Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 24 juli 2020

Grillade revben – korean style



















Till 4 port.

Ca 1 kg revben

Marinad:
3 msk soja
2 msk vinäger
2 msk sesamolja
1 msk rökt paprikapulver
8 st. vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 gul lök, hackad

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål, häll marinaden över revbenen och låt det stå i kylskåpet minst fyra timmar. Vänd revbenen i marinaden några gånger under tiden.

Sätt ugnen på 160°.
Ta upp revbenen från marinaden och lägg revbenen i en ugnssäker form. Grilla i ca 2,5 – 3 timmar.

(Man kan göra en glaze av marinaden: häll marinaden i en kastrull och koka den i några minuter. Tillsätt 4 msk honung. Pensla glaze över revbenen och grilla i 5 – 10 minuter.)

(Jag hade potatisgratäng och en sallad till. Salladen gjord med rivna morötter, riven rättika, sockerärtor, salladslök, salt, olivolja, vinäger.)

tisdag 7 juli 2020

1-2-3-4 Smoothie (med frukt, fruktjuice, kvarg och chiafrön)
























Till 2 stora glas


1 msk chiafrön
2 (frysta) bananer eller
annan frukt ca 150 g
3 dl fruktjuice (jag hade aroniasaft)
4 msk kvarg

Mixa allt och häll upp i glas.

söndag 21 juni 2020

Kyckling med citron, honung och rosmarin




















4 port.
8 st. kycklingben
3 citroner
25 g smör
2 msk flyttande honung
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk rosmarin
8 st. potatisar

Sätt ugnen på 190 grader C.
Pressa två citroner. Häll saften i en liten kastrull. Pressa vitlöken och lägg den i kastrullen, tillsammans med smöret, honungen och rosmarinen. Värm allt i några minuter tills det blir hett.

Lägg kycklingbenen i en stor form. Tärna potatisen i stora bitar, lägg potatisen runt kycklingbenen. Häll den varma såsen över kycklingbenen och potatisen. Skär den tredje citronen i fyra delar och lägg de i formen. Blanda allt. Salta och peppra.

Låt det stå i ugnen i ca en timme och en kvart. Blanda allt i formen, då och då, under tiden.


















onsdag 17 juni 2020

Fajitas med kött



















4 port.
Marinad till köttet:
2 msk limesaft
1 msk honung
1msk olja
2 tsk chilipulver
2 vitlökspulver, finhackade

Fajitas:
ca 350 g nötkött
1 msk olja
1 lök, i tunna skivor
1 grön eller röd paprika, skivad
2 tsk majsmjöl
4 st. tortilla
salsa
guacamole
sallad
majs

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Blanda ner köttet i marinaden. Täck över och låt marinera i kylskåp i ca 30 minuter.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet (häll i marinaden också i stekpannan) tills det får lite färg. Blanda i lök och paprika och fortsätt steka tills grönsakerna blir mjuka.

Blanda majsmjöl och lite vatten i en liten skål och rör om till en slätt blandning. Häll blandningen över köttblandningen och tillaga under omrörning i några minuter tills den tjocknar.

Lägg varje tortilla på en tallrik, lägg sallad på tortilla, skeda guacamole, köttblandning, salsa och majs. Vik upp nederkanten på tortilla, rulla ihop och servera.

lördag 13 juni 2020

Torskrygg med bacon

4 port.
 
















4 st. torskrygg
1 paket bacon
1/2 purjolök
2 dl vispgrädde
250 g
crème fraiche
1 dl riven ost
1 msk Dijon senap
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 dl gräslök eller ramslök

Gör så här:
Rimma fisken (för att få en fastare konsistens): lägg fisken i en skål med 5 dl. vatten och 0,5 dl salt. Låt den stå i kylskåp en tid (en timme eller upp till ett par dygn).
Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast form.
Strimla bacon och stek den. Sätt den åt sidan.

Skiva purjolöken och stek den i fettet från bacon.

Blanda vispgrädde, crème fraiche, senap, salt, peppar, gräslök/ramslök. Häll det över fisken. Strö bacon, purjolök och riven ost över fisken/såsen.

Sätt formen i ugnen, på 225 grader C i 20 minuter.

Servera med pressad potatis och sallad.

onsdag 4 mars 2020

Portabelloröra (till pasta)


(ca. 4 port.)

 
















700 – 800 g portabello
6 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
1 burk (400 g) skalade tomater
timjan
rosmarin
salt, peppar

Skölj portabello och skär den i små bitar. Stek de i het olja i en stor stekpanna i ca 20 minuter tills allt vatten har dunstat.

Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och selleri. Fräs de tillsammans med portabello, ca 8 min.

Tillsätt tomatpasta, fräs allt i några minuter.

Tillsätt skalade tomater, timjan, basilika, salt och peppar. Koka i ca 30 minuter.

tisdag 25 februari 2020

Greta Garbo-kaka



En mycket uppskattad kaka, i Rumänien. Receptet är ursprungligen från ett konditori - Café Gerbeaud i Budapest, Ungern. Kakan heter också “Jerbo”.
En kaka med valnött- och syltfyllning och chokladglasyr.

Till deg:
- 25 g jäst
- 70 g socker *
- 4 äggulor
- 1 – 1,5 dl mjölk
- ca 600 g vetemjöl
- 250 g osaltat smör
- lite salt

Till valnötsfyllning:
- rivet citronskal från en citron
- 300 g malda valnötskärnor
- 200 g socker
- 15 g vaniljsocker

Dessutom:
- aprikossylt (jag hade 2 burkar x 280 g sylt utan socker)

Till glasyr:
- 150 g socker
- 50 g kakao
- 50 g osaltat smör
- 70 ml mjölk

Degen:
Smula jästen i en bunke, tillsätt 1 msk socker och lite salt, rör med en sked tills jästen blir “vattnig”, tillsätt ca 1 dl ljummet mjölk (37 grader C). Täck med folje och låt det jäsa i ca 20 min.

Rör ägullorna med resten av mjölken.

I en annan, större bunke – blanda vetemjölet med smöret,  till en smulig deg. Tillsätt äggbalndningen, jästen och resten av sockret och blanda till en deg.
*) Jag glömde tillsätta resten av sockret i degen och kakan blev mycket god ändå.
Täck bunken med folje och låt degen jäsa i ca. en timme

Valnötsfyllningen:
Blanda malda valnötskärnor med sockret, rivet citronskal och vaniljsockret.

Lägg ett bakplåtspapper i formen (min form var på 35 cm x 25 cm x 4 cm).

När degen har jäst - dela degen i fyra delar och kavla varje degbit till formens storlek.

Lägg en degplatta i formen, bred på en tredjedel av sylten, strö över en tredjedel av valnötsfyllningen, fortsätt med en annan degplatta, sylt, fyllning, degplatta, sylt, fyllning och sista degplattan. Tryck med händerna över kakan så att lagren pressas ihop. Stick några hål med hjälp av en gaffel eller grillspett av trä. Täck formen med plastfolje och låt det jäsa ca 45-50 min.

Grädda i 175 grader C i ca en timme.

Glasyren:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i några minuter tills blandningen tjocknar.

Häll glasyren över kakan när kakan har gräddats färdigt.

Skär kakan i bitar när den har kallnat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
(Kakan blir godare efter några dagar.)



torsdag 20 februari 2020

Räkbowl

Egentligen gjorde jag Vietnamesiska vårrullar men blev trott av att fyllningen trillade ner i skålen med dip, så att jag klippte rullarna i en annan skål, med en sax, och tillsatte dip i skålen (med klippta vårrullar). Mycket lättare att äta nu!





 
 
 
 
 
 
 

tisdag 12 november 2019

Indisk spenatgryta med fisk




















Smakrik spenatgryta. Man kan ha i tofu eller haloumi, eller fisk.
Inspirationen kommer från https://www.javligtgott.se/
Här är receptet som i https://www.javligtgott.se/lyxig-vegansk-palak-paneer-med-tofu// , jag har ersatt tofu med fisk (torskrygg).


Tofun:

·         400 g fast tofu (jag ersatte tofu med fisk)
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
 juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2-1 tsk chilipulver

Spenaten:

·         1 gul lök
2 msk veganskt smör eller rapsolja
2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås

Tomatsåsen:

·         1 stor gul lök eller 2 vanliga
1/2 dl rapsolja
4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime

·         Salt och mer chilipulver efter smak

Gör så här:

Tofun:

1.      Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.

2.      Skär tofun i ca 2×2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser

3.      Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar

4.      När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.

Spenaten:

1.      Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn

2.      Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna

3.      När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott

4.      Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat

5.      Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.

6.      Smaka av och justera med sälta och kryddningen.

7.      När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.

Tomatsåsen och att göra klart grytan:

1.      Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.

2.      Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.

3.      Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.

4.      Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.

5.      Mixa såsen slät med en mixerstav.

6.      Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice. 

Servera med ris eller kikärtor.



torsdag 31 oktober 2019

Kreolsk gryta v.2 Laktosfri


En favoriträtt, jag har utgått från ett gammalt recept jag hade: Här
Jag har ersatt vispgrädden med kokosgrädde och paprika med champinjoner

(6 port.)

















600g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
250 g champinjoner
2 dl cornichons
400 ml kokosgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar

- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Ansa och skär championerna i fjärdedelar  
- Krydda med ovanstående kryddor och strö på mjölet.
- Hacka cornichonsen i stora bitar
- Häll i allt i en ugnssäker form och låt det gratinera i ca 20 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från cornichonsen.

 Servera med ris/pasta/ pressad potatis och grönsallad.

onsdag 30 oktober 2019

Kålsoppa med prosciutto (Växtparadox)


Ingredienser till ca 4 – 6 portioner:


















200 g grönkål
200 g vitkål
2 vitlöksklyftor
150 g prosciutto
1,5 l vatten
3 msk grönsaksbuljong (Renée Voltaire Lantbuljong)
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 tsk gurkmeja
Cayenne peppar
olivolja


Gör så här:
Hacka kålen, lök, vitlök och prosciutto och stek i lite olivolja i några minuter.
Tillsätt gurkmeja och Cayenne peppar och stek i några minuter till.
Häll på vatten, tillsätt grönsaksbuljongen och kryddorna.
Koka i ca 40 min, tills kålen blir mjuk.




onsdag 11 september 2019

Nutellaglass med två ingredienser


Tips: Använd Proteinella i stället, som är proteinberikad och utan tillsatt socker.


















(Ger ca. 1 liter)

5 dl vispgrädde
400 g Nutella/Proteinella
  • Häll grädden och Nutella/Proteinella i en bunke.
  • Vispa blandningen med elvisp.
  • Häll glasskrämen i portionsformar eller en skål.
  • Ställ formarna/skålen i frysen.

torsdag 5 september 2019

Torskfilé från Medelhavet




















4 port.

600 g torskfilé eller en annan vit fisk
1 tsk
svartpeppar
250 g körsbärstomater, delade
1 hackad rödlök
2 rivna vitlöksklyftor
2 dl hackade oliver
0,5 dl kapris
0,5 dl olivolja
hackad persilja till garnering

Lägg fisken i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och fördela över och runt om fisken.
Tillaga mitt i ugnen, 200°C ca 20 min.

Servera med potatis eller bröd.

onsdag 4 september 2019

Dressing/dipp med jordnötssmör




















(2 port.)

1 msk jordnötssmör
1-2 tsk riven färsk ingefära
0,5 vitlöksklyfta
saften av 1/2 lime
0,5 tsk sambal oelek
1 msk soja
0,5 tsk socker

Skala och riv ingefäran och lägg i en bunke. Riv vitlöken, vispa ner pressad lime, sambal oelek, soja, jordnötssmör och socker.
Späd med lite vatten om det behövs.

tisdag 3 september 2019

Grötbrulée med hjortron och apelsin





















Ingredienser (4 pers.):
·         1 dl havrekross 
·         1 dl frysta, tinade hjortron 
·         1 msk finrivet apelsinskal 
·         1/2 dl vispgrädde 
·         2 krm salt

Till servering: 
·         4 msk farinsocker strö 
·         1 dl vispad grädde eller crème fraiche 
·         1 msk florsocker

Gör så här:
Blötlägg havrekross i 4 dl vatten i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).

Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.

Blanda ner 1/2 krm salt (för 4 port) i slutet av kokningen. Gröten ska ha en krämig och fin konsistens, men fortfarande med lite tugg. Låt gröten kallna helt.

Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Blanda ner vätskan från de tinade hjortronen (ca 1/2 dl, för 4 port) och apelsinskalet i gröten.
Vispa grädden och vänd ner i gröten.
Till servering:
Sätt ugnen på 250°C övervärme.

Fördela gröten i 4 ugnsfasta portionsformar och strö över farinsocker.

Ställ in formarna högt upp i ugnen, passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.

Vispa grädde eller crème fraiche med florsocker. Servera genast med grädden eller crème fraichen och hjortron.

Källa: ICA




 
Blogglista.se