Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 28 februari 2009

Scones med nötter


(klicka på bilden för en större bild)
4 port.

50 g nötter*
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk

(* = jag hade en blandning av rostade hasselnötter, valnötter, mandlar + solrosfrön)

Sätt ugnen på 250˚C.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nötterna.
Fördela smöret i blandningen och häll i mjölken. Arbeta snabbt ihop degen.
Forma degen till fyra runda kakor, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
(Jag hade lemon curd till.)

fredag 27 februari 2009

Kycklingrullader

(kycklingbröstfiléer
dadlar
haloumi
bacon
 
Platta ut kycklingbröstfiléerna och fyll dem med en dadel och en bit haloumiost/filé.
Rulla ihop varje filé i en skiva bacon och fäst med tandpetare.
Stek rulladerna.
Ta bort tandpetarna (helst!).

måndag 23 februari 2009

Salată orientală/Potatissallad


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 port.)

1 kg potatis
4 ägg
3- 4 salladslökar
1 knippe rädisor
100 g paprika från burk (paprikasallad)
200 g oliver
3 msk olja
1 msk ättika/balsamico
salt

Koka potatis och låt kallna.

Koka äggen. Skär äggen i tunna skivor.

Gör dressingen: rör samman olja med ättika/balsamico.

Skär den skalade och kalla potatisen i skivor.

Ansa och skär salladslökarna i tunna strimlor .

Tärna rädisorna.

Blanda allt.

Salta.

Låt gärna salladen stå en stund och ta smak.

lördag 21 februari 2009

Fisk med tomat- och kaprissås


Fisk 1 kg
4 tomater
0,5 burk passerade/krossade tomater
150 ml vitt vin
4 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 msk socker
lite basilika
salt
peppar
lite citronsaft 
 
Stänk lite citronsaft på fisken, stek fisken i en stekpanna.
Ta upp fisken och lägg den i en ugnssäker form.
Hacka vitlöken och tomaterna och lägg dem i stekpannan, låt allt koka i några minuter.
Häll i vinet, passerade/krossade tomater, kapris, hackad basilika.
Låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Häll såsen ovanpå fisken, lägg formen i ugnen på 185˚C för ca 30 min.
Servera med t.ex. polenta.

fredag 20 februari 2009

Cornuleţe cu rahat/Gifflar med lokum (Turkish Delight)

 


















Turkish Delight/Lokum/Rahat är godisbitar gjorda på socker, majsstärkelse, citronsyra och naturliga smakämne, ofta citron eller rosvatten. Konsistensen är mjuk, geléaktig.




































200 g yoghurt
200 g mjukt smör
1 ägg
100 g strösocker
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:150 g Lokum/Rahat
(kan ersättas med torkad frukt som dadlar eller fikon, sylt, sylt blandad med hackade nötter, etc.)

Garnering:florsocker

Skär Turkish Delight/Lokum/Rahat i små bitar.


















Blanda alla ingredienser till degen.
Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar.
Lägg på bitar av Turkish Delight/Lokum/Rahat.


Rulla ihop och forma gifflar.


















Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


















Grädda mitt i ugnen, ca 14 min, på 185˚C.
Rulla gifflarna i florsocker medan de är varma.


















OBS! OBS! OBS! Gifflar med spännande fyllning version 2:

Vid ett annat tillfälle hade jag inget Lokum/Rahat så att jag bakade gifflarna/hornen med marmeladkulor (godis). Det blev hur bra som helst! Rekommenderas!



onsdag 18 februari 2009

Soljanka (rysk köttsoppa)

(4 port.)
Buljong och köttkok:
0,4 kg nötkött
12 dl vatten
2 st. köttbuljongtärningar
0,5 tsk vitpepparkorn
0,5 tsk kryddpepparkorn
1 st. lagerblad
0,5 tsk timjan
1 st. gul lök
1 bit purjolök
5 st. persiljestjälkar
1 bit rotselleri
1 morot 
 
Till soppan:
2 st. gula lökar
1 bit rotselleri
1 msk olja
1 msk smör
2 msk tomatpuré, rågade
2 st. saltgurka, sammanlagd vikt cirka 150 g
1 l oxbuljong, drygt, enligt receptet ovan
1 smakrik korv
1 msk socker
1 krm cayennpeppar
2 skivor citronskivor, tunna

Till servering:
1,5 dl gräddfil
1.Skär köttet i små bitar. Heta upp lite olja i en stor gryta och stek köttet, lätt.
2. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Koka upp och sjud under lock i ca 30 min.
Tillsätt sedan klyftad lök, morot i bitar, purjo, persiljestjälkar och selleri I bitar. Låt sjuda på svag värme ca en timme.
3. Ta upp köttet. Häll buljongen genom en sil och se till att pressa ut alla smakämnen. Häll tillbaka buljongen i grytan, lägg i köttet, koka upp och låt koka i ett par minuter.
4. Fräs hackad lök och tärnad rotselleri i olja och smör tills löken är genomskinlig och sellerin börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag.
Skär saltgurkan i centimeterstora tärningar,
lägg ner dem i grytan och rör om.
5. Skär korven i skivor, kör den i mikro 2 min, i en form, på hushållspapper (så att fettet sugs upp av pappret).
6. Häll på buljong och lägg i kött, tärnad skinka och korven i centimeterbreda bitar. Koka upp och tillsätt kryddor och citronskivor. Låt soppan koka i 3-4 minuter. Fiska upp citronskivorna. Servera med en klick gräddfil i varje tallrik. Ett kraftigt rågbröd på surdeg är ett annat klassiskt tillbehör.
Tips: Soppan blir allra bäst om den tillagas en dag i förväg och får stå kallt till följande dag. Smakerna mognar då och soljankan blir ännu godare. Kött och buljongkoket lämpar sig också bra att förbereda och går utmärkt att frysa in.

tisdag 17 februari 2009

Klyftpotatis med fetaost


(klicka på bilden för en större bild)
(för 2 personer)

- 4 potatisar
- 2 morötter
- 100 g fetaost
- lite olja
- timjan

Sätt ugnen på 225˚C.
Skala potatisarna och skär dem i klyftor.
Skala morötterna och skär dem i stavar.
Lägg potatis och morötter i en långpanna. Ringla över lite olja. Krydda efter smak (timjan, rosmarin, etc.).
Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
Riv fetaost och strö över.
 
Blogglista.se