Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 21 februari 2019

Koreansk potatissallad



















Jag gillar denna sallad för att den har olika texturer – här blandas kokta och råa grönsaker.

1 kg fast potatis
ca 100 g gurka eller rädisor
½ lök
2 morötter
100 g kassler
2 ägg
1 – 2 dl majonnäs
lite socker
äppelcidervinäger
salt och peppar
(Man kan också ha äppelbitar, russin, valnötter i.)


Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i salt vatten (2 tsk per liter vatten.)
Skiva gurkan (eller rädisor). Sprid skivorna på hushållspapper, strö lite salt över skivorna och låt det stå några minuter så att vatten dras ur skivorna. Skölj och kram ur skivorna, använd hushållspapper för att ta bort vattnet.
Hacka löken och morötterna.
Skär kasslern i små bitar.
Koka, skala och hacka äggen.
Lägg allt i en skål och blanda.

Källa:
http://seonkyounglongest.com/korean-potato-salad/




Ångade skärbönor med ångad potatis/Sem Aloo ki sabzi/Indisk


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
400 g skärbönor
3 st. fasta potatisar
1 tsk kumminfrö
½ tsk Asafetida (hing)
2 tsk korianderpulver
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
1 tsk Mango curry (Mango powder/Amchoor)
2 tsk olja
salt

Skölj, rensa och skär bönorna i bitar av 2 – 3 cm.
Skala och skär potatisarna i mindre bitar.
Rosta kummin i en torr stekpanna, tillsätt olja och Asafetida och stek i några minuter till. Tillsätt koriander, chili och gurkmeja och stek i några minuter till.
Tillsätt bönorna, potatis och salt och stek i några minuter till.
Sätt på ett lock och låt koka på låg värme i ca 25 minuter tills bönorna och potatisen blir mjuka. Inget vatten bör tillsättas.
Gott som den är, med en yoghurtsås eller som tillbehör till stek.

Källa:
http://www.northindiancooking.com/sem-aloo-ki-sabzi-flat-beans-with-potatoes.html


Torskrygg med spenat och gul curry




















(4 port.)
4 st. torskrygg à 125 gr
200 g färsk spenat
1 burk kokosmjölk 400 g
2 st. gula lökar, fint hackade
2 st. vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit ingefära, rivet
3 msk olivolja


2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprika
salt och peppar
(Serveras med ris eller couscous.)

Heta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna i ca 8 min.


Tillsätt kokosmjölk och koka i ca 5 min. Tillsätt spenat och fisk och koka under lock i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris eller couscous.

onsdag 6 februari 2019

Lasagne utan Béchamelsås



















Lasagne med sås gjord på crème fraiche och pastasås.

(Till ca 5 port.)

500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
2 st. vitlöksklyftor
olja
salt
peppar

lasagneplattor (jag hade en förpackning à 200 g med 9 st. lasagneplattor)

5 dl crème fraiche
2 förpackningar pastasås à 390 g
1 förpackning mozzarella à 125 g
Sätt ugnen på 200°C.
Stek färsen, rivet morot, hackad lök och vitlök i lite olja.
Häll crème fraiche och pastasås över köttröran och låt koka upp.
Varva sås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Riv över mozzarella.


Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter.

onsdag 23 januari 2019

Citron-och vallmokaka


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 ägg
200 g socker
5 msk olja
250 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
2 msk vallmofrön

1.    Värm ugnen till 175°C.
2.    Smörj och bröa en avlång form på 1,5 l.
3.    Vispa äggulorna med 100 g socker. Tillsätt oljan och vallmofröna. Blanda.
4.    Vispa äggvitorna med resterande socker till hårt skum.
5.    Häll äggviteblandningen över äggulorna, tillsätt rivet citronskal och blanda.
6.    Blanda bakpulvret med citronsaften. Häll detta över äggblandningen.
7.    Sikta ner mjölet och blanda.
8.    Häll över smeten i formen och grädda i ca 45 min.
 
 















onsdag 16 januari 2019

Nötkaka med kakaokräm och chokladglasyr i långpanna (Sumegi - rumänsk kaka)



















Kaka med nötmarängbottnar som gräddas i långpanna.

Nötmarängbotten:
4 äggvitor
125 g strösocker
125 g valnötter, malda
1 msk vetemjöl
Kakaokräm:
4 äggulor + 1 ägg
125 g socker
3 msk kakao
125 g osaltat smör, mjuk
2 tsk vanilj- eller romessens


Glasyr:
100 g choklad
50 g osaltat smör
Gör så här:

Nötmarängbotten:
Sätt ugnen på 175°.

Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Blanda malda valnötter med vetemjölet. Vänd ned nötterna försiktigt i marängen.
Bred smeten på bakplåtspapper i långpanna (35 cm x 30 cm x1 cm).
Grädda i ca 20 minuter.
Låt nötmarängbotten kallna. Skär den i tre delar, på längden.

 Lossa pappret från bottnarna.
 

Kakaokräm:
Krämen kommer att kokas i en kastrull, i vattenbad: sjud vatten i en kastrull. I en annan kastrull eller skål - blanda 4 äggulor, 1 ägg, socker och kakao. Sätt kastrullen/skålen ovanpå kastrullen med sjudande vatten. Värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS! Den får ej bli för varm - då blir det äggröra. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret skuret i mindre bitar och vaniljessensen/romessensen. Blanda väl.
Låt kakaokrämen kalna.


Glasyr:
Smällt chokladen tillsammans med smöret i en kastrull, på svag värme. Låt den svalna.
Lägg ihop kakan: dela krämen i två delar, fördela och bred ut krämen på två bottnar, lägg de ovanpå varandra, lägg den tredje botten ovanpå de två, bred glasyren ovanpå den tredje botten

Låt kakan stå kallt över natten, eller i några timmar innan servering. Skär kakan med uppvärmd kniv.
(Man kan ha samma kräm ovanpå kakan, i stället för glasyr. Då görs en kräm på 6 äggulor + 2 ägg + ca 180 g socker + 4,5 msk kakao + ca 180 g smör + 3 tsk vanilj- eller romessens.)

Jag fick 8 st. bitar.

onsdag 26 december 2018

Glutenfritt bröd - Äventyrsbröd - efter ett amerikanskt recept



















Världens godaste glutenfria bröd: äventyrsbröd, efter ett amerikanskt recept – Adventure Bread

Recept på glutenfritt bröd från The Mill – bageriet i San Francisco. Brödet är enkelt att baka. Godast är brödet om det rostas.

Här är min översättning av receptet:
Torra ingredienser:
235 g glutenfritt havregryn
160 g solrosfrön
65 g pumpafrön
90 g mandlar, grovt hackade
120 g linfrön
20 g psyllium (fiber husk)
25 g (3 msk) chia frön
12 g (2 tsk) fint havssalt


Våta ingredienser:
40 g (2 msk) lönnsirap/honung
55 g olivolja
600 g vatten
Värm ugnen till 180°C. Rosta mandlarna i ca 10 min. på en plåt med bakplåtspapper. Sätt de åt sidan. Rosta solros- och pumpafrön i ca 15 min, rör i någon gång under tiden.

Blanda alla ingredienser – torra och våta i en stor skål. Blanda ordentligt!
Olja in en form (min form är på 25 cm x 10 cm x 7,5 cm), häll i ”degen” i formen, pressa den så att den får en jämn yta. Sätt formen i kylskåpet och låt den stå några timmar, upp till en dag.

Ta ut formen från kylskåpet och låt den vara i rumstemperatur i ca två timmar.

Värm ugnen till 200°C (175°C varmt luft) och grädda brödet i ca en timme.  Ta ut brödet från ugnen och låt det kallna på ett galler i ca två timmar.


 

torsdag 20 december 2018

Mjuk pepparkaka med glasyr / Turtă dulce moale cu glazură


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
250 g socker
125 ml hett vatten
lite salt
3 tsk Ceylon kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk rivet muskotnöt


480 g vetemjöl (150 gr + 330 gr)
1 tsk bikarbonat
50 g smör, smält
1 ägg

För glasyr:
1 äggvita
lite citronsaft (1 tsk)
100 g florsocker
3 msk hett vatten

Sätt ugnen på 175°C, klä en plåt med bakpapper.


Gör en sirap på 1 msk socker (av de 250 g socker) som bränns i en kastrull tills den blir lite brun.
Häll i 125 ml hett vatten. Låt koka tills sockret smällts.

Tillsätt kardemumma, ingefära, rivet muskotnöt, saltet och resterande socker (av de 250 g socker). Blanda, tillsätt 150 gr vetemjöl och dra kastrullen åt sidan. Rör till så att det inte formas klumpar. Flytta smeten till en bunke och låt smeten kallna.


Sikta resterande mjöl (330 gr) och blanda mjölet med bikarbonatet. Tillsätt 1 ägg och det smälta smöret. Knåda degen. Flytta degen till (bak)bordet och knåda degen.
Rulla degen till en längd och skär degen i bitar a 30 – 35 gr, rulla bitarna till bollar, sätt degbollarna på bakplåten, med avstånd mellan bollarna.


Grädda i ca 25 min. Låt kakorna kallna.

Glasyr:
Vispa äggvitan med citronsaft, tillsätt florsockret i flera omgångar. Vispa tills det blir en maräng. Tillsätt 2 – 3 msk hett vatten. Vispa lite till. (Glasyren ska inte vara för tjock!)
Doppa bollarna i glasyren och låt dem kalna på plåten.

Inspiration:
Mjuk pepparkaka/Turtă dulce moale cu glazură

onsdag 19 december 2018

Sill med avokado, gröna ärtor, wasabi, lime och koriander
























1 burk 5-minuterssill
1 avokado, mogen men fast i köttet
3 msk gröna ärtor (tinade, om frysta)
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1-2 tsk wasabipasta
1/2 lime, fint rivet skal och saft
ett par stjälkar koriander, finhackade
2 msk fint skuren gräslök
lite salt och peppar

Låt sillen rinna av. Skär sillen i små bitar.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, wasabipasta, limeskal och -saft, koriander och gräslök i en skål.
Vänd ner sillbitar, avokado i små bitar, ärtorna och smaka av med salt och peppar.
Häll upp på burk.


Inspiration:
http://pyttes.blogspot.com/2014/06/snabb-succesill-med-avokado-wasabi-lime.html?m=1



onsdag 12 december 2018

Kycklinggryta med svamp- och gräddsås

6 port.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
1 msk kycklingfond
3/4 msk soja
2 dl vatten
200 g Kavli (kantarell)mjukost
2 dl grädde
200 g kantareller
1 dl färsk persilja
salt och peppar
Fräs svamp i smör. Lägg svampen åt sidan.
Dela kycklingen i bitar och bryn dem i olja och smör. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem åt sidan.
Hacka löken och fräs den en tills den blir mjuk och karamelliserad.
Tillsätt kycklingbitarna, fond, soja, mjukost och grädde. Låt grytan småputtra i ca 20 min.
Rör ner svampen och hackad persilja. Låt koka i några minuter till.

Gott med sallad och ugnsrostad potatis, kolla här:
https://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/saltrostad-frskpotatis-med-lk.html

torsdag 6 december 2018

Torskrygg med morotspuré, bönsallad och Ajvarsås





















4 portioner

Morotspuré:
50 g smör
600 morötter
salt och peppar
Bryn smöret.
Skala och skiva morötterna i mindre bitar. Koka tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet, tillsätt det brynta smöret och mixa med en stavmixer. Salta och peppra.

 
Ångad torsk:
4 bitar torskrygg (à 140 g)
1,5 l vatten
1 msk salt
Koka vatten och salt i en vid kastrull. Lägg ner torskryggfiléerna, koka upp i ca 20 sekunder, dra sedan av kastrullen från plattan. Låt stå i 5 minuter med lock på. 


Ajvarsås:
4 dl yoghurt/filmjölk
3 msk Ajvar
Blanda yoghurt/filmjölk med Ajvar.
(Ej på bilden.)
 

 

 



tisdag 16 oktober 2018

Kvittenchutney


 
Chutney är en tjock sås av indiskt ursprung som innehåller frukt, vinäger, socker och kryddor. Njut av denna läckra chutney med lite ost, till indiska rätter, etc.
1 kg kvitten (blev ca 750 g rensad frukt)
1 dl äppelvinäger
375 g socker
ca. 50 g färsk ingefära
1 - 2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlika
1 tsk kanel
1 nypa salt
skal av en halv citron
chili eller lite sambal oelek


Gör så här:
Använd helst ekologiska kvitten - skär dem i fyra delar.
Koka i 1,5 l vatten i ca 10 min, i en kastrull. Låt svalna och sedan ta bort skalet och kärnhuset. Skär frukten i små bitar.
Skala in ingefära och skär i tunna skivor, hacka vitlöken, skär citronskalet i remsor. Blanda sedan alla ingredienser och kryddor i kastrullen och koka över medium värme i ca en timme.

Häll den varma chutneyn i steriliserade varma glasburkar (i ugn på 150°C, ca 20 min), sätt på locken (som har kokats i några minuter).


Det blev 3 x 400 g burkar.

måndag 17 september 2018

Smörrebröd med rostbiff
























Till 1 port:

1,5 skivor rågbröd
smör
sallad
4 skivor rostbiff
remoulad
inlagd paprika
oliver
pepparotpasta (på tub)



Bred smör på brödet.
Lägg på salladsblad.
Lägg en klick remoulad på varje rostbiffskiva och rulla rostbiffskivorna.
Skiva inlagd paprika, lägg det på brödet.
Lägg oliverna på brödet.
Lägg en klick pepparrot i mitten.

torsdag 12 juli 2018

Fläskytterfilé i sockerkaksform



















Lättlagad och god kötträtt, där köttet blir saftigt och smakrikt eftersom det bakas i sin sås.

Till 4 portioner:


800 – 1000 g fläskytterfilé (urbenat kotlettrad)
3 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
1 dl rårörda lingon
ca. 3 - 4 msk maizena


Till servering:

kokt potatis
sallad

Gör så här:
1.     Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.

2.     Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemperatur, det tar ungefär 1,5 timme – 2 timmar.

3.     Ta upp köttet, skär köttet i tunna skivor. 
Sila såsen, blanda maizena med lite kallt vatten, häll dei i såsen och koka i några minuter. Servera med kokt potatis och en sallad eller med ugnsrostade grönsaker.


lördag 26 maj 2018

Marockanska mördegskakor med dadelfyllning




















Småkakor som smälter i munnen.
Ca 30 st.
Ingredienser (dadelfyllning):

250 g mjuka dadlar
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kardemumma
1 msk smält smör eller matolja
1 msk apelsinblomvatten (eller 2 tsk rivet apelsinskal + 1 msk vatten)

Gör såhär:


1.     Kärna ur dadlarna och mixa till en slät smet i matberedare.
2.     Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ytterligare någon minut. Ställ åt sidan medan du gör mördegen.
Ingredienser (mördeg):

250 g rumstempärerat smör
6 dl vetemjöl

2 dl florsocker
2 äggulor
2 msk vatten

Gör såhär:
1.     Sätt ugnen på 175°C.
2.     Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg.
3.     Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
4.     Dela degen i ca 30 lika stora bollar och fyll dem med dadelmassa genom att trycka ut en mördegsboll till en platta. I mitten på plattan lägger du en liten klick dadelmassa. Vik in kanterna på degen över dadelmassan och rulla den till en jämn boll. Har du en kakstämpel kan du använda den för att trycka till så att kakan blir jämnplatt men annars går det lika bra att trycka till med handen.
5.     Lägg kakorna på bakpappersbeklädda plåtar och grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska bara precis börja få färg på kanterna men fortfarande vara ljusa.
6.    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

 

måndag 26 mars 2018

Nöt- och kolapaj


Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk (400 g) (den sötade)
- 150 g hasselnötter
- 4 äggvitor

Gör så här:
1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt koka 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna innan den öppnas. Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna i en mixer till ett grovt mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vand ner de malda hasselnötterna.
2. Smörj en form med löstagbar kant och bred ut nöt- och äggsmeten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Ställ bottnen att svalna.
3. Öppna burken med kondenserad mjölk och rör om. Bred krämen på nötbottnen och servera.

Tips! Nötbottnen kan du frysa in och använda senare.
Tips! Garnera pajen med flingsalt och/eller rostade hasselnötter.

Laxwrap


Till 2 port.

 
  • 200 g lax
  • neutral, rapsolja till stekning
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 5 cm gurka (eller en halv avokado)
  • 2 salladslökar/ en halv rödlök
  • 1 rejäl näve babyspenat
  • 1 näve böngroddar
  • 2 vetetortillabröd
  • 2 msk god majonnäs
  • het chilisås
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
Gör så här:
  1. Skär laxen i stora tärningar och stek på medelvärme i 2–3 minuter i olja. Häll över teriyakisås och vänd runt i stekpannan. Dra av från värmen.
  2. Skiva gurkan/avokado och salladslöken tunt. Lägg spenat och böngroddar i bröden, toppa med teriyakilaxen, några skivor gurka, salladslök, en klick majonnäs och lite chilisås. Strössla sesamfrön över och vik ihop till en wrap.
Källa: www.koket.se

tisdag 27 februari 2018

Svampgryta med pocherat ägg

4 port.














700 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
3 morötter
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpasta
lite spenat, koriander/persilja
paprikapulver
sambal oelek
salt, peppar
smör och olja till stekning
1 ägg/pers.


Skölj och ansa svamp och grönsaker. Klyfta svamp, hacka lök och vitlök, strimla paprika, riv morötterna.
Fräs svamp i lite smör tills allt vatten har evaporerats. Ta upp svampen på en tallrik.
Fräs lök i lite olja, tillsätt morötterna och fräs allt i några minuter, tillsätt vitlök och paprikastrimlor och fräs några minuter till.  
Tillsätt tomatpasta, paprika pulver, sambal oelek, salt och peppar. Häll på vatten tills det täcker grönsakerna. Låt grytan koka i ca 20 minuter, tillsätt spenat, koriander/persilja.


Servera med pocherat ägg.


 

 




 
 
Blogglista.se