Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 26 september 2011

Mâncare de fasole verde/Gryta på gröna bönor



















600 g frysta bönor
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 paprika
vatten
dill
lite olja
salt, peppar

• Hacka löken, moroten, vitlöken och paprikan.
• Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i löken och moroten. Låt fräsa i några minuter.
• Tillsätt bönorna, vitlöken, krossade tomater och paprikan. Häll i vatten så att det nästan täcker grönsakerna. Låt koka i ca 30 minuter, tills bönorna blir mjuka.
• Smaka av med salt och peppar.
• Tillsätt dill.
(Om såsen blir för tunn - tillsätt 1 - 2 msk Maizena och låt koka i några minuter till.)
Servera med bröd eller polenta.

Med färska bönor:

tisdag 13 september 2011

Hälleflundra med sötpotatismos och grönsaker med asiatisk dressing



















(till 4 port.)

600 g – 800 g fiskfilé (hälleflundra)

Koka vatten i vattenkokare. Häll vattnet i en kastrull på värme, på spisen, för grönsakerna.

Sötpotatismos:
8 st. sötpotatis
½ lime
salt
peppar
½ chili
1 knippe koriander
3 msk olivolja
2 msk mango chutney
2 msk soja

- Skala potatisarna. Skär de i stora bitar och koka de i ca 20 minuter.
- Mosa potatisarna. Lägg de på en stor tallrik.
- Pressa limesaften över moset.
- Salta och peppra.
- Hacka chilin och lägg den i en liten skål.
- Hacka koriandern och lägg den i skålen.
- Tillsätt olivolja, mangochutney och soja.
- Blanda och tillsätt röran över potatisarna.

Grönsakerna:
2 buntar sparris
1 broccoli
Dressing till grönsakerna:
½ chili
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 msk soja
½ lime

- Skär av ändarna på sparrisen med en kniv. Lägg undan den.
- Skär av änden på broccolin. Skär broccolin i stora bitar.
- Häll grönsakerna i det kokande vattnet. Salta vattnet ordentligt.
- Koka grönsakerna i ca 4 minuter med locket på.
- Dela chilin och ta bort kärnorna. Hacka chilin. Lägg den hackade chilin i en skål där grönsakerna ska serveras ifrån.
- Pressa vitlöksklyftorna i skålen.
- Tillsätt olivolja, sesamolja., soja.
- Pressa lime över.
- Rör om.
- Ställ dressingen åt sidan.

- Häll av grönsakerna. Låt de ånga en stund och bli av med överflödig vätska.
- Häll grönsakerna i dressingen. Vänd grönsakerna i dressingen.

Fisken:
- Salta och peppra fisken.
- Stek fisken i lite smör/olja.

söndag 28 augusti 2011

Linscurry med spenat (indisk)




















(4 port.)

3 dl röda linser
600 g fryst spenat
2 tsk sambal oelek (eller 1 msk röd chilipeppar)
2 gröna chilifrukter, urkärnade och hackade
1 tsk gurkmeja
ca 8 dl vatten
ca 1 dl olja
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 msk garam masala
Salt

• Tina spenaten, låt den rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt.
• Lägg linserna, spenaten, sambal oelek (röd chilipeppar), chilifrukter, salt, gurkmeja och ca 8 dl vatten i en kastrull och koka ca 15 minuter, tills linserna är mjuka och vattnet har försvunnit.
• Värm oljan i en kastrull. Fräs vitlöken. Lägg i linsblandningen och fräs ca 5 minuter under omrörning. Häll i ca 2 dl vatten och garam masala, rör om och låt koka 5 minuter på medelvärme.
Servera med ris eller chapati.

tisdag 5 juli 2011

Hummus (utan tahinipasta)

1 burk kikärter
1 – 2 st. vitlöksklyftor
5 msk olivolja
saft från 1 citron
1 msk sesamolja
salt, peppar

Skölj kikärterna, låt de rinna av, ta av skalet.
Mixa allt.

måndag 6 juni 2011

Cheesecake med vit choklad



















Till 10 bitar:

200 g digestivekex
75 g smält smör
100 g vit choklad
100 g philadelphiaost
250 g kesella (10%)
1 dl strösocker
3 ägg

• Värm ugnen till 175˚C. Smula kexen och blanda smulorna med smält smör.
• Packa smulorna till en botten i en 24 cm form med löstagbar kant. Grädda bottnen ca 10 min.
• Ta ut den och sänk ugnsvärmen till 150°.
• Bryt sönder och smält den vita chokladen över vattenbad.
• Vispa samman philadelphiaost, kesella och socker.
Rör ner chokladen och äggen.
• Häll smeten i formen och grädda 30 minuter. Tårtan
ska inte ta färg. Ta ut och låt den kallna.



söndag 29 maj 2011

Marinerade champinjoner

(För 4 personer)

500 g färska champinjoner eller en burk konserverade champinjoner
en halv gul lök
3 - 4 stjälkar persilja eller 1msk torkad persilja.
1 klyfta vitlök
en halv dl vinättika
en halv dl vatten
1 tsk franska örter *)
2 msk olja
salt
peppar

*) Du kan blanda ihop de franska örterna själv, om du inte kan köpa dem färdigblandade.
Ta lika mycket av oregano, rosmarin, timjan, majram, kyndel, basilika och lite mindre av dragon och blanda noga.

Skiva champinjonerna, hacka löken, vitlöken och persilja.
Blanda vinättikan, vattnet och en rågad tesked av de franska örterna.
Rör ihop allting.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist i två matskedar olja.
Låt det stå en stund (minst en halvtimme, rör om då och då).

onsdag 25 maj 2011

Lax- och räkcurry


Jag älskar indisk mat!

Detta recept hittade jag HÄR!


(Till 4 pers.)

- 300 g laxfilé
- 300 g skalade räkor (700 g oskalade)
- 2 st. gula lökar
- 2 msk matolja + 2 msk olivolja
- salt
- 3 – 4 vitlöksklyftor
- 1 msk skånsk grov senap
- 2 dl crème fraiche
- en burk krossade tomater
- 1 dl vitt vin

Kryddor:
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk rött paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk currypulver
- 1 msk koriander
- 1 tsk garam masalla

• Hacka löken och fräs den i en blandning av matolja och olivolja på högsta värmen (Nr 6). (Använd en djup traktörpanna med lock.) Vänta på att löken blir guldfärgad. Tillsätt chilipulver och rött paprikapulver. Rör ihop.
• Tillsätt senap. Sänk värmen till nr 3 annars kommer lökröran att torka upp.
• Tillsätt spiskummin, currypulver, krossade tomater. Rör ihop. Låt puttra i ca 3 minuter.
• Tillsätt 1dl vitt vin. Salta. Sänk värmen till nr 2 och låt röran bara puttra i ca 20 - 25 minuter, t.o.m. lite längre. Om såsen verkar torka upp kan man lägga in lite mer vitt vin. När såsen inte längre ser vattnig ut och istället har spår av olja som kommer upp på ytan då är den färdig.
• Tillsätt koriander, lägg in laxbitarna (tärningar lika stora som köttbitarna i en köttgryta).
• Pressa in 3 eller 4 st. vitlöksklyftor in i såsen. Skaka grytan då och då så att laxbitarna inte ska fastna på botten – ha grytan på lågt värme. Låt grytan sjuda i ca 5 min. Vänd på laxbitarna, försiktigt.
• Tillsätt räkorna och pressa dem ned i såsen emellan laxbitarna. Tillsätt crème fraiche, garam masalla, höj värmen och låt grytan puttra en stund. Grytan får inte koka för att då blir såsen vattnig.



















Servera med yoghurtsås, papadum, basmatiris och mango chutney.

Yoghurtsås


















(Till 4 pers.)
- 5 dl turkisk yoghurt
- 3 st. tomater
- 1/3 gurka (jag hade 2 rivna morötter)
- ½ citron

Blanda yoghurt med tomattärningar och hackad gurka (rivna morötter). Tillsätt citronsaft.

Med räkskalen kan man göra en god potatis- och blomkålssoppa.

Potatis- och blomkålssoppa med smak av räkor


















- räkskal
- 4 potatisar
- ½ blomkålshuvud
- 2 buljongtärningar
- 1,5 l vatten

• Koka räkskal i vattnet i ca 10 min. Sila och kasta räkskalet.
• Skala och tärna potatisarna. Låt potatisarna koka i räkvattnet i ca 10 min.
• Tillsätt buljongtärningarna.
• Dela blomkålen i små buketter och lägg de i kastrullen. Låt allt koka i ca 10 min.
 
Blogglista.se