmesanost ovanpå.
  • Täck formen med aluminiumfolie, sätt formen i ugnen i ca. 15 min.
  • Ta bort folien och låt formen i ugnen i ca. 10 min. till.

    Jag hade bönsallad till. Receptet finns här:
    http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/blandad-bnsallad.html

måndag 25 augusti 2008

Marokansk gryta med couscous


1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
1 lök
2 – 3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 buljongtärning
chilipeppar
salt och svartpeppar

  • Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs i olja.
  • Häll ner de krossade tomaterna, kidneybönorna och buljongen.
  • Krydda med chilipeppar, salt och svartpeppar.
  • Koka i ca. 20 min.

Servera med couscous, bulgur, dinkelris eller pasta.

torsdag 21 augusti 2008

Peşte cu măsline/Fisk med oliver




fisk
2 gula lökar
200 g oliver (gröna + svarta), hackade
1 citron (skalet)
soltorkade tomater

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skala citronen med potatisskalaren. Skär citronskalet i tunna remsor.
  • Hacka tomaterna.
  • Skär löken i skivor.
  • Stek löken i lite olivolja, tillsätt oliverna, citronskalet och soltorkade tomaterna, stek någon minut till.
  • Stänk lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg lite av olivröran i formen, lägg sedan fisken i formen, fördela resten av röran ovanpå fisken.
  • Täck formen med aluminiumfolie, sätt i formen mitt i ugnen för ca. 15 – 20 minuter.
  • Ta bort folien och låt formen stå i ugnen i ca. 15 minuter till.

Jag hade en sutare på ca. 2 kg som min man hade fiskat!

onsdag 20 augusti 2008

Potatis- och linssoppa



(6 port.)
1,5 l vatten
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 st gul lök
2 dl röda linser
6 st potatisar
2 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja

1. Hacka och fräs löken i olivoljan i en stor kastrull.

2. Häll i vattnet med buljongen och låt koka upp tillsammans med potatisarna.

3. Koka soppan på medelvarmplatta i 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt potatisarna och tomatpurén, koka 10 minuter till.

4. Tillsätt under de sista minuterna balsamvinäger och honung, rör om.

söndag 17 augusti 2008

Avokadosallad med matjessill


2 avokado
1 burk matjessill
4 msk turkisk/grekisk yoghurt
1 röd paprika
½ röd lök
4 soltorkade tomater 

  • Skrapa ur avokadoköttet. 
  • Skär sillen, paprika, löken och soltorkade tomaterna i små bitar. 
  • Blanda allt med yoghurten. 
  • Fyll avokadoskalen med salladen.
Serveras med rostat bröd, oliver och tomater.

tisdag 12 augusti 2008

Omelett med potatis och paprika



(4 port.)

1 gul lök
300 g kokt potatis
2 paprikor
1 liten zucchini
4 ägg
0,5 dl mjölk
4 champinjoner
4 soltorkade tomater
1 msk olja
salt, peppar
hackad persilja

1. Hacka grönsakerna.
2. Fräs alla grönsakerna i oljan.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor och persilja. Häll detta över grönsakerna. Stek på svag värme.
4. Servera omeletten med fisk och en klick gräddfil.

BONUS: stekta baconrullar – kärnfria dadlar inlindade i bacon. Mums!

Rabarbersylt




Härligt sötsyrlig sylt. God på scones och rostat bröd. Står sig länge om den förvaras svalt.

1 kg rabarber i småbitar
1 citron
1 kg syltsocker

1. Tvätta citronen och skär den i tunna skivor.
2. Varva rabarber, citron och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.
3. Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills rabarbern mosar sig.
4. Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.
5. Häll sylten på rena varma burkar, sätt på lock genast.

onsdag 16 juli 2008

Jag vann!

Jag vann 3000 kr for manadensrecept (juni) pa en tavling anordnat av Lindahls Mejeriprodukter AB!
Vad kul!

Det vinnande receptet ar: Gratinerad aubergine med bacon:

http://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/gratinerad-aubergine-med-bacon.html

onsdag 2 juli 2008

Sellerisallad


selleri
yoghurt
senap
(ev. ananasbitar)

Skär sellerin i strimlor. Blanda med yoghurt, senap och ev. ananas.

Gott till grillat kött.

Schwarzwaldbakelser


till 10 st.:

1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl

150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker

Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:



Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa.

Blanda i valnötterna med potatismjölet.

Breda marängen på bakplåtspappret, i cirklarna:



Grädda i ca. 45 min. eller tills bottnarna känns torra.

Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:


Resterande choklad breds tunt på bakplåtspapper:


Bryt chokladen i stora bitar efter den har kallnat.

Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.

Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:


Stick in några bitar choklad.

Strö över kakao blandat med florsocker.

Obs. Dem är godare efter några timmar, när bottnarna har mjuknat lite.

måndag 30 juni 2008

Ciorbă de oase/Fläskbenssoppa



ca. 900 g fläskben
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja

  • Skölj av fläskbenen. Lägg dem i in kastrull med kallt vatten med lite salt i. Skumma av väl. Koka i ca 30 minuter.
  • Tärna grönsakerna och fräs dem i lite olja. Lägg grönsakerna i kastrullen. Tillsätt Lutenica, Vegeta. Koka tills grönsakerna är mjuka.
  • Tillsätt citronsaft. Strö över persilja och libsticka.

tisdag 24 juni 2008

Fisk i curry med potatisknödel


För 4 personer

ca 600 g sejfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 burk lättkokosmjölk (4 dl)
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 tsk maizena
1 ask sockerärter (150 g)
salt, peppar
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär halva äpplet i grova bitar. Finhacka den andra halvan.
  • Skala och skär morötterna i tunna slantar.
  • Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Tillsätt curryn och äppelhacket. Rör om.
  • Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och mangochutney. Låt koka ca 5 minuter
  • Red av med maizena utrörd i lite vatten.
  • Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med morotsslantar och äppelbitar.
  • Låt sjuda ca 5 minuter, eller tills fisken är färdig. Låt sockerärterna sjuda med de sista 2 minuterna.

Servera med ris eller potatis. Jag hade potatisknödel:

Potatisknödel
10 kokta kalla potatisar
1,5 – 2 dl vetemjöl
1 stort eller 2 små ägg
1 tsk salt
1 – 2krm nymald vitpeppar

  • Pressa potatisen genom en potatispress och blanda med mjöl, ägg, salt och peppar till en fast hanterlig deg. Rulla degen till en rulle ca 5 cm i diameter. Lägg rullen i kokande lättsaltat vatten (2 tsk salt per liter vatten) och koka sakta 8- 10 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
  • Vid serveringen skärs knödelrullen i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla ev. skivorna med lite smält smör i serveringsögonblicket.

onsdag 18 juni 2008

Gratinerad aubergine med bacon



- 2 auberginer
- 200 g bacon
- 150 g ost
- 6 msk grekisk- eller turkisk yoghurt
Dela auberginerna på längden.
Snitta auberginerna – 4 snitt per auberginehalva:



Stick in en skiva bacon i varje snitt:



Lägg auberginerna i en ugnsfast form:



Riv osten och blanda den med yoghurten:



Fördela ostblandningen på auberginerna.



Gratinera i ugnen i ca 50 min. (Lägg eventuellt aluminiumfolie ovanpå formen.)

Tips:
Skär bort en liten bit skal bort på botten av varje auberginhalvan, så står den stadigare i ugnsformen.


 
Blogglista.se