Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 9 december 2009

Vinkokta musslor



















Beräkna ett halvt kilo musslor per person om det är en förrätt, och det dubbla för huvudrätt.

Ingredienser, huvudrätt för 1 person:

1 kilo färska musslor
2 schalottenlökar eller 1 liten gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 msk smör
2,5 dl torrt vitt vin
1 tsk mjöl
1 dl hackad persilja
1 liten bukett färsk timjan
en nypa finhackad färsk rosmarin

▪ Rensa musslorna (¹).
▪ Fräs lök och vitlök i en stor kastrull tillsammans med timjan och rosmarin i några minuter.
▪ Strö sedan i mjölet och rör om.
▪ Tillsätt vin och koka upp på högsta värme.
▪ Lägg i musslorna och stormkoka tills de öppnat sig (4-5 minuter).
▪ Häll upp i en skål och avnjut med baguette eller annat gott vitt bröd.

Obs! Det blir bäst om man skivar löken och vitlöken, istället att hacka dem.

¹ : Skrubba musslorna med en borste. ”Skägget” skärs enkelt bort med en kniv. Trasiga musslor eller musslor som inte stänger sig under tvätten kasseras. Detsamma gäller för musslor som inte öppnar sig när de kokats.

Källa: vinochgastronomi.se

lördag 5 december 2009

Vit chokladmousse med björnbär … eller andra bär
























4 port.

2,5 dl vispgrädde
urskrapat inkråm från en vaniljstång eller
½ tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
2 äggulor

ca 200 g björnbär eller andra bär
2 – 3 msk socker (brun farin)

▪ Vispa grädden och vaniljen pösig, men inte alltför hårt. Ställ skålen kallt.
▪ Smält den vita chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen.
▪ Rör ner äggulorna.
▪ Rör ner lite av grädden i chokladen och blanda därefter chokladröran med resten av vispgrädden.
▪ Häll upp moussen i glas eller koppar och ställ in i frysen eller kyl ca 1 timme.
▪ Blanda bären med sockret och ställ kallt.
▪ Skeda upp bären över moussen.

Obs: kan frysas i (plast-) glas.

torsdag 3 december 2009

Lax med valnötsrisoni och basilikasås



















Det bästa laxreceptet finns på Annes blogg: Tack Anne!

4 portioner

4 portionsbitar laxfilé
1-2 msk fiskfond

1 kruka basilika
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
en nypa salt

3 dl risonipasta
2 dl valnötter, hackade
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1/2 msk olivolja
100 g babyspenat
2 tsk sambal oelek
en nypa salt
3 tsk äppelcidervinäger

  • Koka risonipastan i saltat vatten. Häll av men spara vattnet (laxen ska kokas i samma vatten) och skölj med kallt vatten.
  • Tillsätt fiskfonden i pastavattnet. När det kokar, sänk värmen, och lägg i fisken. Låt sjuda i ca 4-6 minuter, beroende på hur tjocka laxbitarna är. Spara lite pasta/fisk-vatten.
  • Rosta valnötterna i en torr stekpanna, och lägg åt sidan.
  • Hacka rödlök och vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ca. 8 min. Tillsätt lite vatten om löken börjar brännas.
  • Tillsätt valnötter, spenat och risoni och rör om tills allt är varmt.
  • Krydda med sambal oelek, salt och äppelcidervinäger.
  • Tillsätt lite pasta/fisk-vatten om röran känns för torr.
















Basilikasås:

Repa av alla bladen från basilikan, och mixa med olivolja och citronsaft till en slät sås. Smaka av med lite salt.

måndag 30 november 2009

Dulceaţă de gogonele/Marmelad på gröna tomater



















1 kg gröna tomater
1 citron
0,5 kg syltsocker

- Tvätta citronen och skär den i tunna skivor.
- Tvätta tomaterna och skär dem i mindre bitar.
- Varva tomater, citron och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.
- Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills tomaterna mosar sig.
- Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.
- Häll marmeladen på rena varma burkar, sätt på lock genast.

(Gör ”marmeladprov” under kokningen för att kontrollera om koktiden räcker:
Ös upp lite sylt på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom sylten. Om spåret inte flyter ihop är sylten färdigkokt. Koka annars kraftigt 3-5 min till.)

(Förbered burkarna så här:
- Värm ugnen till 100 grader C.
- Ta va locken från burkarna.
- Rengör burkarna och locken med diskmedel. Torka av burkarna.
- Sätt burkarna i ugnen för ca 20 minuter.
- Koka vatten i en kastrull. Lägg i locken och låt de stå i ca 15 min.)


lördag 28 november 2009

Kreolsk kyckling med egyptiskt ris



















En kryddstark och smakrik rätt.

(6 pers.)

1 kyckling
2 msk olja
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 – ½ msk curry
2 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
½ tsk mald torkad ingefära
4 dl kokosmjölk
1 tärning hönsbuljong
3 msk soja
2 msk maizena majsstärkelse

Dela kycklingen i mindre bitar.
Bryn kycklingbitarna i hälften av oljan i en stekpanna. Lägg över bitarna i en gryta.
Skala löken och dela dem i klyftor.
Kärna ur paprikorna och skär dem i grova bitar.
Skala moroten och skölj purjolöken och skär dem i cm – tjocka skivor.
Hacka vitlök och chili.
Bryn lökklyftorna tillsammans med curry i resten av oljan.
Slå i vattnet och häll över currylöken i grytan. Lägg också ner resten av grönsakerna och kryddorna.
Häll i kokosmjölk.
Tillsätt buljongtärning och soja.
Låt det hela sjuda i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är genomkokt.
Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt grytan koka upp.

Servera med ris.

Egyptiskt ris
(4 port.)

2 msk olja
4 dl ris
8 dl vatten
1 msk kycklingfond

Bryn riset i het olja i en kastrull.
Tillsätt vatten och kycklingfond.
Sätt på locket och koka i 20 minuter.

måndag 23 november 2009

Köttrulader med halloumi och dadlar

 
















 

färska dadlar
halloumi
lövbiff
bacon

  • Skär halloumi i stavar. 
  • Ta bort kärnorna ur dadlarna. Fyll varje dadel med en halloumistav. 
  • Rulla lövbiff runt dadlarna. 
  • Rulla bacon runt lövbiffen. 
  • Fäst ruladerna med tandpetare.















  • Stek ruladerna på medelvärme.

(Ta bort tandpetarna :) ) 

söndag 22 november 2009

Rolls Royce (Cognac, Cointreau, apelsinjuice)
























3 cl Cognac
3 cl Cointreau
Apelsinjuice

- Skaka Cognac och Cointreau.
- Häll i highball-glas.
- Fyll upp med apelsinjuice.

Källa: http://www.cocktailguiden.com



Ardei umpluţi/Fyllda paprikor


8 st. paprikor
500 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 liten morot, riven
 1 dl ris
2 msk tomatpasta
2 tsk timjan
2 tomater
ca 1,2 l tomatjuice
1 köttbuljongtärning
1 tsk socker
salt, peppar

Redning:
3 msk vetemjöl
3 msk mjukt smör

- Skär av ett lock vid paprikornas stjälkar och kärna ur paprikorna.
- Rör samman färsen med lök, morot, ris, timjan och tomatpasta, salta och peppra. Rör ut med lite vatten till en ganska lös smet.
- Fyll paprikorna med färsen och ställ dem i en kastrull.
- Skär tomaterna i 4 bitar, ta bort kärnhuset. Sätt ett ”tomatlock” ovanpå fyllningen i varje paprika.
- Häll tomatjuice över paprikorna så att den når upp till två tredjedelar av paprikorna. Tillsätt eventuellt lite tomatpuré för kraftigare smak och buljongtärningen.
- Smaksätt med socker, salt och peppar. Späd med vatten vid behov.



















- Låt koka tills paprikorna är mjuka och köttfärsen har stelnat, ca 45 minuter.

Redning:
Blanda vetemjölet med smöret i en liten skål. Tillsätt lite sås från kastrullen, blanda till en tunn sås. Häll denna sås i grytan. Låt koka i ca 15 minuter till.

Servera paprikorna med såsen, bröd och crèmefraiche, yoghurt eller gräddfil.


















Om det blir det sås över – den kan användas till en tomatsoppa.

torsdag 19 november 2009

Gogoşi/Munkar

















(Ca 48 st.)

500 g vetemjöl
3 ägg
3 msk socker
25 g jäst
50 g smör
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
ca 3 dl mjölk
Fritering:
ca 1 l rapsolja eller majsolja, ej olivolja
Garnering:
florsocker

Gör så här:
Fördeg:
Värm mjölken.
Rör i en bunke jästen, 1 tsk socker, varm mjölk – ca 1 kopp och lite vetemjöl till en smet lite tjockare som den till pannkakor. Strö lite vetemjöl ovanpå och låt den jäsa, ca 30 min.

















Blanda – i en stor bunke – resten av vetemjölet med de andra ingredienserna och fördegen.

















Knåda degen och låt den jäsa ca 1 timme.

















Kavla degen till en platta ca 1 cm tjock och stansa rundlar med diametern på ca 5 cm. Låt jäsa ca 30 min.

















Värm olja i en kastrull. Gör en test innan munkarna läggs i: lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom – ca 180 grader.
Lägg några degbitar åt gången, med ovansidan neråt i kastrullen. Fritera degbitarna, vänd dem några gånger i oljan så att de blir jämt friterade.

















Ta upp dem och lägg dem på hushållspapper så att oljan rinner av.

















När de är kalla, rulla dem i florsocker.

















Obs! Om degen kavlas tunnare – då blir munkarna ihålliga och kan fyllas med vaniljkräm eller sylt.

måndag 16 november 2009

Supă de fasole cu cârnaţi/Bönsoppa med smakrika korvar



















1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1,5 l vatten
2 paprikor
1 burk vita bönor
1 burk kidney bönor
2 korvar
2 msk tomatpasta
libsticka eller persilja
salt, peppar
vinäger

Hacka lök, vitlök, palsternacka och morötter. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.
Häll på vatten och låt koka 10 min.
Hacka paprikorna, lägg de i kastrullen. Låt allt koka 10 min.
Skiva korvarna och stek de utan något extra fett.
Tillsätt korvarna,bönorna och tomatpastan. Låt allt koka 10 min.
Tillsätt libsticka/persilja. Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt vinäger vid servering (efter smak, ca 1 msk/tallrik).
Servera soppan med bröd.
 
Blogglista.se