Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 3 januari 2015

Grön smoothie_1

Till ett glas:


1 banan (kan vara fryst)
2 dl havremjölk, mandelmjölk eller kokosvatten
1 – 2 blad sköljd grönkål skurna i mindre bitar (ta bort stammen) / eller ett näve baby spenat
1 msk hampaprotein
1 msk chia frön
1 tsk kanel

Mixa allt i en mixer.

lördag 18 oktober 2014

Kumminbullar

 

















Till ca 16 st. bullar:

25 g jäst
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37° C.

Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.

Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 250
° - 260° C.

Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite.  Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar.  Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter. 



















Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över kumminfröna.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 10-12 minuter. 


måndag 6 oktober 2014

Brânzoaice prăjite/Friterade ostpiroger

 














10 – 12 st.

Deg:
  • 500 g vetemjöl
  • ¼ jästpaket (ca 10 g jäst)
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • salt
Fyllning:
  • 200 g fetaost
  • 50 g yoghurt
  • 1 ägg
För fritering:
  • 0,5 l olja

Rör jästen med sockret.

Blanda vetemjöl, salt, ljummet vatten, jästen till en deg. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Dela degen i 10 – 12 bitar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. 

Lägg 1 – 2 msk fyllning på varje degplatta. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. 
















Hetta upp rikligt med olja i en liten stekpanna med hög kant och fritera pirogerna cirka två minuter på varje sida till fin färg. 
















Låt dem droppa av på kökspapper.
 

söndag 21 september 2014

Mâncărică de cartofi/Potatisgryta



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.5 kg potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
 
1. Skala och hacka löken och moroten. Hacka paprikan i lite större bitar. Skala och skär potatisen i större bitar.

2. Fräs lök och morot i lite olja i en större stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt paprikapulver och rör en stund.

3. Tillsätt potatisarna och lagerbladen, häll i vatten så att det täcker potatisarna och koka tills potatisarna är nästan klara (ca 15 min).

4. Tillsätt hackad paprika, hackat vitlök och tomatpasta. Koka tills potatisarna blir mjuka (ca 10 min).

5. Tillsätt dill och smaka av med salt (Vegeta) och peppar.

(Man kan fräsa bacon/korv tillsammans med löken och moroten.)

söndag 3 augusti 2014

Jordgubbsglass med kondenserad mjölk




















- 500 g jordgubbar
- 1 burk kondenserad (sötad) mjölk (400 g)
- 2,5 dl vispgrädde

·      Mosa jordgubbarna.
·      Vispa grädden.
·      Blanda jordgubbarna med grädden och kondenserad mjölk.
·      Häll smeten i portionsformar (jag hade muffinsformar) eller i en form ca 1 ½ liter. Täck formarna/formen och frys i minst fyra timmar.

Det blev 20 st. (i muffinsformar).

lördag 21 juni 2014

Smoothie med jordgubbar, havregryn mjölk, gojibär, hampaprotein, yoghurt, honung


Till 1 glas:



6 st. jordgubbar
2 dl havregryn mjölk
1 msk gojibär
1 msk hampaprotein
1 msk yoghurt
1 tsk honung

Mixa allt med stavmixer.

lördag 7 juni 2014

Vegetarisk korma med blomkål och svamp

4 portioner

 













  • 1 gul lök
  • 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 msk hel eller malen spiskummin
  • 100 g smör
  • 0,5 dl russin
  • 1 msk gurkmeja
  • 0,5 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 4 dl mild yoghurt (3 %)
  • 1 kruka hackad koriander
1.    Skala och finhacka löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
2.    Stöt kardemumma och spiskummin, om kryddorna är hela, i en mortel.
3.    Smält smöret i stor stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret. Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
4.    Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
5.    Rör ner yoghurten och den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
6.    Servera grytan med ris och gärna naanbröd.

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Tips:
Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika, palsternacka, morot och broccoli. Korman är även god med kikärter.

Källa: Ica Buffé
 
Blogglista.se