Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 1 maj 2019

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber / Pandişpan

En enkel och god kaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 ägg
4 msk socker
4 msk vetemjöl
ca. 100 g rabarber, skurna i bitar
ca. 100 g jordgubbar, skurna i bitar
lite florsocker/strösocker att pudra kakan med.
Sätt ugnen på 180°C.
Smörj och bröa en form ca 1,5 – 2 l eller 24 cm i diameter. Min form var på 23 cm x 18 cm x 4 cm.
Vispa äggvitorna, hårt.
Tillsätt sockret och vispa till hård maräng.
Tillsätt äggulorna.
Sikta vetemjölet och tillsätt det, rör försiktigt i smeten.
Häll smeten i formen.
Strö rabarber och jordgubbar över smeten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baka i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka, den ska vara torr när den tas ut ur kakan.
Pudra kakan med lite florsocker eller strösocker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Man kan utesluta frukten.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tisdag 2 april 2019

Sallad med ugnsrostade grönsaker och chèvreostdressing

4 port.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 kokta rödbetor
1 fänkålshuvud
1 röd paprika
2 små sötpotatisar
2 st. röda lökar
1 burk blandade bönor, 400 g
2 msk olivolja
persilja
salt
peppar
Chèvreostdressing:
200 g chèvreost
150 g rysk yoghurt (den är mildare i smaken)
100 g physalis
Gör så här:
·       Sätt ugnen på 200° C.
·       Skiva fänkålen, skär paprikan i stora bitar, skala och skiva potatisarna, skala och klyfta lökarna. Lägg dessa grönsaker på ugnsplåten. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta tills de fått färg och är mjuka.
·       Skär betorna i små bitar.
·       I en skål, blanda rödbetorna, bönorna, ugnsrostade grönsakerna, hackad persilja.

Servera med Chèvreostdressing: Skär av det vita skalet från osten. Smula osten med hjälp av en gaffel och rör samman med yoghurt.
 
Halvera physalis och lägg dem över salladen.

torsdag 28 mars 2019

5:2 Torskrygg med sparris och stekt spenat





















Till 1 portion:
1 bit torskrygg ca 125 g
100 g sparris
lite kokosolja
100 g färsk spenat
tomatpasta
Santa Maria garlic paste
Santa Maria ginger paste

Koka vatten med lite salt. Lägg i torskryggen och sparris, koka i ca 20 sek, stäng av plattan och låt fisken och sparrisen  i vattnet i ca 6 min. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

I en stekpanna, heta till lite kokosolja, lägg i spenaten, rör tills vattnet från spenaten har avdunstat, tillsätt lite tomatpasta, lite garlic- och ginger paste. Låt det stekas i några minuter.

(Man kan ersätta den stekta spenaten med lite Ajvar.)

lördag 23 mars 2019

Brunsviger

Hittade detta recept på Dagmars blogg:
http://www.dagmarskitchen.se/2012/11/brunsviger-mitt-danska-arv/


Kakan påminner mig om rumänska Cozonac.



















Brunsviger – enkelt att göra och supergott!

Ingredienser:
250 g vetemjöl
3 msk socker
1 nypa salt
75 g smör
25 g jäst
1,5 dl mjölk
rivet skal av en citron
Glasyr:
75 g muscovadosocker
75 g smör
en nypa salt

Gör så här:
  1.  Blanda mjöl, socker, citronskal och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ned det i mjölblandningen med händerna eller med en gaffel. Det blir som en torr smuldeg.
  2. Värm mjölken till 37°C och lös upp jästen där i. Tillsätt degspadet till mjölblandningen och arbeta ihop till en glansig och smidig deg direkt i bunken. Låt jäsa övertäckt minst 30 minuter.
  3. Koka upp muscovadosocker, salt och smör till glasyren och låt koka någon minut på medelvärme tills det börjar bli lite simmigt och segt, men akta så det inte blir kola!
  4. Sätt ugnen på 200°C och smöra en liten bakform (min form 26 cm x 17 cm x 4 cm).
  5. Tryck ut den jästa degen i bakformen och gör små hål/fördjupningar med fingrarna. Häll den varma glasyren över kakan och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

 

torsdag 7 mars 2019

Räksallad

Räksallad med:



















räkor
kokt matvete
avokado
mango
ärtor
sojabönor
rädisor
paprika
torkade alger, blötlagda
kapris
koriander

Dressing (till ca 4 port.):
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar


Eller majonnäs blandad med chilisås.

torsdag 21 februari 2019

Koreansk potatissallad



















Jag gillar denna sallad för att den har olika texturer – här blandas kokta och råa grönsaker.

1 kg fast potatis
ca 100 g gurka eller rädisor
½ lök
2 morötter
100 g kassler
2 ägg
1 – 2 dl majonnäs
lite socker
äppelcidervinäger
salt och peppar
(Man kan också ha äppelbitar, russin, valnötter i.)


Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i salt vatten (2 tsk per liter vatten.)
Skiva gurkan (eller rädisor). Sprid skivorna på hushållspapper, strö lite salt över skivorna och låt det stå några minuter så att vatten dras ur skivorna. Skölj och kram ur skivorna, använd hushållspapper för att ta bort vattnet.
Hacka löken och morötterna.
Skär kasslern i små bitar.
Koka, skala och hacka äggen.
Lägg allt i en skål och blanda.

Källa:
http://seonkyounglongest.com/korean-potato-salad/




Ångade skärbönor med ångad potatis/Sem Aloo ki sabzi/Indisk


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
400 g skärbönor
3 st. fasta potatisar
1 tsk kumminfrö
½ tsk Asafetida (hing)
2 tsk korianderpulver
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
1 tsk Mango curry (Mango powder/Amchoor)
2 tsk olja
salt

Skölj, rensa och skär bönorna i bitar av 2 – 3 cm.
Skala och skär potatisarna i mindre bitar.
Rosta kummin i en torr stekpanna, tillsätt olja och Asafetida och stek i några minuter till. Tillsätt koriander, chili och gurkmeja och stek i några minuter till.
Tillsätt bönorna, potatis och salt och stek i några minuter till.
Sätt på ett lock och låt koka på låg värme i ca 25 minuter tills bönorna och potatisen blir mjuka. Inget vatten bör tillsättas.
Gott som den är, med en yoghurtsås eller som tillbehör till stek.

Källa:
http://www.northindiancooking.com/sem-aloo-ki-sabzi-flat-beans-with-potatoes.html


Torskrygg med spenat och gul curry




















(4 port.)
4 st. torskrygg à 125 gr
200 g färsk spenat
1 burk kokosmjölk 400 g
2 st. gula lökar, fint hackade
2 st. vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit ingefära, rivet
3 msk olivolja


2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprika
salt och peppar
(Serveras med ris eller couscous.)

Heta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna i ca 8 min.


Tillsätt kokosmjölk och koka i ca 5 min. Tillsätt spenat och fisk och koka under lock i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris eller couscous.

onsdag 6 februari 2019

Lasagne utan Béchamelsås



















Lasagne med sås gjord på crème fraiche och pastasås.

(Till ca 5 port.)

500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
2 st. vitlöksklyftor
olja
salt
peppar

lasagneplattor (jag hade en förpackning à 200 g med 9 st. lasagneplattor)

5 dl crème fraiche
2 förpackningar pastasås à 390 g
1 förpackning mozzarella à 125 g
Sätt ugnen på 200°C.
Stek färsen, rivet morot, hackad lök och vitlök i lite olja.
Häll crème fraiche och pastasås över köttröran och låt koka upp.
Varva sås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Riv över mozzarella.


Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter.

onsdag 23 januari 2019

Citron-och vallmokaka


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 ägg
200 g socker
5 msk olja
250 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
2 msk vallmofrön

1.    Värm ugnen till 175°C.
2.    Smörj och bröa en avlång form på 1,5 l.
3.    Vispa äggulorna med 100 g socker. Tillsätt oljan och vallmofröna. Blanda.
4.    Vispa äggvitorna med resterande socker till hårt skum.
5.    Häll äggviteblandningen över äggulorna, tillsätt rivet citronskal och blanda.
6.    Blanda bakpulvret med citronsaften. Häll detta över äggblandningen.
7.    Sikta ner mjölet och blanda.
8.    Häll över smeten i formen och grädda i ca 45 min.
 
 















onsdag 16 januari 2019

Nötkaka med kakaokräm och chokladglasyr i långpanna (Sumegi - rumänsk kaka)



















Kaka med nötmarängbottnar som gräddas i långpanna.

Nötmarängbotten:
4 äggvitor
125 g strösocker
125 g valnötter, malda
1 msk vetemjöl
Kakaokräm:
4 äggulor + 1 ägg
125 g socker
3 msk kakao
125 g osaltat smör, mjuk
2 tsk vanilj- eller romessens


Glasyr:
100 g choklad
50 g osaltat smör
Gör så här:

Nötmarängbotten:
Sätt ugnen på 175°.

Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Blanda malda valnötter med vetemjölet. Vänd ned nötterna försiktigt i marängen.
Bred smeten på bakplåtspapper i långpanna (35 cm x 30 cm x1 cm).
Grädda i ca 20 minuter.
Låt nötmarängbotten kallna. Skär den i tre delar, på längden.

 Lossa pappret från bottnarna.
 

Kakaokräm:
Krämen kommer att kokas i en kastrull, i vattenbad: sjud vatten i en kastrull. I en annan kastrull eller skål - blanda 4 äggulor, 1 ägg, socker och kakao. Sätt kastrullen/skålen ovanpå kastrullen med sjudande vatten. Värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS! Den får ej bli för varm - då blir det äggröra. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret skuret i mindre bitar och vaniljessensen/romessensen. Blanda väl.
Låt kakaokrämen kalna.


Glasyr:
Smällt chokladen tillsammans med smöret i en kastrull, på svag värme. Låt den svalna.
Lägg ihop kakan: dela krämen i två delar, fördela och bred ut krämen på två bottnar, lägg de ovanpå varandra, lägg den tredje botten ovanpå de två, bred glasyren ovanpå den tredje botten

Låt kakan stå kallt över natten, eller i några timmar innan servering. Skär kakan med uppvärmd kniv.
(Man kan ha samma kräm ovanpå kakan, i stället för glasyr. Då görs en kräm på 6 äggulor + 2 ägg + ca 180 g socker + 4,5 msk kakao + ca 180 g smör + 3 tsk vanilj- eller romessens.)

Jag fick 8 st. bitar.

onsdag 26 december 2018

Glutenfritt bröd - Äventyrsbröd - efter ett amerikanskt recept



















Världens godaste glutenfria bröd: äventyrsbröd, efter ett amerikanskt recept – Adventure Bread

Recept på glutenfritt bröd från The Mill – bageriet i San Francisco. Brödet är enkelt att baka. Godast är brödet om det rostas.

Här är min översättning av receptet:
Torra ingredienser:
235 g glutenfritt havregryn
160 g solrosfrön
65 g pumpafrön
90 g mandlar, grovt hackade
120 g linfrön
20 g psyllium (fiber husk)
25 g (3 msk) chia frön
12 g (2 tsk) fint havssalt


Våta ingredienser:
40 g (2 msk) lönnsirap/honung
55 g olivolja
600 g vatten
Värm ugnen till 180°C. Rosta mandlarna i ca 10 min. på en plåt med bakplåtspapper. Sätt de åt sidan. Rosta solros- och pumpafrön i ca 15 min, rör i någon gång under tiden.

Blanda alla ingredienser – torra och våta i en stor skål. Blanda ordentligt!
Olja in en form (min form är på 25 cm x 10 cm x 7,5 cm), häll i ”degen” i formen, pressa den så att den får en jämn yta. Sätt formen i kylskåpet och låt den stå några timmar, upp till en dag.

Ta ut formen från kylskåpet och låt den vara i rumstemperatur i ca två timmar.

Värm ugnen till 200°C (175°C varmt luft) och grädda brödet i ca en timme.  Ta ut brödet från ugnen och låt det kallna på ett galler i ca två timmar.


 

torsdag 20 december 2018

Mjuk pepparkaka med glasyr / Turtă dulce moale cu glazură


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
250 g socker
125 ml hett vatten
lite salt
3 tsk Ceylon kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk rivet muskotnöt


480 g vetemjöl (150 gr + 330 gr)
1 tsk bikarbonat
50 g smör, smält
1 ägg

För glasyr:
1 äggvita
lite citronsaft (1 tsk)
100 g florsocker
3 msk hett vatten

Sätt ugnen på 175°C, klä en plåt med bakpapper.


Gör en sirap på 1 msk socker (av de 250 g socker) som bränns i en kastrull tills den blir lite brun.
Häll i 125 ml hett vatten. Låt koka tills sockret smällts.

Tillsätt kardemumma, ingefära, rivet muskotnöt, saltet och resterande socker (av de 250 g socker). Blanda, tillsätt 150 gr vetemjöl och dra kastrullen åt sidan. Rör till så att det inte formas klumpar. Flytta smeten till en bunke och låt smeten kallna.


Sikta resterande mjöl (330 gr) och blanda mjölet med bikarbonatet. Tillsätt 1 ägg och det smälta smöret. Knåda degen. Flytta degen till (bak)bordet och knåda degen.
Rulla degen till en längd och skär degen i bitar a 30 – 35 gr, rulla bitarna till bollar, sätt degbollarna på bakplåten, med avstånd mellan bollarna.


Grädda i ca 25 min. Låt kakorna kallna.

Glasyr:
Vispa äggvitan med citronsaft, tillsätt florsockret i flera omgångar. Vispa tills det blir en maräng. Tillsätt 2 – 3 msk hett vatten. Vispa lite till. (Glasyren ska inte vara för tjock!)
Doppa bollarna i glasyren och låt dem kalna på plåten.

Inspiration:
Mjuk pepparkaka/Turtă dulce moale cu glazură

onsdag 19 december 2018

Sill med avokado, gröna ärtor, wasabi, lime och koriander
























1 burk 5-minuterssill
1 avokado, mogen men fast i köttet
3 msk gröna ärtor (tinade, om frysta)
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1-2 tsk wasabipasta
1/2 lime, fint rivet skal och saft
ett par stjälkar koriander, finhackade
2 msk fint skuren gräslök
lite salt och peppar

Låt sillen rinna av. Skär sillen i små bitar.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, wasabipasta, limeskal och -saft, koriander och gräslök i en skål.
Vänd ner sillbitar, avokado i små bitar, ärtorna och smaka av med salt och peppar.
Häll upp på burk.


Inspiration:
http://pyttes.blogspot.com/2014/06/snabb-succesill-med-avokado-wasabi-lime.html?m=1



onsdag 12 december 2018

Kycklinggryta med svamp- och gräddsås

6 port.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
1 msk kycklingfond
3/4 msk soja
2 dl vatten
200 g Kavli (kantarell)mjukost
2 dl grädde
200 g kantareller
1 dl färsk persilja
salt och peppar
Fräs svamp i smör. Lägg svampen åt sidan.
Dela kycklingen i bitar och bryn dem i olja och smör. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem åt sidan.
Hacka löken och fräs den en tills den blir mjuk och karamelliserad.
Tillsätt kycklingbitarna, fond, soja, mjukost och grädde. Låt grytan småputtra i ca 20 min.
Rör ner svampen och hackad persilja. Låt koka i några minuter till.

Gott med sallad och ugnsrostad potatis, kolla här:
https://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/saltrostad-frskpotatis-med-lk.html

torsdag 6 december 2018

Torskrygg med morotspuré, bönsallad och Ajvarsås





















4 portioner

Morotspuré:
50 g smör
600 morötter
salt och peppar
Bryn smöret.
Skala och skiva morötterna i mindre bitar. Koka tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet, tillsätt det brynta smöret och mixa med en stavmixer. Salta och peppra.

 
Ångad torsk:
4 bitar torskrygg (à 140 g)
1,5 l vatten
1 msk salt
Koka vatten och salt i en vid kastrull. Lägg ner torskryggfiléerna, koka upp i ca 20 sekunder, dra sedan av kastrullen från plattan. Låt stå i 5 minuter med lock på. 


Ajvarsås:
4 dl yoghurt/filmjölk
3 msk Ajvar
Blanda yoghurt/filmjölk med Ajvar.
(Ej på bilden.)
 

 

 



tisdag 16 oktober 2018

Kvittenchutney


 
Chutney är en tjock sås av indiskt ursprung som innehåller frukt, vinäger, socker och kryddor. Njut av denna läckra chutney med lite ost, till indiska rätter, etc.
1 kg kvitten (blev ca 750 g rensad frukt)
1 dl äppelvinäger
375 g socker
ca. 50 g färsk ingefära
1 - 2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlika
1 tsk kanel
1 nypa salt
skal av en halv citron
chili eller lite sambal oelek


Gör så här:
Använd helst ekologiska kvitten - skär dem i fyra delar.
Koka i 1,5 l vatten i ca 10 min, i en kastrull. Låt svalna och sedan ta bort skalet och kärnhuset. Skär frukten i små bitar.
Skala in ingefära och skär i tunna skivor, hacka vitlöken, skär citronskalet i remsor. Blanda sedan alla ingredienser och kryddor i kastrullen och koka över medium värme i ca en timme.

Häll den varma chutneyn i steriliserade varma glasburkar (i ugn på 150°C, ca 20 min), sätt på locken (som har kokats i några minuter).


Det blev 3 x 400 g burkar.
 
Blogglista.se