Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 11 september 2019

Nutellaglass med två ingredienser


Tips: Använd Proteinella i stället, som är proteinberikad och utan tillsatt socker.


















(Ger ca. 1 liter)

5 dl vispgrädde
400 g Nutella/Proteinella
  • Häll grädden och Nutella/Proteinella i en bunke.
  • Vispa blandningen med elvisp.
  • Häll glasskrämen i portionsformar eller en skål.
  • Ställ formarna/skålen i frysen.

torsdag 5 september 2019

Torskfilé från Medelhavet




















4 port.

600 g torskfilé eller en annan vit fisk
1 tsk
svartpeppar
250 g körsbärstomater, delade
1 hackad rödlök
2 rivna vitlöksklyftor
2 dl hackade oliver
0,5 dl kapris
0,5 dl olivolja
hackad persilja till garnering

Lägg fisken i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och fördela över och runt om fisken.
Tillaga mitt i ugnen, 200°C ca 20 min.

Servera med potatis eller bröd.

onsdag 4 september 2019

Dressing/dipp med jordnötssmör




















(2 port.)

1 msk jordnötssmör
1-2 tsk riven färsk ingefära
0,5 vitlöksklyfta
saften av 1/2 lime
0,5 tsk sambal oelek
1 msk soja
0,5 tsk socker

Skala och riv ingefäran och lägg i en bunke. Riv vitlöken, vispa ner pressad lime, sambal oelek, soja, jordnötssmör och socker.
Späd med lite vatten om det behövs.

tisdag 3 september 2019

Grötbrulée med hjortron och apelsin





















Ingredienser (4 pers.):
·         1 dl havrekross 
·         1 dl frysta, tinade hjortron 
·         1 msk finrivet apelsinskal 
·         1/2 dl vispgrädde 
·         2 krm salt

Till servering: 
·         4 msk farinsocker strö 
·         1 dl vispad grädde eller crème fraiche 
·         1 msk florsocker

Gör så här:
Blötlägg havrekross i 4 dl vatten i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).

Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.

Blanda ner 1/2 krm salt (för 4 port) i slutet av kokningen. Gröten ska ha en krämig och fin konsistens, men fortfarande med lite tugg. Låt gröten kallna helt.

Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Blanda ner vätskan från de tinade hjortronen (ca 1/2 dl, för 4 port) och apelsinskalet i gröten.
Vispa grädden och vänd ner i gröten.
Till servering:
Sätt ugnen på 250°C övervärme.

Fördela gröten i 4 ugnsfasta portionsformar och strö över farinsocker.

Ställ in formarna högt upp i ugnen, passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.

Vispa grädde eller crème fraiche med florsocker. Servera genast med grädden eller crème fraichen och hjortron.

Källa: ICA




torsdag 29 augusti 2019

Sallad med fyra ingredienser (Evas)

4 port.


















3 dl gryn mathavre + vatten (enligt förpackning)
3 st. paprikor
1 burk kikärtor
150 g fetaost

Koka grynen.
Skär paprikorna i bitar och fräs dem i lite olja.
Skär fetaosten i bitar.
Blanda allt.

Servera som den är eller med valfri dressing, som t.ex: Dressing/dipp med jordnötssmör

tisdag 27 augusti 2019

Vegansk Palak Paneer med tofu


Den godaste veganrätten jag har ätit! Rekommenderas!

Källa:
Lyxig vegansk palak paneer med tofu
Lång ingredienslista, men nästan samma ingredienser för de tre ”delarna”: tofu, spenatsås och tomatsås.

Här är receptet:

Tofun:
400 g fast tofu
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2 tsk chilipulver




      Spenaten:
1 gul lök
2 msk veganskt smör eller rapsolja

2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås


Tomatsåsen:
1 stor gul lök eller 2 vanliga1/2 dl rapsolja
4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
Salt och mer chilipulver efter smak

Gör så här:
Tofun:
  • Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.
  • Skär tofun i ca 2×2x2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser.
  • Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar.
  • När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
      Spenaten:

  • Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn
  • Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna
  • När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
  • Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
  • Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.
  • Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
  • När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.
  •  














Tomatsåsen och att göra klart grytan:
  • Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.
  • Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
  • Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.
  • Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
  • Mixa såsen slät med en mixerstav.
  • Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Servera mer ris eller kokta kikärtor t.ex.

















Obs! En annan gång när jag lagade denna rätt hade jag färdiga kryddblandningar, jag använde 7 tsk Mango Curry för spenat (plus 2 tsk senapsfrö och 1 tsk spiskummin), 7 tsk Ras el Hanout för tofu (plus 1/2 tsk kanel) och 7 tsk Tandoori Spice för tomatsåsen. Smidigt!

måndag 1 juli 2019

Köttgryta med grönsakssås




















Till ca 5 portioner:


800 g kött
5 st. gula lökar
1 morot
2 – 3 vitlöksklyftor
2 st. paprikor
ca 8 dl vatten
2 tsk timjan
3-4 st. lagerblad
2 st. umamibuljongtärningar (eller grönsaksbuljongtärningar eller köttbuljongtärningar)
4 msk tomatpasta
500 g krossade tomater
1 msk vinäger
3 msk maizena
salt, peppar
lite olja till stekning



Skär köttet i större bitar.
Stek köttet i omgångar, i lite olja, i en stor stekpanna eller en gryta.
Hacka loken, moroten, vitlöken. Skär paprikorna i större bitar. Tillsätt grönsakerna över köttet och stek allt i några minuter.
Tillsätt vatten så att det nästan täcker köttet och grönsakerna, tillsätt timjan, lagerblad, och buljongtärningar. Koka tills köttet blir mör.
Ta bort köttet och lägg det på en talrik. Sila grönsakerna och tryck ut mot silen så att man ka ta tillvara det mesta av grönsakerna – eller kör allt med en stavmixer.
Lägg tillbaka köttet och grönsaksröran i grytan. Tillsätt tomatpasta, pressade tomater och vinäger och koka i ca 30 min. till.
Red såsen med maizena utrörd i lite vatten.
Salta och peppra.

Servera med potatis, potatismos, ris eller polenta.

onsdag 1 maj 2019

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber / Pandişpan

En enkel och god kaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 ägg
4 msk socker
4 msk vetemjöl
ca. 100 g rabarber, skurna i bitar
ca. 100 g jordgubbar, skurna i bitar
lite florsocker/strösocker att pudra kakan med.
Sätt ugnen på 180°C.
Smörj och bröa en form ca 1,5 – 2 l eller 24 cm i diameter. Min form var på 23 cm x 18 cm x 4 cm.
Vispa äggvitorna, hårt.
Tillsätt sockret och vispa till hård maräng.
Tillsätt äggulorna.
Sikta vetemjölet och tillsätt det, rör försiktigt i smeten.
Häll smeten i formen.
Strö rabarber och jordgubbar över smeten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baka i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka, den ska vara torr när den tas ut ur kakan.
Pudra kakan med lite florsocker eller strösocker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Man kan utesluta frukten.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tisdag 2 april 2019

Sallad med ugnsrostade grönsaker och chèvreostdressing

4 port.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 kokta rödbetor
1 fänkålshuvud
1 röd paprika
2 små sötpotatisar
2 st. röda lökar
1 burk blandade bönor, 400 g
2 msk olivolja
persilja
salt
peppar
Chèvreostdressing:
200 g chèvreost
150 g rysk yoghurt (den är mildare i smaken)
100 g physalis
Gör så här:
·       Sätt ugnen på 200° C.
·       Skiva fänkålen, skär paprikan i stora bitar, skala och skiva potatisarna, skala och klyfta lökarna. Lägg dessa grönsaker på ugnsplåten. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta tills de fått färg och är mjuka.
·       Skär betorna i små bitar.
·       I en skål, blanda rödbetorna, bönorna, ugnsrostade grönsakerna, hackad persilja.

Servera med Chèvreostdressing: Skär av det vita skalet från osten. Smula osten med hjälp av en gaffel och rör samman med yoghurt.
 
Halvera physalis och lägg dem över salladen.

 
Blogglista.se