Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 13 november 2009

Tort de mere şi zahăr ars/Äppeltårta med crème caramell



Caramellsåsen:
7 msk socker

Äppelfyllning:
1 kg äpple (röda, typ Discovery)
2 msk socker
2 tsk kanel
25 g smör

Crème caramell:
4 ägg
4 msk socker
4 dl mjölk
2 tsk rom (alkohol)

Sockerkaka:
4 ägg
1 msk olja
4 msk socker
4 msk vetemjöl

Garnering:
socker (ca 3 msk)
smör (ca 25 g)
vatten (ca 1 dl)

Gör så här:

Caramellsåsen:
Häll 7 msk socker i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.

Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med caramell. Låt kastrullen åt sidan så att caramellen svalnar och stelnar.

Äppelfyllning:
Riv äpplena på rivjärn. Häll äpplena över det brända sockret. Strö 2 msk socker och 2 tsk kanel. Lägg på smörbitar.
Kastrullen sätts i ugnen, på 175 ° C ca 15 min tills äpplena blir mjuka.

Crème caramell:
Vispa 4 ägg med 4 msk socker. Vispa i mjölken och rom. Häll blandningen över äpplena.
Sätt kastrullen i ugnen tills krämen stelnar. Ta kastrullen från ugnen och häll över sockerkakssmeten:

Sockerkaka:Vispa 4 äggulor med 1 msk olja.
Vispa 4 äggvitor med 4 msk socker.
Rör ihop dessa smet.
Tillsätt 4 msk vetemjöl. Blanda. Häll smeten i kastrullen.

Grädda i 175 ° C i ca 45 min tills kakan släpps från kastrullen.

Vänd kastrullen på en talrik med höjda kanter. Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt stå över natten), i kylskåpet.

Garnering:Skiva äpplet i tunna skivor.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Lägg i smöret.
Häll i vattnet.
Låt koka till det blir en sås.
Lägg äppelskivorna i såsen och låt koka i några minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna,
Garnera tårtan med äppelskivorna.
 


















På bilden:
1 = Sockerkaka
2 = Crème caramell
3 = Äppelfyllning

(Källa: Bogdana/www.culinar.ro)

onsdag 11 november 2009

Champinjonsås



1 burk skivade champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
salt, peppar
ljus soja

Stek löken i smör i några minuter.
Lägg i svampen, stek i några minuter.
Strö vetemjöl över svampen, rör om.
Häll i grädde och mjölk.
Låt såsen koka under omrörning.
Smaka av såsen med salt, peppar, soja.

tisdag 10 november 2009

Fattiga riddare med fruktsallad


4 port.

Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk

Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Vispa ner resten av mjölken.
Vänd bröden i smeten och stek gyllenbruna på varje sida.

Fruktsallad – efter tycke.
Jag hade: mango, färska dadlar, banan, apelsin, physalis, kiwi, passionsfrukter.

Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång

Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.

Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).

måndag 2 november 2009

Mâncare de gutui/Kyckling- och fruktgryta


4 port.

8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt

Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten

Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.

Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.

Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.

 

söndag 25 oktober 2009

Saramură de pui/ Kycklinglår i kryddstarkt lag




















4 kycklinglår
1 hel vitlök (ca)
1 -2 msk balsamico
1 röd paprika
1 chili, stark
2 tomater
1 kycklingbuljongtärning
600 ml vatten
salt
persilja

Grilla paprika, chili och tomaterna.
Grilla kycklinglåren.

Kärna ur paprikan och chili.
Hacka paprikan, grovt. Hacka chili, fint. Hacka tomaterna.

Skala och hacka vitlöken, blanda den med balsamico.

Koka vattnet med kycklingbuljongtärningen. Lägg i paprikan, chilin och tomaterna, låt koka några minuter.
Lägg i dem grillade kycklinglåren. Tillsätt hackad persilja, salt, vitlöken med balsamico.
Låt dra i ca 15 min.

















Serveras med polenta, potatismos eller pommes.

tisdag 15 september 2009

Jag fick ett pris!

Jag fick ett pris - "Guldbloggen"



av en trevlig tjej som har en trevlig blogg:

http://poppy-planet.blogspot.com/

Tusen tack Poppy!

Skickar priset vidare till mina favoriter.

torsdag 6 augusti 2009

Grovspol (Vodka, Whiskey, Baileys, Coca-Cola)

2 cl Vodka
2 cl Whisky
2 cl Baileys
Coca-Cola
Jordnötter
 
Blanda spriten, fyll varsamt upp med Cola, lägg jordnötterna på skummet, ställ i ett sugrör.
Sjunker jordnötterna så är det en dålig grovspol!
 

Sallad med grillad paprika och anchovis


paprikor
oliver
anchovis
vitlöksklyftor
rosmarin
olja
salt

Grilla paprikorna. Lägg dem i en påse för några minuter. Dra av paprikaskinnet.
Dela paprikorna och ta bort fröhusen. Skär paprikorna i strimlor.

Blanda paprikorna med oliver, anchovis, hackade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och olja i en ugnsfastform och låt den värmas i ca 10 minuter.

Gott till grillat!

måndag 3 augusti 2009

Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
























En dessert som kan lagas i förväg och kan stå klar i kylen.

(4 port.)
1 l jordgubbar
2 msk flytande honung
1 st. lime, rivet skal och pressad saft 
 
Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 st ägg 
 
  • Vispa grädden.
  • Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
  • Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  • Rör ner grädden, lite i taget. Häll moussen i glas. Låt glasen stå i kylen minst 1 timme.
  • Blanda honung, limeskal och saft. Skiva jordgubbarna och blanda dem med lagen och servera moussen med jordgubbarna ovanpå.
Jordgubbarna kan ersättas med körsbär, melon eller annan frukt.

söndag 2 augusti 2009

Tandooristekt fläskfilé med mangochutney och yoghurtssås


4 port.

600 g fläskfilé
salt
peppar
2 msk smör till stekning
4 tsk tandooripasta  
 
Sås:
2 – 3 msk/pers. grekisk/turkisk yoghurt
1 msk/pers. mangochutney  
 
Sallad:
1 st. kruka rucolasallad 
4 st. tomater
salt
peppar
 
Servering:
kokt färskpotatis 
 
Sätt ugnen på 125°.
Putsa och dela fläskfilén i 4 bitar.
Salta, peppra och bryn dem i smör runt om.
Krydda därefter köttbitarna rikligt med tandooripasta och rulla in dem i varsitt litet foliepaket och lägg dem i ugnssäker form.
Stek paketen mitt i ugnen ca 20 min till innertemperaturen 65°.
Ta ut och låt dem ligga tio minuter. 
 
Såsen:
Blanda yoghurten med mangochutney.  
 
Salladen:
Kryssa tomaterna i toppen, doppa dem 15 sekunder i kokande vatten.
Spola dem i kallt vatten och dra av skalet.
Klyv tomaterna, kärna ur och skär dem i strimlor.
Skölj och torka salladen och skär den eventuellt grovt.
Blanda tomater och sallad och lägg upp på fat eller portionstallrikar, salta och peppra.
Ta köttbitarna ur folien, skär köttet i skivor och placera dem på salladen.
Ringla sås på salladen.
 
Blogglista.se