Jag blev kontaktad av TV 4 att vara med i samband med Rumäniens sista match i VM, detta för att jag har en blogg med (mest) rumänska recept.
Kul, eller hur?
lördag 18 juni 2016
TV 4 och jag
Etiketter:
allt i ett,
dessert,
Elenas blogg,
elenas recept,
helgmys,
matlagnigsprogram,
midsommar,
rumänsk mat,
rumänska recept,
TV 4
lördag 23 april 2016
Grön smoothie_2
Till ett glas:
1 banan
100 g spenat
djupfryst
1 tsk
spirulina
1 tsk
hampaprotein
1 tsk kakao
2 dl havremjölk
Etiketter:
gröna drinkar,
hälsodryck,
smoothie,
spirulina
söndag 10 maj 2015
Köttgryta med rödvinssås
600 g nötkött
1 msk osaltat smör
2 msk olja
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftar
1 msk vetemjöl
7 dl rödvin
2 lagerblad
1 tsk torkat timjan
1,5 dl vatten
400 g svampmix
250 g steklök
150 g bacon
200 g snackmorötter
lite persilja
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skär köttet i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i omgångar i smör och 1 msk olja i en stekgryta, ca 8 min per omgång. Tillsätt hackat lök och vitlök och stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och blanda så att köttet täcks med vetemjöl. Tillsätt vinet, lagerblad och timjan, lite salt och peppar och låt allt koka upp.
- Täck grytan och sätt den i ugnen. Koka i ca 1,5 tim. tills köttet blir mört. Späd med lite vatten om så behövs för att såsen ska bli lagom simmig.
- Under tiden, strimla baconet och fräs det i en stekpanna. Skär svampen och morötterna i stora bitar och lägg de i stekpannan tillsammans med steklöken, vattnet och lite socker, peppar och salt. Koka upp och låt allt koka tills nästan allt vatten evaporeras, ca, 15 min. Ta va locket och stek allt på högre värme tills grönsakerna får en fin stekyta, i ca. 5 min.
- Servera köttgrytan med grönsakerna. Klipp persilja över.
Källa:
Min dotter och ”Food and wine”
lördag 3 januari 2015
Grön smoothie_1
Till ett glas:
2 dl havremjölk, mandelmjölk eller kokosvatten
1 – 2 blad sköljd grönkål skurna i
mindre bitar (ta bort stammen) / eller ett näve baby spenat
1 msk hampaprotein
1 msk chia frön
1 tsk kanel
Mixa allt i en mixer.
Etiketter:
chia frön,
enkelt,
frukost,
green smoothie,
grön smoothie,
grön smoothie med grönkål,
gröna drinkar,
hampaprotein
lördag 18 oktober 2014
Kumminbullar
Till ca 16 st. bullar:
25 g jäst
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37° C.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över kumminfröna.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 10-12 minuter.
måndag 6 oktober 2014
Brânzoaice prăjite/Friterade ostpiroger
10 – 12 st.
Deg:
- 500 g vetemjöl
- ¼ jästpaket (ca 10 g jäst)
- 3 dl vatten
- 1 msk socker
- salt
Fyllning:
- 200 g fetaost
- 50 g yoghurt
- 1 ägg
- 0,5 l olja
Rör jästen med sockret.
Blanda vetemjöl, salt, ljummet vatten, jästen till en deg. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 10 – 12 bitar. Rulla varje del till en
boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
Lägg 1 – 2 msk fyllning på varje degplatta. Pensla
kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas
en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster.
Hetta upp rikligt med olja i en liten stekpanna med hög kant och fritera pirogerna cirka två minuter på varje sida till fin färg.
söndag 21 september 2014
Mâncărică de cartofi/Potatisgryta
1.5 kg potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
2. Fräs lök och morot i lite olja i en större stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt paprikapulver och rör en stund.
3. Tillsätt potatisarna och lagerbladen, häll i vatten så att det täcker potatisarna och koka tills potatisarna är nästan klara (ca 15 min).
4. Tillsätt hackad paprika, hackat vitlök och tomatpasta. Koka tills potatisarna blir mjuka (ca 10 min).
5. Tillsätt dill och smaka av med salt (Vegeta) och peppar.
(Man kan fräsa bacon/korv tillsammans med löken och moroten.)
Etiketter:
enkelt,
mancarica de cartofi,
potatisgryta,
rumänska recept,
vegetarisk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)