Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 21 mars 2010

Blomkålssallad



















1 medelstort blomkålshuvud
1 syrligt äpple
2 morötter
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo

Sås:
1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk currypulver
1 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
1 - 2 tsk dijonsenap
1 tsk råsocker

Dela blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 4 min.
Häll upp i durkslag och spola med kallt vatten.
Tärna äpplet i bitar. Riv morötterna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna.
Stöt kryddorna i en mortell.
Blanda med övriga ingredienser till såsen.

(Jag hade salladen till stek - nötkött.)

måndag 15 mars 2010

Sjömansbiff



















(Antal portioner: 4)

600 g lövbiff, rostbiff eller nötinnanlår
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
2,5 dl mörkt öl
2,5 dl buljong av tärning
persilja
saltgurka

Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och lägg det i en gryta.

Skala löken och skär den i skivor. Bryn löken.

Skala potatis och skär i skivor.
Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad och timjan. . Häll på buljong och öl.

Småkoka under lock i ca 45 minuter.

Strö över hackad persilja före serveringen.
Servera med skivad saltgurka.

onsdag 10 mars 2010

Broccoli- och ädelostpaj


















(till 6 personer)

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar

Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚C.

Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.

Riv osten grovt.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.

Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.

måndag 22 februari 2010

… och priset kom med posten

Detta fick jag:



















- diplom
- måttsats i tre delar
- slickepott
- sked
- muffinsformar

Kul!

onsdag 10 februari 2010

Mitt recept ska publiceras i boken …

”Hela Sverige bakar” som Aftonbladet och Tasteline ska ge ut i april, som sista boken i serien ”Livets goda”.

Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!

Jag skickade fyra recept till tävlingen:

Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html

Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html

Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html

Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html

Vet inte vilket recept som vann...

Väntar med spänning tills boken ges ut!

tisdag 9 februari 2010

Jag fick ett pris!

Jag har fått en award av Remsan! http://remsansbistro.blogspot.com/


Tack så jättemycket!

Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:

•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.

Jag skickar priset vidare till:
Karin http://bevemyrs.blogg.se/
Poppy http://poppy-planet.blogspot.com/
Kinna http://kinnasblogg.blogspot.com/
Pialotta http://kakomaten.blogg.se/
Mona http://bakpassion.blogg.se/
Carina http://cayennesrecept.blogspot.com/
Anna http://dewdropia.blogg.se/

Lite om mig:
- har lärt mig simma vid 40
- har fått körkort vid 40
- har världens underbaraste dotter
- har bott i slott vid olika tillfälle - Telleborg slott och Thorskog slott
- har sett norrskennet
- har sett Ishotellet i Jukasjärvi
- är rastlös när jag solar

onsdag 3 februari 2010

Sărăţele/Ostpinnar















300 g vetemjöl
250 g Fetaost
250 g smör*
4 msk crème fraiche
1 tsk kummin

2 äggulor
2 tsk vatten
4 tsk kummin

Blanda vetemjöl med smör skuret i bitar. Tillsätt riven ost, crème fraiche och 1 tsk kummin. Blanda till en deg. (Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl). Låt degen vila 1 timme.

Sätt ugnen på 170 ˚C.

Blanda äggulor med vatten.

Dela degen i fyra delar.

Kavla varje degbit till en platta på ca 5 mm tjocklek.


















Pensla med äggula och strö kummin över.

Skär plattorna i ca 1 cm breda remsor.
Lägg remsorna på bakplåtspapper.


















Grädda i ca 20 min.


















Passar till öl.

*) smörkvantitetet kan halveras - då får man en annan textur och krispigare ostpinnar

OBS! Bäst är att skära degen först i remsor, efteråt pensla de med äggula och sedan att strö kummin på remsorna.
 
Blogglista.se