Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 26 mars 2018

Nöt- och kolapaj


Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk (400 g) (den sötade)
- 150 g hasselnötter
- 4 äggvitor

Gör så här:
1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt koka 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna innan den öppnas. Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna i en mixer till ett grovt mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vand ner de malda hasselnötterna.
2. Smörj en form med löstagbar kant och bred ut nöt- och äggsmeten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Ställ bottnen att svalna.
3. Öppna burken med kondenserad mjölk och rör om. Bred krämen på nötbottnen och servera.

Tips! Nötbottnen kan du frysa in och använda senare.
Tips! Garnera pajen med flingsalt och/eller rostade hasselnötter.

Laxwrap


Till 2 port.

 
  • 200 g lax
  • neutral, rapsolja till stekning
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 5 cm gurka (eller en halv avokado)
  • 2 salladslökar/ en halv rödlök
  • 1 rejäl näve babyspenat
  • 1 näve böngroddar
  • 2 vetetortillabröd
  • 2 msk god majonnäs
  • het chilisås
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
Gör så här:
  1. Skär laxen i stora tärningar och stek på medelvärme i 2–3 minuter i olja. Häll över teriyakisås och vänd runt i stekpannan. Dra av från värmen.
  2. Skiva gurkan/avokado och salladslöken tunt. Lägg spenat och böngroddar i bröden, toppa med teriyakilaxen, några skivor gurka, salladslök, en klick majonnäs och lite chilisås. Strössla sesamfrön över och vik ihop till en wrap.
Källa: www.koket.se

tisdag 27 februari 2018

Svampgryta med pocherat ägg

4 port.














700 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
3 morötter
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpasta
lite spenat, koriander/persilja
paprikapulver
sambal oelek
salt, peppar
smör och olja till stekning
1 ägg/pers.


Skölj och ansa svamp och grönsaker. Klyfta svamp, hacka lök och vitlök, strimla paprika, riv morötterna.
Fräs svamp i lite smör tills allt vatten har evaporerats. Ta upp svampen på en tallrik.
Fräs lök i lite olja, tillsätt morötterna och fräs allt i några minuter, tillsätt vitlök och paprikastrimlor och fräs några minuter till.  
Tillsätt tomatpasta, paprika pulver, sambal oelek, salt och peppar. Häll på vatten tills det täcker grönsakerna. Låt grytan koka i ca 20 minuter, tillsätt spenat, koriander/persilja.


Servera med pocherat ägg.


 

 




 

onsdag 17 januari 2018

Tacos med äggröra

Till 1 port.

























2 st. små tortillas
1 eller 2 ägg
riven ost

Guacamole:
1 avokado
½ dl crème fraiche eller turkisk/grekisk yoghurt
2 tsk limejuice
vitlökspulver eller pressad vitlök (1/2 vitlöksklyfta)

Salsa:
6 små körsbärstomater, hackade
¼ röd lök, hackad
koriander, hackad
saft från ¼ lime
salt


Börja med salsan – blanda alla ingredienser.
Gör guacamole – dela avokado, rör fruktköttet med de andra ingredienserna.
Gör en äggröra, salta och peppra.

Bred guacamole på tortilla, bred äggröra ovanpå guacamole, lägg lite salsa ovanpå guacamole.




söndag 3 december 2017

Gluten- och sockerfri kladdkaka med kolakräm

8-12 bitar

 
 
 
 
 
 
 
 






1 burk (400 g) svarta bönor, sköljda och avrunna
15-20 färska dadlar, urkärnade
150 g mörk choklad, hackad och smält i vattenbad
3 ägg
2 msk chiafrön
2,5 msk kokosolja
1 dl kakao
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
100 g bär (hallon, björnbär…)
Kolakräm:
1 burk kondenserad mjölk
eller en burk karamelliserad mjölk - dulce de leche

Gör så här:
Börja med kolakrämen: Låt en oöppnad burk kondenserad mjölk sjuda i vatten (vattnet ska hela tiden täcka burken) i två timmar. Låt svalna.
(Burken med karamelliserad mjölk - dulce de leche behövs inte kokas.)

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en liten rund bakform.

Lägg bönor och dadlar i en mixer och kör tills det är slätt. Häll över i en bunke och vispa ner övriga ingredienser, utom bären.


Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.


Öppna burken med kondenserad mjölk och servera kakan med kolakräm och bär.


Att dricka till:Domaine de Pouderoux 2015 (7806), med söta drag av mogna moreller och mörk choklad.

Källa: M-Magasin

söndag 19 november 2017

Citronkaka med citronglasyr


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
rivet skal av en citron
1 dl yoghurt
2,25 dl socker
3 ägg
1 dl olivolja
Citronsirap:
4 msk florsocker
saft av en citron

Citronglasyr:
2,25 dl florsocker
3 msk citronsaft

Sätt ugnen på 180°C.
Fetta in och bröa en form (ca 30 cm x 21,5 cm x 4,5 cm).
Blanda i en skål yoghurt, socker och ägg.
Blanda i en annan skål vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal. Tillsätt den andra blandningen (yoghurt, socker och ägg) och blanda.
Tillsätt olja och blanda.
Häll allt i formen och grädda för ca 30-35 min, eller kolla med en provsticka – den ska vara torr. Låt kakan kallna lite.


För citronsirap:
Blanda sockret med citronsaften. Skeda sirapen över kakan.
För citronglasyr:
Blanda sockret med citronsaften: Bred ut glasyren på kakan, när kakan är kall.



 
 
 
 
 
 
 
Glasyren stelnar helt inom ca 1 timme.
Skär kakan i bitar.

tisdag 14 november 2017

Pannkaksgratäng

















Till ca 12. pannkakor:
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk

Till fyllning:
500 g ricotta
200 g crème fraiche
2 ägg
100 g strösocker
rivet skal av en citron
2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
lite salt
100 g russin

Lägg russinen i blöt (vatten eller lite rom).
Grädda pannkakorna.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Smörj en form. Varva pannkakor och fyllning. Översta lagret ska vara fyllning.
Grädda i 180°C i ca 35-40 min.


 

torsdag 9 november 2017

Lavendelkakor
























250 g smör

2,5 dl strösocker
2 st. ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor torkade

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Blanda i ett ägg i taget och fortsätt att röra.

Blanda mjöl, bakpulver och laven­del. Rör ner blandningen i smör­smeten. Klicka ut smeten på bakpapper, på en plåt. Grädda i 15–20 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

onsdag 8 november 2017

Pastagratäng med fisk, räkor och vitvinssås



















6 port.
Ingredienser:
  • 400-500 g kokt pasta, t.ex. penne (ca 280 gr torr pasta)
  • 2 förpackningar a 250 g Abba "Middagsklart vitvinsås"
  • ca 500-600 g vit fisk (sej, kolja, torsk)
  • ca 300 g räkor, skalade
  • 10-15 stora blad svartkål eller grönkål (spenat)
  • ca 150 g ost, riven
  • svartkål eller grönkål på toppen
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka pastan al dente.
  3. Tärna fisken och stek lätt i lite smör tillsammans med svartkålen/grönkålen. Tillsätt "Middagsklart vitvinsås" och rör om lätt.
  4. Lägg pastan i en stor gratängform, strö ut räkorna och häll över vitvinssåsen med fisken i. Toppa gratängen med riven ost.
  5. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.
  6. Strö på hackad svartkål/grönkål.
Källa: www.koket.se

tisdag 7 november 2017

Tom Yum Gai/ Kycklingsoppa thai



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 port.

Ingredienser:
• 400 gram benfritt kycklingkött
• 8 dl kycklingbuljong
• 100 gram svamp eller böngroddar
• 16 st. cocktailtomater
• 1 bit citrongräs
• 2-3 kaffir limeblad
• 3 msk fisksås
• 4 msk limejuice (1 lime)
• 1/2 tsk socker
• 1 tsk röd currypasta

Gör så här:
1. Häll kycklingfonden i en kastrull, tillsätt citrongräs och kaffirlimeblad och koka över medelhög värme.
2. Lägg till kycklingkött, svamp/ böngroddar, fisksås, limejuice och socker. Koka långsamt i ca 15 min.
3. Tillsätt tomaterna och currypastan och koka i 5 minuter.
Servera med jasminris
.
 
Blogglista.se