Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 27 februari 2018

Svampgryta med pocherat ägg

4 port.














700 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
3 morötter
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpasta
lite spenat, koriander/persilja
paprikapulver
sambal oelek
salt, peppar
smör och olja till stekning
1 ägg/pers.


Skölj och ansa svamp och grönsaker. Klyfta svamp, hacka lök och vitlök, strimla paprika, riv morötterna.
Fräs svamp i lite smör tills allt vatten har evaporerats. Ta upp svampen på en tallrik.
Fräs lök i lite olja, tillsätt morötterna och fräs allt i några minuter, tillsätt vitlök och paprikastrimlor och fräs några minuter till.  
Tillsätt tomatpasta, paprika pulver, sambal oelek, salt och peppar. Häll på vatten tills det täcker grönsakerna. Låt grytan koka i ca 20 minuter, tillsätt spenat, koriander/persilja.


Servera med pocherat ägg.


 

 




 

onsdag 17 januari 2018

Tacos med äggröra

Till 1 port.

























2 st. små tortillas
1 eller 2 ägg
riven ost

Guacamole:
1 avokado
½ dl crème fraiche eller turkisk/grekisk yoghurt
2 tsk limejuice
vitlökspulver eller pressad vitlök (1/2 vitlöksklyfta)

Salsa:
6 små körsbärstomater, hackade
¼ röd lök, hackad
koriander, hackad
saft från ¼ lime
salt


Börja med salsan – blanda alla ingredienser.
Gör guacamole – dela avokado, rör fruktköttet med de andra ingredienserna.
Gör en äggröra, salta och peppra.

Bred guacamole på tortilla, bred äggröra ovanpå guacamole, lägg lite salsa ovanpå guacamole.




söndag 3 december 2017

Gluten- och sockerfri kladdkaka med kolakräm

8-12 bitar

 
 
 
 
 
 
 
 






1 burk (400 g) svarta bönor, sköljda och avrunna
15-20 färska dadlar, urkärnade
150 g mörk choklad, hackad och smält i vattenbad
3 ägg
2 msk chiafrön
2,5 msk kokosolja
1 dl kakao
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
100 g bär (hallon, björnbär…)
Kolakräm:
1 burk kondenserad mjölk
eller en burk karamelliserad mjölk - dulce de leche

Gör så här:
Börja med kolakrämen: Låt en oöppnad burk kondenserad mjölk sjuda i vatten (vattnet ska hela tiden täcka burken) i två timmar. Låt svalna.
(Burken med karamelliserad mjölk - dulce de leche behövs inte kokas.)

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en liten rund bakform.

Lägg bönor och dadlar i en mixer och kör tills det är slätt. Häll över i en bunke och vispa ner övriga ingredienser, utom bären.


Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.


Öppna burken med kondenserad mjölk och servera kakan med kolakräm och bär.


Att dricka till:Domaine de Pouderoux 2015 (7806), med söta drag av mogna moreller och mörk choklad.

Källa: M-Magasin

söndag 19 november 2017

Citronkaka med citronglasyr


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
rivet skal av en citron
1 dl yoghurt
2,25 dl socker
3 ägg
1 dl olivolja
Citronsirap:
4 msk florsocker
saft av en citron

Citronglasyr:
2,25 dl florsocker
3 msk citronsaft

Sätt ugnen på 180°C.
Fetta in och bröa en form (ca 30 cm x 21,5 cm x 4,5 cm).
Blanda i en skål yoghurt, socker och ägg.
Blanda i en annan skål vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal. Tillsätt den andra blandningen (yoghurt, socker och ägg) och blanda.
Tillsätt olja och blanda.
Häll allt i formen och grädda för ca 30-35 min, eller kolla med en provsticka – den ska vara torr. Låt kakan kallna lite.


För citronsirap:
Blanda sockret med citronsaften. Skeda sirapen över kakan.
För citronglasyr:
Blanda sockret med citronsaften: Bred ut glasyren på kakan, när kakan är kall.



 
 
 
 
 
 
 
Glasyren stelnar helt inom ca 1 timme.
Skär kakan i bitar.

tisdag 14 november 2017

Pannkaksgratäng

















Till ca 12. pannkakor:
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk

Till fyllning:
500 g ricotta
200 g crème fraiche
2 ägg
100 g strösocker
rivet skal av en citron
2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
lite salt
100 g russin

Lägg russinen i blöt (vatten eller lite rom).
Grädda pannkakorna.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Smörj en form. Varva pannkakor och fyllning. Översta lagret ska vara fyllning.
Grädda i 180°C i ca 35-40 min.


 

torsdag 9 november 2017

Lavendelkakor
























250 g smör

2,5 dl strösocker
2 st. ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor torkade

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Blanda i ett ägg i taget och fortsätt att röra.

Blanda mjöl, bakpulver och laven­del. Rör ner blandningen i smör­smeten. Klicka ut smeten på bakpapper, på en plåt. Grädda i 15–20 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

onsdag 8 november 2017

Pastagratäng med fisk, räkor och vitvinssås



















6 port.
Ingredienser:
  • 400-500 g kokt pasta, t.ex. penne (ca 280 gr torr pasta)
  • 2 förpackningar a 250 g Abba "Middagsklart vitvinsås"
  • ca 500-600 g vit fisk (sej, kolja, torsk)
  • ca 300 g räkor, skalade
  • 10-15 stora blad svartkål eller grönkål (spenat)
  • ca 150 g ost, riven
  • svartkål eller grönkål på toppen
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka pastan al dente.
  3. Tärna fisken och stek lätt i lite smör tillsammans med svartkålen/grönkålen. Tillsätt "Middagsklart vitvinsås" och rör om lätt.
  4. Lägg pastan i en stor gratängform, strö ut räkorna och häll över vitvinssåsen med fisken i. Toppa gratängen med riven ost.
  5. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.
  6. Strö på hackad svartkål/grönkål.
Källa: www.koket.se
 
Blogglista.se