Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 19 november 2008

Tiramisu


(klicka på bilden för en större bild)
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)

- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:



- Vispa äggvitorna hårt och rör ner i ostsmeten:



- Doppa kexen snabbt i kaffet (gärna bara undersidan så att ovansidan är torr) och lägg ut 12 st i en form ca. 25 x 19 x 5 cm:



- Bred över hälften av ostsmeten på kexen:



- Doppa resten av kexen i kaffet och lägg på:



- Avsluta med resten av ostsmeten:



- Ställ kallt i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Sikta över kakao förre serveringen:

måndag 17 november 2008

Zizzi


6 cl Absolut Vodka
lika delar av sprite och fläderblomssaft
is

5 S i hemmet

Visst kan man tillämpa 5 S i hemmet: jag hade massa drinkrecept på kylskåpsdörren:
Bild förre 5 S:

(Klicka på bilden för en större bild.)

Bild efter 5 S :

(Klicka på bilden för en större bild.)

Och recepten var (se nedan):

Jasmine

1 ½ oz gin
¼ oz Cointreau
¼ oz Campari
¼ oz Lemon juice
Cracked ice

Piña Colada

100 ml rum
3 tsk coconut milk
3 tsk crushed pineapple

Cuba Libre

Ice
½ lime
60 ml rum
Coca Cola

Campari Orange

1/3 Campari
1/3 Orange Juice
Ice Cubes
Slice of Orange

Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)

1 förpackning koncentrerad lätt äppeldryck (2 dl)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is

onsdag 5 november 2008

Naanbröd



















6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja 
  • Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt
  • Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 6-8 min.
  • Ta ut bröden och pensla dem med olivolja.

Servera bröden nygräddade.

Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar



















1 kg köttfärs
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
  • Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
  • Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
  • Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
  • Hacka bacon.
  • Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
  • Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
  • Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.
 
Blogglista.se