Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 2 april 2017

Mucenici moldoveneşti




















Mucenici äts den 9:e mars (enligt ordodox religion).Mucenicii moldoveneşti görs med samma typ av deg som för  Cozonac. (Här har jag använd halv sats av vad som står i receptet för Cozonac)
- 0,5 kg vetemjöl (ca 8 dl)
- 25 g jäst för söta degar
- 2,5 dl mjölk
- 150 g strösocker (ca 2 dl)
- 2 ägg (bara gulan)
- 100 g osaltat smör
- 1,5 msk olja (ej olivolja)
- rivet skal av en halv citron
- rivet skal av en halv apelsin
- 1 msk vaniljessens
- 0,5 tsk salt

Lag:
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- rivet skal av en halv citron
- rivet skal av en halv apelsin


Garnering:
- honung
- malda valnötter

Fördeg:
- Blanda jästen med 1 msk socker och 1 dl varm mjölk i en liten bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl – tills det blir ett smet som till pannkakor.
- Låt smeten svälla ca 30 - 45 min.

Deg:

- Dela äggen.
- Värm resten av mjölken.
- Smält smöret i oljan. Låt smörblandningen svalna lite.
- Blanda vetemjölet med fördegen, 2 gulor, sockret, rivet skal av citron och apelsin, vaniljessensen och den varma mjölken.
- Doppa nävarna i det varma smöret och knåda degen. Upprepa detta tills smörblandningen tar slut – det brukar ta 30 – 45 min!!!
- Låt degen jäsa på en varm plats i ca 1,5 timmar.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
- Ta upp degen, dela den i små bitar à ca 80 g (det blev 13 st.). Rulla en degbit till en lång rulle på ca 35 cm. Sätt ihop ändarna så att det formas en ring



















vik ringen så att det formas en 8.



















Lägg den på bakplåt. Fortsätt så med de andra degbitarna.














- Täck plåten med bakduk. Låt mucenicii jäsa i ca 90 min.
- Under tiden: koka vatten med socker och rivet skal från citron och apelsin. Låt laget kallna.
- Värm ugnen till ca 230°C. Grädda mucenicii i ca 11 min.














-  Doppa dem i lagen, pensla med honung och strö malda valnötter över.




onsdag 1 mars 2017

Kladdkaka med vit choklad




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

 
·        150 g vit choklad
·        150 g smör
·        2 dl socker
·        2 dl vetemjöl 
·        1 tsk vaniljsocker
·        3 ägg
·        1 tsk rivet citronskal
 

Glasyr:

 
·        2 dl crème fraiche
·        0,5 dl florsocker
·        1 tsk vaniljsocker
·        1 granatäpple
 

Gör så här:

1.     Smörj och bröda en rund form med löstagbar kant.
2.     Smält choklad och smör i en skål över vatten, låt svalna lite. (Värm inte för länge!!!!)
3.     Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med choklad/smörblandningen,
tillsätt ägg och citronskal och rör till en slät smet.
4.     Häll i formen och grädda i 30 min på 175° C.

Glasyr:

1.     Rör ihop crème fraiche, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över den kalla kakan.
2.     Skär runtom granatäpplet med en kniv, utan att förstöra kärnhuset. Vrid sedan de båda halvorna åt motsatt håll tills de lossnar. Vänd en halva upp och ned mot handflatan. Ställ en bunke under och slå på halvans skal med en träslev.
3.     Strö kärnorna över kakan.
 

söndag 26 februari 2017

Saftigt potatisbröd




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • ca 6oo g potatis
  • 650 g (9 dl) vetemjöl
  • 2 dl vatten (från potatiskoket)
  • 4 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • ½ paket jäst
  • 1 tsk brunsocker

Gör så här:

1.     Tvätta potatisen. Koka potatisen med 2 tsk salt. Häll av vattnet men spara ca 2 dl vatten. Låt potatisen kallna. Skala av och riv dem.
2.     Rör jästen med sockret till blandningen blir tunn. Blanda med 2 tsk vetemjöl. Strö lite vetemjöl över blandningen och låt blandningen vila ca 15 min. Häll i vattnet och blanda lite.
3.     Blanda potatis, vetemjöl och 2 tsk salt. Tillsätt jästblandningen och oljan. Knåda till en deg. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i ca 40 min.
4.     Dela degen i två delar. Gör så här med varje del: platta till degen, forma den till en avlång degplatta. Rulla från ena korta sidan mot mitten. Strö lite vetemjöl på den öppna degdelen. Vänd degen på en mjölad köksduk och forma degen så rund som möjligt. Täck de två degklumparna med en annan köksduk och låt dem jäsa i ca 40 min.
5.     Sätt ugnen på 190 °C. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Vänd degklumparna på bakplåten (skarven blir uppåt nu). Sätt plåten i den nedersta delen av ugnen. Använd ångfunktionen på ugnen eller sätt en kastrull med vatten på ugnens botten. Grädda i ca 45 min. Låt bröden svalna på galler.












Källa (se flera bilder här).

torsdag 23 februari 2017

Colivă




















I Rumänien äter man Colivă vid minnesceremonier, för att hedra de döda.
Coliva är så gott så att man kan äta det som en vanlig efterrätt, utan någon speciell anledning. Nu för tiden kan man köpa Colivă på konditorier (i Rumänien) men då heter det ”Grâu dulce” (Söt vete).
Colivă görs med vetekorn. Eftersom jag inte har hittat vetekorn på Ica (!), använde jag kvarngryn. (Efteråt kom jag på att jag kunde använda spelt som jag hade redan hemma. Det får bli spelt nästa gång.)

Ingredienser:
(till ca 8 portioner)

  • 200 g kvarngryn = 3,5 dl
  • 50 g – 100 g valnötter
  • 100 g (8 st.) Digestivekex
  • Rivet skal av en citron
  • 1 tsk Ceylonkanel
  • 1,5 dl honung
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 2 tsk romessens (jag hade Jamaica rom)
  • (ev. florsocker)
  • För dekoration: godis, kakao, etc.

Gör så här:

1.     Koka kvarngryn. Det behövs mer vatten än det som står på förpackningen. Tillsätt mer vatten efter hand. Koka ca en timme tills alla gryn har öppnat sig. Det ska vara som en tjock gröt/risotto. Låt den svalna.
2.     Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet. Hacka nötterna grovt.
3.     Krossa kexen till fina smulor.
4.     I en skål, blanda gröten med 5 msk. av kexsmulorna och de andra ingredienserna. Smaka av och tillsätt mer av citronskal, vanilj eller romessens, etc., efter tycke och smak.
5.     Häll gröten på en tallrik och platta till den. Strö över resten av kexsmulorna. (Man brukar ha florsocker ovanpå kexsmulorna men jag ville inte ha det.) Ska det serveras i de dödas minne – då dekorerar man med ett kors gjort av godis eller kakao.
 

tisdag 7 februari 2017

Gulaschsoppa















Ingredienser:
  • 1 kg nötkött
  • 2 msk vetemjöl
  • olja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 morötter, tärnade
  • 2 selleristjälkar, tärnade
  • 1 röd paprika, rensat, tärnad
  • 5 vitlöksklyftor, rivna
  • 4 msk paprikapulver (helst rökt)
  • 2 msk kummin, malet
  • 60 g/4 msk tomatpasta
  • 3 lagerblad
  • 2 l buljong (tärning och vatten, eller fond och vatten)
  • 4 potatisar, skalade och skurna i tärningar
  • salt
  • svart peppar
  • crème fraiche
  • persilja

Gör så här:

  1. Skär köttet I små kuber. I en bunke, blanda mjölet med 1 tsk salt och 1 tsk svart peppar. Tillsätt köttet och blanda så att köttet tacks med blandningen.
  2. Heta upp 1 msk olja i en stor stekpanna och bryn köttet i flera omgångar. Lägg brynt kött åt sidan medan resten av köttet bryns. Bryn inte mycket kött åt gången. Köttet ska bli brynt, inte kokt.
  3. Heta upp lite olja i en stor gryta. Tillsätt lök, morötter, selleri, peppar och vitlök. Stek i ca.10 min. eller tills de mjuknar.
  4. Tillsätt köttet, paprika, kummin, tomatpasta och lagerblad, häll i buljongen.
  5. Sätt på locket och små koka för ca 1,5 timmar tills köttet blir mört. Tillsätt potatisen och fortsätt koka i ca 20 min. till. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med crème fraiche och lite hackad persilja.

lördag 14 januari 2017

Osso buco med risotto och gremolata


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

4 bitar av kalvkött (osso buco)
1 lök, skivad
1 fänkål, skivad (eller 2 – 3 selleristjälkar)
2 morötter, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
några rosmarinkvistar
några timjankvistar
salt
peppar
200 ml passade tomater
2 msk olivolja
1/2 kopp vitt vin
400 ml buljong gjord på kalvfond

För servering:

risotto
gremolata

Värm ugnen till 170 - 180 ° C.
• Snitta köttets kanter. Bind köttbitarna med kökssnöre. Denna operation är nödvändig för att bevara, efter kokning, köttets specifika form. Salta och peppra köttet.
Hetta upp oljan i en stor gryta. Brynt köttet 2 minuter på varje sida på medelhög värme. Glöm inte köttets "kanter". Ta bort köttet på ett fat.
Tillsätt lök i grytan, fänkål och morötter och minska värmen. Salta och peppra grönsakerna och koka i 4-5 minuter eller tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek i några minuter till.
Häll vinet i grytan och sjud blandningen försiktigt tills vinet avdunstar helt.
Tillsätt timjan, lagerblad, rosmarin och fond och låt landningen koka lite. Lägg till köttbitarna. Vätskan bör nå upp till hälften av deras höjd. Om det behövs, häll i lite fond till.
Ringla generöst med sås över köttet, täck med lock och sätt grytan i ugnen. Låt koka i 2 - 3 timmar, eller mer tills köttet lossnar från benet.
Tillsätt passerade tomater och låt koka i 10 min. till. Ta av locket och låt koka i 10 min till eller tills såsen tjocknar.

Medan köttet tillagas i ugnen, förbered risotto och gremolata.

Risotto:

8-9 dl grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör

• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig.
• Häll i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll i vin, låt koka under omrörning.
• Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset har lätt tuggmotstånd.
• Tillsätt smör och parmesan.
• Smaka av med salt och peppar.

Gremolata:

4 msk persiljablad, finhackad
1 - 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
skal av en citron

Blanda allt.

Servera så här: lite sås, en bit kött, risotto och lite gremolata ovanpå.

Osso buco kan också serveras med polenta eller potatismos.

Källa:
 

söndag 4 december 2016

Éclair med vaniljfyllning















 
 Éclair:
·       4 ägg
·       3 dl vatten
·       1,5 dl solrosolja eller rapsolja
·       150 g vetemjöl
Vaniljkräm:
·       6 dl mjölk
·       60 g vetemjöl
·       100 g socker
·       2 ägg
·       1 msk vaniljsocker
Glasyr:
·       6 msk vatten
·       3 msk kakao
·       4 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C varmluft eller 210 °C vanlig ugn.
  Éclair:
1.     Koka upp vattnet och oljan. Tillsätt mjöl och salt och rör tills smeten släpper från botten. Ta kastrullen från värmen och rör tills smeten svalnat något.
2.     Blanda ner ett ägg i taget under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. Lägg smeten i en spritspåse.
3.     Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa ut smeten i längder, 7 – 8 cm långa och 2 cm breda.
4.     Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg ca 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppna ugnsluckan på glänt så att ångan släpps ut och låt stå ytterligare ca 10 minuter. Stick ett hål med en vass kniv i sidan av varje éclair så att ångan kan pysa ut. Ta ut och låt dem kallna på galler.
Vaniljkräm:
1.     Koka mjölken och låt den svalna.
2.     I tjockbottnad kastrull, vispa äggulorna med sockret och vetemjölet, häll i mjölken. Sjud blandningen tills den tjocknar och blir krämig (ca 20 min). OBS! Den får inte koka upp då blir det äggröra. Låt krämen kallna. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt det i krämen.
Glasyr:
1.     Koka vatten, kakao och socker tills det blir tjockt. Låt det svalna något.
Dela éclairerna på längden men låt sitta ihop på ena långsidan. Spritsa på fyllningen och lägg ihop. Lägg dem på ett fat. Bred ut glasyren längs med toppen.

(Det blir ca 17 st.)

lördag 18 juni 2016

TV 4 och jag

Jag blev kontaktad av TV 4 att vara med i samband med Rumäniens sista match i VM, detta för att jag har en blogg med (mest) rumänska recept.
Kul, eller hur?
 
Blogglista.se