söndag 21 mars 2010
Blomkålssallad
1 medelstort blomkålshuvud
1 syrligt äpple
2 morötter
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo
Sås:
1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk currypulver
1 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
1 - 2 tsk dijonsenap
1 tsk råsocker
Dela blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 4 min.
Häll upp i durkslag och spola med kallt vatten.
Tärna äpplet i bitar. Riv morötterna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna.
Stöt kryddorna i en mortell.
Blanda med övriga ingredienser till såsen.
(Jag hade salladen till stek - nötkött.)
Etiketter:
blomkålssallad,
buffé,
enkelt,
husmanskost,
indisk,
middag,
sallad,
vegetarisk
måndag 15 mars 2010
Sjömansbiff
(Antal portioner: 4)
600 g lövbiff, rostbiff eller nötinnanlår
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
2,5 dl mörkt öl
2,5 dl buljong av tärning
persilja
saltgurka
Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och lägg det i en gryta.
Skala löken och skär den i skivor. Bryn löken.
Skala potatis och skär i skivor.
Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad och timjan. . Häll på buljong och öl.
Småkoka under lock i ca 45 minuter.
Strö över hackad persilja före serveringen.
Servera med skivad saltgurka.
Etiketter:
allt i ett,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
klassiker,
lunch,
lövbiff,
matblogg,
middag,
sjömansbiff
onsdag 10 mars 2010
Broccoli- och ädelostpaj
(till 6 personer)
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚C.
Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.
Riv osten grovt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.
Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚C.
Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.
Riv osten grovt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.
Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.
Etiketter:
#elenasrecept,
broccolipaj,
enkelt,
fest,
herrmiddag,
huvudrätter,
klassiker,
lunch,
middag,
ädelostpaj
måndag 22 februari 2010
onsdag 10 februari 2010
Mitt recept ska publiceras i boken …
”Hela Sverige bakar” som Aftonbladet och Tasteline ska ge ut i april, som sista boken i serien ”Livets goda”.
Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!
Jag skickade fyra recept till tävlingen:
Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html
Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html
Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html
Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html
Vet inte vilket recept som vann...
Väntar med spänning tills boken ges ut!
Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!
Jag skickade fyra recept till tävlingen:
Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html
Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html
Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html
Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html
Vet inte vilket recept som vann...
Väntar med spänning tills boken ges ut!
Etiketter:
Aftonbladet,
Hela Sverige bakar,
pris,
Tasteline
tisdag 9 februari 2010
Jag fick ett pris!
Jag har fått en award av Remsan! http://remsansbistro.blogspot.com/
Tack så jättemycket!
Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:
•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.
Jag skickar priset vidare till:
Karin http://bevemyrs.blogg.se/
Poppy http://poppy-planet.blogspot.com/
Kinna http://kinnasblogg.blogspot.com/
Pialotta http://kakomaten.blogg.se/
Mona http://bakpassion.blogg.se/
Carina http://cayennesrecept.blogspot.com/
Anna http://dewdropia.blogg.se/
Lite om mig:
- har lärt mig simma vid 40
- har fått körkort vid 40
- har världens underbaraste dotter
- har bott i slott vid olika tillfälle - Telleborg slott och Thorskog slott
- har sett norrskennet
- har sett Ishotellet i Jukasjärvi
- är rastlös när jag solar
Tack så jättemycket!
Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:
•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.
Jag skickar priset vidare till:
Karin http://bevemyrs.blogg.se/
Poppy http://poppy-planet.blogspot.com/
Kinna http://kinnasblogg.blogspot.com/
Pialotta http://kakomaten.blogg.se/
Mona http://bakpassion.blogg.se/
Carina http://cayennesrecept.blogspot.com/
Anna http://dewdropia.blogg.se/
Lite om mig:
- har lärt mig simma vid 40
- har fått körkort vid 40
- har världens underbaraste dotter
- har bott i slott vid olika tillfälle - Telleborg slott och Thorskog slott
- har sett norrskennet
- har sett Ishotellet i Jukasjärvi
- är rastlös när jag solar
onsdag 3 februari 2010
Sărăţele/Ostpinnar
300 g vetemjöl
250 g Fetaost
250 g smör*
4 msk crème fraiche
1 tsk kummin
2 äggulor
2 tsk vatten
4 tsk kummin
Blanda vetemjöl med smör skuret i bitar. Tillsätt riven ost, crème fraiche och 1 tsk kummin. Blanda till en deg. (Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl). Låt degen vila 1 timme.
Sätt ugnen på 170 ˚C.
Blanda äggulor med vatten.
Dela degen i fyra delar.
Kavla varje degbit till en platta på ca 5 mm tjocklek.
Pensla med äggula och strö kummin över.
Skär plattorna i ca 1 cm breda remsor.
Lägg remsorna på bakplåtspapper.
Grädda i ca 20 min.
Passar till öl.
*) smörkvantitetet kan halveras - då får man en annan textur och krispigare ostpinnar
OBS! Bäst är att skära degen först i remsor, efteråt pensla de med äggula och sedan att strö kummin på remsorna.
Etiketter:
drink,
enkelt,
fetaost,
grissini,
helgmys,
herrmiddag,
ostkex,
ostpinnar,
oststänger,
salta kex,
tilltugg,
tjejmiddag,
utflykt,
öl
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)