Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 23 mars 2011

Pateu din ficat de pui/Kycklingleverpastej



















Det är gott med hemlagad leverpastej!

400 g kycklinglever rumstempererad
140 g rumstempererad bacon
150 g rumstempererad smör
2 kr vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk konjak

Eventuellt:
russin
(2 – 3 msk konjak)

• Börja (eventuellt) med att lägga russinen i konjak för några timmar. Låt russinen rinna av.
• Putsa bort eventuella hinnor och fett från levern. Skär levern i mindre bitar, lägg bitarna i en tjockbottnad kastrull.
• Skär bacon och smör i mindre bitar, lägg ner i kastrullen tillsammans med peppar och vitlök.
• Sätt kastrullen på medelvarm platta, rör om och låt allt smälta långsamt så att levern blir genomhet. Det får inte koka, bar sjuda, det tar ca 25 minuter. Om värmen är för stark kryper fettet ut och levern blir för hård. Pastejen blir då grynig istället för krämig.
• Häll upp smeten i en matberedare monterad med kniv och kör den slät. Smaka av med konjak (som russinnen var blötlagda i).
• Häll upp pastejen i en form och låt den kallna. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys. Håller sig 4 – 5 dagar i kyl och 2 månader i frys.
• Eventuellt: Lägg plastfolie på botten och kanten av en form (skål). Lägg russinen på formens/skålens botten. Häll ner leverpastejen. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys.

tisdag 15 mars 2011

Bakad potatis med currysill

Jag gillar sill!

Inspiration till currysillen hittade jag hos husmorlisa. Tack Lisa!



















2 port.

2 stora bakpotatisar
grönsallad

1/2 burk 3-minuterssill
3 dl crème fraiche
1/2 purjo eller 1 salladslök
1/2 röd paprika
1 tsk sambal oelek
1 bit ca 2 cm färsk ingefära
1 äpple
2 tsk indisk curry
2 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 dl stark mango chutney


• Baka potatisarna i ugnen, på 225˚C i ca 50 minuter.
• Skär ingefäran i små bitar och krossa dessa bitar med en kniv så att smaken kommer fram.
• Hacka paprikan i små bitar.
• Skär purjo/salladslöken i smala strimlor.
• Skär äpplet i små bitar.
Blanda om allt noga.
• Rör i créme fraiche och häll i kryddor samt mango chutney, rör om ordentligt och smaka av.
• Skär sillen i små bitar.
Blanda allt.

Servera med grönsallad.

söndag 13 mars 2011

Citronglass (med mascarpone)



















Uppfriskande citronglass!

(12 st. i muffinsstorlek)

250 g mascarpone
1 dl strösocker
2 dl crème fraiche
rivet skal och saft av en citron

• Blanda allt.
• Häll smeten i muffinsformar (ev. av silikon).
• Ställ det i frysen för minst 2 timmar.

onsdag 9 mars 2011

Kycklingrullader med champinjonröra



















kycklinglår
bacon
champinjoner
soltorkade tomater
sambal oelek

- Linda in kycklinglår i bacon. Stek in rulladerna i lite olja/smör.

- Skiva champinjonerna, stek champinjonerna i lite olja/smör. Tillsätt soltorkade tomater och lite sambal oelek.

fredag 4 mars 2011

Sarmale de post/ Vegetariska surkålsdolmar


(8 port.)

1 surkål, ca 1 kg
1 kg champinjoner
2 st. gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2 st. vitlöksklyftor
100 g ris
ca 1,5 l vatten
2 glas vitt vin
6 msk tomatpasta
timjan, dill
salt, peppar

- Rensa och hacka champinjonerna. Hacka vitlöken. Fräs allt i lite olja.
- Hacka löken. Riv moroten, palsternackan och sellerin. Fräs allt i lite olja. Tillsätt riset och låt det fräsa till riset blir glansigt.
- Tillsätt vätska – ca 2 dl vin och 2 – 3 msk tomatpasta och låt det koka i ca 10 min.
- Blanda champinjonhacket med risröran. Tillsätt timjan, dill, smaka av med salt och peppar.
- Gör dolmarna. Detta visas här
- Lägg dolmarna i en gryta, häll i vinet blandat med resten av tomatpasta, häll vatten så att det täcker dolmarna.
- Låt koka i ca 1 timme.

Servera med gräddfil och polenta.

(Obs 1: Jag tyckte att fyllningen var lite för lös, nästa gång ska jag tillsätta 1 – 2 ägg som (förhoppningsvis) kommer att hålla ihop fyllningen.

Obs 2: Gör en risotto om det blir fyllning över: tillsätt het buljong, låt koka i ca 20 min. Rör då och då.)

måndag 28 februari 2011

Mujdei de usturoi/ Aioli (utan ägg)

















6 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
ca 1 dl olivolja
hett vatten

• Pressa vitlöken i en mortel, tillsätt salt och rör ordentligt! :)
• Droppa olivolja och rör tills massan tjocknar.
• Späd med hett vatten till önskad konsistens.

Gott till fisk, stek, friterade zucchini, grillad kyckling, lever, gröna bönor, langos, tochitura, etc. Allt med polenta förstås!

söndag 27 februari 2011

Mâncare de ceapă cu pui/Lökgryta med kyckling



















(4 pers.)

1 kg gula lökar
0,5 kg kycklinglår/kycklingbröst
1 paprika
1 morot
3 msk tomatpasta
dill
lite olja
ca 2 dl vatten
salt och peppar

• Bryn köttet i lite olja. Lägg köttet åt sidan.
• Skala, dela och hacka löken. Bryn löken i lite olja.
• Tärna paprikan och moroten.
• Lägg allt i en gryta, häll på lite vatten. Låt koka i ca 20 min.
• Tillsätt tomatpasta och dill, smaka av med salt och peppar och låt det koka i några minuter till. Om såsen i grytan är för tunn, strö lite Maizena och koka i några minuter till.

Serveras med polenta.

tisdag 22 februari 2011

Rulltårta Tiramisu/Ruladă Tiramisu

Gillar man Tiramisu då är det omöjligt att inte gilla rulltårta Tiramisu!


















3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten/grädde
2 tsk pulverkaffe

Fyllning:
250 g mascarpone
2 st. äggulor
3 msk florsocker
1,5 dl kall kaffe, starkt
1 msk konjak

Garnering:
2 msk siktad kakao

• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör det i smeten.
• Rör ihop vatten/grädde och kaffepulver och rör det i smeten.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.


















• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.

• Vispa mascarpone, äggulor och florsocker så det blir krämigt.
• Blanda kaffe med konjak.
• Pensla ut kaffet över kakan och bred sedan på mascarponeblandningen.
• Rulla ihop till en rulltårta och ställ den kallt någon timme.
• Sikta kakao över rullårtan (Det hade jag glömt göra när bilderna togs.)

måndag 14 februari 2011

Skaldjursrisotto med pesto



















(4 portioner)

8-9 dl fisk- eller grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk + 2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör
8 pilgrimsmusslor
8 tigerräkor
olivolja till stekning
citron
träspett

• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig.
• Häll i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll i vin, låt koka under omrörning.
• Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset har lätt tuggmotstånd.

• Mixa ihop basilika, vitlök och s msk olivolja till en pesto.

• När riset är klart, rör i peston, parmesanost och smör.
• Smaka av med salt och peppar.

• Salta och peppra pilgrimsmusslorna och tigerräkorna.
• Pensla en grillpanna med olivolja. Hetta upp pannan kraftig och grilla pilgrimsmusslorna cirka 1 minut på varje sida. Grilla tigerräkorna i 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta. Trä på spett och servera med risotton. Pressa citron över skaldjuren.

söndag 13 februari 2011

Marineradkyckling med spenat- och paprikasallad

marineradkyckling

(6 pers.)

1,5 kg kyckling, hel eller i delar

Till marinaden:
- 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 2 msk söt soja, Ketjap bentjeng
- saften av 2 citroner (1 dl)
- 1 msk sambal oelek
- 5 vitlöksklyftor, pressade
- 2 krm svartpeppar
- 1,5 dl matolja

Till salladen:
- 4 röda paprikor, ca 600 g
- 1 msk olivolja
- 2 auberginer, ca 500 g
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 6 tomater, ca 500 g
- 2 selleristjälkar
- 1 stor gul lök
- 200 g färsk spenat

Till dressingen:
- saften av 1 citron (0,5 dl)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 3 – 4 pressade vitlöksklyftor
- salt, peppar

Till gräddfilsås:
- 3 dl gräddfil
- 1- 2 vitlöksklyftor
- salt, peppar

Gör marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden.
• Stycka kycklingen i lagom bitar.
• Lägg kycklingdelarna i dubbla plastpåsar, häll i marinaden, knyt till och lägg påsen på ett fat eller i en bunke. Ställ kallt över natten.

Grilla paprikorna:
• Sätt ugnen på 225˚C.
• Gnid in paprikorna i lite olivolja och baka dem i ugnen ca 35-40 minuter. (Vänd paprikorna då och då.) Låt paprikorna svalna i en plastpåse, då släpper skalet lätt.

Stek kycklingen:
• Höj ugnsvärmen till 250˚C. Låt kycklingbitarna rinna av och stek dem i ugnen, först 10 minuter i mitten av ugnen och sedan 10-15 minuter högst upp, eller till köttsaften är klar och bitarna fått vacker färg.

Gör salladen:
• Skala paprikorna, skär bort kärnhus och det vita och skär dem i strimlor.
• Skala och skär auberginerna i grova bitar. Salta och stek bitarna i smör, på medelstark värme under omrörning 5-7 minuter. Låt svalna.
• Tärna tomaterna.
• Skär selleristjälkarna i strimlor.
• Hacka löken.
• Skölj av och riv spenatbladen - för att suga åt sig dressingen.
• Rör samman dressingen och häll den över salladen precis före servering.

Gör gräddfilsåsen:
• Rör samman gräddfil, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.

Servera kycklingen tillsammans med salladen.
 
Blogglista.se