Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 11 oktober 2020

Köttfärslimpa med ost och skinka

 









 

 

 

 

500 g nötfärs
1 msk rumsvarmt smör
1,5 msk potatismjöl
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
5 - 6 bitar soltorkade tomater
½ dl grädde
örtkryddor
salt
peppar

6 skivor rökt skinka
8 - 10 skivor hårdost

 

Sås:
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
redning: 2 msk mjöl som rörs ut i lite vatten
1 msk soja

 

Till servering:
Kokt potatis

Blanda färs med smör, potatismjöl, ägg, vitlök, hackade soltorkade tomater, grädde och krydda med örtkryddor, salt och peppar.

Lägg plastfolie på en skärbräda och platta ut färsen till en rektangel. Lägg på skinka och ost. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg i en smord sockerkaksform (21,5 cm x 11,5 cm x 6 cm) och sätt in i ugnen 200˚ C ca 45 minuter.

 

Sås: Blanda alla ingredienserna till såsen (utom redningen) och låt koka upp. Vispa ner redningen under omrörning och låt koka några minuter tills såsen tjocknar.

Servera med kokt potatis.

 

Inspiration: Här:

lördag 10 oktober 2020

Smörgåstårta med grillad kyckling och Hönökaka

 



 

 

 

 

 

 

1 grillad kyckling*
1 paket bacon (à 140 g)
10 soltorkade tomater i olja
1 dl majonnäs
2 dl crèmefraiche
1 dl finskuren salladslök
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
½ tsk peppar
1 förpackning Hönökaka (4 stora halvmånar**)
200 g färskost typ Philadelphia
 
Till garnering: ruccola och 1 bifftomat

*) Det blev för mycket fyllning - jag har använd 2/3 av fyllningen.
**) Det blev en för hög smörgåstårta. 3 st. Hänökaka hade räckt.

Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det.

Plocka köttet från kycklingen och skär det i små bitar. Hacka de soltorkade tomaterna.

Blanda kycklingbitar, soltorkade tomater, majonnäs, crèmefraiche, salladslök, senap, salt, peppar och bacon.

Dela kycklingfyllningen i tre delar. Lägg en Honökaka på ett fat. Bred lite färskost på brödet (Hönökaka), lägg lite ruccola ovanpå brödet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg 1/3 av fyllningen på brödet, fortsätt med de andra brödskivorna och kycklingfyllingen. Avsluta med en skiva Hönökaka. Bred lite färskost på sista Hönökaka, lägg lite ruccola, skiva en bifftomat, lägg tomatskivorna ovanpå.


 

måndag 14 september 2020

Falukorv- och potatisgryta


6 port.



















500 g Falukorv
1 kg mjölig potatis
2 – 3 st. gul lök
4 st. vitlöksklyftor
1 (röd) paprika
4 msk tomatpasta
1 lagerblad
4 tsk Vegeta eller Aromat
3 msk olivolja
lite dill, persilja, dragon, timjan

Gör så här:
1.    Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i små bitar. Skär Falukorven i skivor, dela varje skiva i fyra delar. Fräs allt i olja i en gryta tillsammans med lagerbladet i några minuter. Tillsätt lite vatten och låt det koka i ca 10 minuter.
2.    Skala och skär potatisarna i bitar. Tillsätt potatisarna i grytan, häll på vatten tills det täcker potatisarna, låt det koka i ca 15 minuter.
3.    Tillsätt tomatpastan och Vegeta/Aromat och låt allt koka i ca 10 minuter tills potatisarna är mjuka.
      4.  Tillsätt dill, persilja, dragon och timjan.

onsdag 9 september 2020

Köttfärslåda


4 pers.


















500 g köttfärs
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
½ lök hackad
75 g fetaost
75 g riven hårdost
salt
peppar
vitlökspulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C.
1. Blanda färs och 1 tsk salt.
2. Tillsätt äggulor, grädde, ströbröd, lök, peppar, vitlökspulver. Blanda allt
3. Smörj en form med lite smör. Bred ut färsen i formen. Peta in fetaostkuberna i färsen.
4. Strö riven ost ovanpå färsen.
5. Gratinera i ca en timme.

Servera med potatismos, brun sås och en sallad.

lördag 5 september 2020

Musslor med vin och grädde


2 port.



















1 kg blåmusslor
½ st. fänkål
½ st. gul lök
3 klyftor vitlök
0,5 dl vitt vin
2 dl grädde
persilja

Tvätta musslorna noggrant i kallt vatten och ta bort eventuellt skägg på musslorna.
Skala och strimla fänkål, lök och vitlök. Fräs fänkål, lök och vitlök i lite olja i en stor gryta. Salta och peppra.
Tillsätt musslorna och låt dem fräsa med grönsakerna någon minut.
Häll på vinet och grädden, lägg på lock och låt koka några minuter tills att alla musslor har öppnat sina skal.  Ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig under kokningen.
Garnera med finskuret persilja.
(Servera med baguette och aioli till.)

söndag 23 augusti 2020

onsdag 19 augusti 2020

Glasnudelsallad med räkor och jordnötsdressing



















3 port.

Ingredienser:
40 g glasnudlar/bönnudlar
1 morot
1 bit kålrabbi/rättika ca 100 g
1/2 röd paprika
½ mango eller 125 g fryst, som har tinats
lite röd chili, hackad
200 g skalade räkor
2 finskurna salladslökar
1 dl hackad koriander
½ dl hackade jordnötter
olivolja

Jordnötsdressing:
¾ dl osötat jordnötssmör
2 ½ msk japansk soja
2 msk färskpressad limejuice
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk honung
½ finhackad röd chili

Gör så här:
1. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
3. Skala morötter, kålrabbi/rättika och mango (om den är färsk). Skär i skivor och strimla tunt. Blanda nudlarna med morötter, kålrabbi/rättika, mango, chili och hälften av dressingen.
4. Toppa med räkor, salladslök, koriander och jordnötter. Servera med resten av dressingen.

torsdag 6 augusti 2020

Grön smoothie_3


























Till 2 stora glas:

1 näve ruccola (ca 1 dl)
1 näve frusen broccoli
1 näve frusen tärnad avokado
1 kivi
1 tsk spirulina*
2 tsk riven ingefära
4 dl fruktjuice/té
1/2 lime, finrivet skal och saft

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slätt smoothie.
Häll upp i två stora glas.

Jag brukar mixa med 3 dl fruktjuice/té, häller smotthie i glas, efteråt häller jag resten av fruktjuice/té (1 dl) i blendern och kör i några sekunder för att skölja av blendern, häller vätskan i de två glasen och blandar (med ett sugrör).

* Spirulina är rik på folsyra, järn, vitamin B12, vitamin K. Bidrar för att minska trötthet och utmattning.

onsdag 5 augusti 2020

Spröda små kakor (gifflar) med ister och borṣ_Luminita


850 g – 900 g vetemjöl
1 ägg
jäst 50 g
250 ml bor*
500 g ister
Fyllning: ca 300 g Turkish Delight eller dadlar, eller marmeladkulor…)
Florsocker att pudra gifflarna när de är klara.
 
*) Borṣ - en sur vätska som används i Balkan och Östeuropa för att göra sura soppor.
Kan ersättas med vitt vin.
Gör så här:
Blanda vetemjöl, ägg, jäst och ister till en mjuk deg.
Låt degen jäsa i 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 175˚ C.
Ta en bit deg, stor som en knuten näve. Kavla degen till en platta på 2 mm – 3 mm. Med hjälp av en tallrik (jag använde en tallrik som hade 22,5 mm i diameter) och en kniv skär ut degplattan. 












Dela degplattan i 4 delar. Dela varje bit i tre delar. Det blir 4 x 3 = 12 trekanter.












Lägg en bit Turkish Delight (eller annan fyllning) på varje trekant och rulla dem från basen till spetsen. Lägg dem på en plåt (den behöver inte smörjas) och låt dem jäsa i ca 15 min.




Grädda dem ca 35 min.
Låt gifflarna svalna lite och pudra dem med florsocker.
Fortsätt så med resten av degen – under tiden en plåt är i ugnen förbereds nästa plåt.



fredag 24 juli 2020

Grillade revben – korean style



















Till 4 port.

Ca 1 kg revben

Marinad:
3 msk soja
2 msk vinäger
2 msk sesamolja
1 msk rökt paprikapulver
8 st. vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 gul lök, hackad

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål, häll marinaden över revbenen och låt det stå i kylskåpet minst fyra timmar. Vänd revbenen i marinaden några gånger under tiden.

Sätt ugnen på 160°.
Ta upp revbenen från marinaden och lägg revbenen i en ugnssäker form. Grilla i ca 2,5 – 3 timmar.

(Man kan göra en glaze av marinaden: häll marinaden i en kastrull och koka den i några minuter. Tillsätt 4 msk honung. Pensla glaze över revbenen och grilla i 5 – 10 minuter.)

(Jag hade potatisgratäng och en sallad till. Salladen gjord med rivna morötter, riven rättika, sockerärtor, salladslök, salt, olivolja, vinäger.)

tisdag 7 juli 2020

1-2-3-4 Smoothie (med frukt, fruktjuice, kvarg och chiafrön)
























Till 2 stora glas


1 msk chiafrön
2 (frysta) bananer eller
annan frukt ca 150 g
3 dl fruktjuice (jag hade aroniasaft)
4 msk kvarg

Mixa allt och häll upp i glas.

söndag 21 juni 2020

Kyckling med citron, honung och rosmarin




















4 port.
8 st. kycklingben
3 citroner
25 g smör
2 msk flyttande honung
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk rosmarin
8 st. potatisar

Sätt ugnen på 190 grader C.
Pressa två citroner. Häll saften i en liten kastrull. Pressa vitlöken och lägg den i kastrullen, tillsammans med smöret, honungen och rosmarinen. Värm allt i några minuter tills det blir hett.

Lägg kycklingbenen i en stor form. Tärna potatisen i stora bitar, lägg potatisen runt kycklingbenen. Häll den varma såsen över kycklingbenen och potatisen. Skär den tredje citronen i fyra delar och lägg de i formen. Blanda allt. Salta och peppra.

Låt det stå i ugnen i ca en timme och en kvart. Blanda allt i formen, då och då, under tiden.


















onsdag 17 juni 2020

Fajitas med kött



















4 port.
Marinad till köttet:
2 msk limesaft
1 msk honung
1msk olja
2 tsk chilipulver
2 vitlökspulver, finhackade

Fajitas:
ca 350 g nötkött
1 msk olja
1 lök, i tunna skivor
1 grön eller röd paprika, skivad
2 tsk majsmjöl
4 st. tortilla
salsa
guacamole
sallad
majs

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Blanda ner köttet i marinaden. Täck över och låt marinera i kylskåp i ca 30 minuter.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet (häll i marinaden också i stekpannan) tills det får lite färg. Blanda i lök och paprika och fortsätt steka tills grönsakerna blir mjuka.

Blanda majsmjöl och lite vatten i en liten skål och rör om till en slätt blandning. Häll blandningen över köttblandningen och tillaga under omrörning i några minuter tills den tjocknar.

Lägg varje tortilla på en tallrik, lägg sallad på tortilla, skeda guacamole, köttblandning, salsa och majs. Vik upp nederkanten på tortilla, rulla ihop och servera.

lördag 13 juni 2020

Torskrygg med bacon

4 port.
 
















4 st. torskrygg
1 paket bacon
1/2 purjolök
2 dl vispgrädde
250 g
crème fraiche
1 dl riven ost
1 msk Dijon senap
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 dl gräslök eller ramslök

Gör så här:
Rimma fisken (för att få en fastare konsistens): lägg fisken i en skål med 5 dl. vatten och 0,5 dl salt. Låt den stå i kylskåp en tid (en timme eller upp till ett par dygn).
Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast form.
Strimla bacon och stek den. Sätt den åt sidan.

Skiva purjolöken och stek den i fettet från bacon.

Blanda vispgrädde, crème fraiche, senap, salt, peppar, gräslök/ramslök. Häll det över fisken. Strö bacon, purjolök och riven ost över fisken/såsen.

Sätt formen i ugnen, på 225 grader C i 20 minuter.

Servera med pressad potatis och sallad.

onsdag 4 mars 2020

Portabelloröra (till pasta)


(ca. 4 port.)

 
















700 – 800 g portabello
6 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
1 burk (400 g) skalade tomater
timjan
rosmarin
salt, peppar

Skölj portabello och skär den i små bitar. Stek de i het olja i en stor stekpanna i ca 20 minuter tills allt vatten har dunstat.

Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och selleri. Fräs de tillsammans med portabello, ca 8 min.

Tillsätt tomatpasta, fräs allt i några minuter.

Tillsätt skalade tomater, timjan, basilika, salt och peppar. Koka i ca 30 minuter.
 
Blogglista.se