Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 14 januari 2017

Osso buco med risotto och gremolata


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

4 bitar av kalvkött (osso buco)
1 lök, skivad
1 fänkål, skivad (eller 2 – 3 selleristjälkar)
2 morötter, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
några rosmarinkvistar
några timjankvistar
salt
peppar
200 ml passade tomater
2 msk olivolja
1/2 kopp vitt vin
400 ml buljong gjord på kalvfond

För servering:

risotto
gremolata

Värm ugnen till 170 - 180 ° C.
• Snitta köttets kanter. Bind köttbitarna med kökssnöre. Denna operation är nödvändig för att bevara, efter kokning, köttets specifika form. Salta och peppra köttet.
Hetta upp oljan i en stor gryta. Brynt köttet 2 minuter på varje sida på medelhög värme. Glöm inte köttets "kanter". Ta bort köttet på ett fat.
Tillsätt lök i grytan, fänkål och morötter och minska värmen. Salta och peppra grönsakerna och koka i 4-5 minuter eller tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek i några minuter till.
Häll vinet i grytan och sjud blandningen försiktigt tills vinet avdunstar helt.
Tillsätt timjan, lagerblad, rosmarin och fond och låt landningen koka lite. Lägg till köttbitarna. Vätskan bör nå upp till hälften av deras höjd. Om det behövs, häll i lite fond till.
Ringla generöst med sås över köttet, täck med lock och sätt grytan i ugnen. Låt koka i 2 - 3 timmar, eller mer tills köttet lossnar från benet.
Tillsätt passerade tomater och låt koka i 10 min. till. Ta av locket och låt koka i 10 min till eller tills såsen tjocknar.

Medan köttet tillagas i ugnen, förbered risotto och gremolata.

Risotto:

8-9 dl grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör

• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig.
• Häll i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll i vin, låt koka under omrörning.
• Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset har lätt tuggmotstånd.
• Tillsätt smör och parmesan.
• Smaka av med salt och peppar.

Gremolata:

4 msk persiljablad, finhackad
1 - 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
skal av en citron

Blanda allt.

Servera så här: lite sås, en bit kött, risotto och lite gremolata ovanpå.

Osso buco kan också serveras med polenta eller potatismos.

Källa:
 

söndag 4 december 2016

Éclair med vaniljfyllning















 
 Éclair:
·       4 ägg
·       3 dl vatten
·       1,5 dl solrosolja eller rapsolja
·       150 g vetemjöl
Vaniljkräm:
·       6 dl mjölk
·       60 g vetemjöl
·       100 g socker
·       2 ägg
·       1 msk vaniljsocker
Glasyr:
·       6 msk vatten
·       3 msk kakao
·       4 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C varmluft eller 210 °C vanlig ugn.
  Éclair:
1.     Koka upp vattnet och oljan. Tillsätt mjöl och salt och rör tills smeten släpper från botten. Ta kastrullen från värmen och rör tills smeten svalnat något.
2.     Blanda ner ett ägg i taget under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. Lägg smeten i en spritspåse.
3.     Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa ut smeten i längder, 7 – 8 cm långa och 2 cm breda.
4.     Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg ca 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppna ugnsluckan på glänt så att ångan släpps ut och låt stå ytterligare ca 10 minuter. Stick ett hål med en vass kniv i sidan av varje éclair så att ångan kan pysa ut. Ta ut och låt dem kallna på galler.
Vaniljkräm:
1.     Koka mjölken och låt den svalna.
2.     I tjockbottnad kastrull, vispa äggulorna med sockret och vetemjölet, häll i mjölken. Sjud blandningen tills den tjocknar och blir krämig (ca 20 min). OBS! Den får inte koka upp då blir det äggröra. Låt krämen kallna. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt det i krämen.
Glasyr:
1.     Koka vatten, kakao och socker tills det blir tjockt. Låt det svalna något.
Dela éclairerna på längden men låt sitta ihop på ena långsidan. Spritsa på fyllningen och lägg ihop. Lägg dem på ett fat. Bred ut glasyren längs med toppen.

(Det blir ca 17 st.)

lördag 18 juni 2016

TV 4 och jag

Jag blev kontaktad av TV 4 att vara med i samband med Rumäniens sista match i VM, detta för att jag har en blogg med (mest) rumänska recept.
Kul, eller hur?

lördag 23 april 2016

Grön smoothie_2
























Till ett glas:

1 banan
100 g spenat djupfryst
1 tsk spirulina
1 tsk hampaprotein
1 tsk kakao
2 dl havremjölk

Mixa allt i en mixer.
 

söndag 10 maj 2015

Köttgryta med rödvinssås




















600 g nötkött
1 msk osaltat smör
2 msk olja
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftar
1 msk vetemjöl
7 dl rödvin
2 lagerblad
1 tsk torkat timjan
1,5 dl vatten
400 g svampmix
250 g steklök
150 g bacon
200 g snackmorötter
lite persilja

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär köttet i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i omgångar i smör och 1 msk olja i en stekgryta, ca 8 min per omgång. Tillsätt hackat lök och vitlök och stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och blanda så att köttet täcks med vetemjöl. Tillsätt vinet, lagerblad och timjan, lite salt och peppar och låt allt koka upp.
  3. Täck grytan och sätt den i ugnen. Koka i ca 1,5 tim. tills köttet blir mört. Späd med lite vatten om så behövs för att såsen ska bli lagom simmig.
  4. Under tiden, strimla baconet och fräs det i en stekpanna. Skär svampen och morötterna i stora bitar och lägg de i stekpannan tillsammans med steklöken, vattnet och lite socker, peppar och salt. Koka upp och låt allt koka tills nästan allt vatten evaporeras, ca, 15 min. Ta va locket och stek allt på högre värme tills grönsakerna får en fin stekyta, i ca. 5 min.
  5. Servera köttgrytan med grönsakerna. Klipp persilja över.
Källa: Min dotter och ”Food and wine”

lördag 3 januari 2015

Grön smoothie_1

Till ett glas:


1 banan (kan vara fryst)
2 dl havremjölk, mandelmjölk eller kokosvatten
1 – 2 blad sköljd grönkål skurna i mindre bitar (ta bort stammen) / eller ett näve baby spenat
1 msk hampaprotein
1 msk chia frön
1 tsk kanel

Mixa allt i en mixer.

lördag 18 oktober 2014

Kumminbullar

 

















Till ca 16 st. bullar:

25 g jäst
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37° C.

Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.

Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 250
° - 260° C.

Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite.  Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar.  Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter. 



















Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över kumminfröna.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 10-12 minuter. 


måndag 6 oktober 2014

Brânzoaice prăjite/Friterade ostpiroger

 














10 – 12 st.

Deg:
  • 500 g vetemjöl
  • ¼ jästpaket (ca 10 g jäst)
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • salt
Fyllning:
  • 200 g fetaost
  • 50 g yoghurt
  • 1 ägg
För fritering:
  • 0,5 l olja

Rör jästen med sockret.

Blanda vetemjöl, salt, ljummet vatten, jästen till en deg. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Dela degen i 10 – 12 bitar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. 

Lägg 1 – 2 msk fyllning på varje degplatta. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. 
















Hetta upp rikligt med olja i en liten stekpanna med hög kant och fritera pirogerna cirka två minuter på varje sida till fin färg. 
















Låt dem droppa av på kökspapper.
 

söndag 21 september 2014

Mâncărică de cartofi/Potatisgryta



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.5 kg potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
 
1. Skala och hacka löken och moroten. Hacka paprikan i lite större bitar. Skala och skär potatisen i större bitar.

2. Fräs lök och morot i lite olja i en större stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt paprikapulver och rör en stund.

3. Tillsätt potatisarna och lagerbladen, häll i vatten så att det täcker potatisarna och koka tills potatisarna är nästan klara (ca 15 min).

4. Tillsätt hackad paprika, hackat vitlök och tomatpasta. Koka tills potatisarna blir mjuka (ca 10 min).

5. Tillsätt dill och smaka av med salt (Vegeta) och peppar.

(Man kan fräsa bacon/korv tillsammans med löken och moroten.)

söndag 3 augusti 2014

Jordgubbsglass med kondenserad mjölk




















- 500 g jordgubbar
- 1 burk kondenserad (sötad) mjölk (400 g)
- 2,5 dl vispgrädde

·      Mosa jordgubbarna.
·      Vispa grädden.
·      Blanda jordgubbarna med grädden och kondenserad mjölk.
·      Häll smeten i portionsformar (jag hade muffinsformar) eller i en form ca 1 ½ liter. Täck formarna/formen och frys i minst fyra timmar.

Det blev 20 st. (i muffinsformar).

lördag 21 juni 2014

Smoothie med jordgubbar, havregryn mjölk, gojibär, hampaprotein, yoghurt, honung


Till 1 glas:



6 st. jordgubbar
2 dl havregryn mjölk
1 msk gojibär
1 msk hampaprotein
1 msk yoghurt
1 tsk honung

Mixa allt med stavmixer.

lördag 7 juni 2014

Vegetarisk korma med blomkål och svamp

4 portioner

 













  • 1 gul lök
  • 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 msk hel eller malen spiskummin
  • 100 g smör
  • 0,5 dl russin
  • 1 msk gurkmeja
  • 0,5 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 4 dl mild yoghurt (3 %)
  • 1 kruka hackad koriander
1.    Skala och finhacka löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
2.    Stöt kardemumma och spiskummin, om kryddorna är hela, i en mortel.
3.    Smält smöret i stor stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret. Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
4.    Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
5.    Rör ner yoghurten och den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
6.    Servera grytan med ris och gärna naanbröd.

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Tips:
Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika, palsternacka, morot och broccoli. Korman är även god med kikärter.

Källa: Ica Buffé
 
Blogglista.se