Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 14 december 2020

Ugnspannkaka med korv (rimmat stekfläsk)

 



















Ca 400 g korv (eller rimmat stekfläsk)
4 ägg
1 tsk salt

8 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Till servering:
Rårörda lingon eller lingonsylt

  • Värm ugnen till 175˚C.
  • Vispa ihop hälften av mjölken med salt och mjöl, så du får en jämn smet
  • Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa.
  • Skär korven i slantar och bryn dem i stekpanna. (Skär fläsket i tärningar och bryn dem i stekpanna.) Fördela korv(fläsktärningar) i en smord ugnsfast form.
  • Häll över smeten och grädda i ugnen i ca 40-50 minuter.

söndag 13 december 2020

Rumänska småkakor med marmelad och valnötter / Cornulete cu marmelada si nuci

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 37 st.

280 g vetemjöl
80 g strösocker
130 g smör
80 ml mjölk
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljextrakt
rivet skal av en citron
lite salt

100 g marmelad*
100 g malda valnötter

florsocker

(* = jag hade plommonmarmelad / magiun de prune)

Fyllning:
Blanda marmelad med malda valnötter.

Deg:

  • Mixa smör med socker.
  • Tillsätt vaniljextrakt och mjölk. Mixa.
  • Tillsätt vetemjöl och blanda allt med en sked/slickepott. Knåda degen i några minuter. Svep degen i plastfolie och låt degen vila i kyskåpet för en timme.
  • Platta till degen, med hjälp av brödkavel, till en rektangel på ca 34 cm x 50 cm, med tjocklek på ca 2 mm. Lägg delen med ena långa sidan mot dig. Dela degen på höjden i tre delar. Lägg fyllningen som en sträng längs ena långsida på varje del, med hjälp av en tesked eller spritspåse.

     
















  •  Rulla varje degplatta, se till att skarven är neråt.

     








 

 

 

 

 

  • Skär varje rulle till bitar på ca 4 cm.





 

 

 

 

 

 

 

  • Lägg bitarna på bakplåttar med bakplåtspapper.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Grädda i 180˚ för ca 25 min.
    Pudra med florsocker när kakorna är fortfarande varma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa:https://chefnicolaietomescu.ro/reteta/cornulete-fragede-de-post-cu-nuca-si-magiun/

Indisk gryta

 4 port.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, tumstorlek
1 gul lök
2 chilifrukter
2 palsternackor
4 tomater
2 msk olivolja och 2 msk smör till stekning
2 msk garam masala
5 dl yoghurt
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
½ blomkålshuvud
1 röd paprika
1 burk valfria bönor, 3 – 4 dl kokta
1 lime
salt

Serveras med ris

  • Skala lök, vitlök och ingefära och finhacka dem. Finhacka chilin.
  • Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Skala tomaterna, ta bort kärnorna, skär tomaterna grovt.
  • Hetta upp 2 msk smör och 2 msk olivolja i en panna med högre kanter eller en stor gryta (3 liter). Lägg i hackad lök, vitlök, ingefära, chili och låt fräsa under omrörning.
  • Tillsätt palsternacka och garam masala och låt fräsa i några minuter. 
  • Tillsätt tomater, yoghurt, buljongpulver och vatten. Koka upp och sjud i ca 10 minuter.
  • Skölj och ansa blomkålen (skala även stammen och använd den). Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar.
  • Tillsätt blomkålen och bönorna med dess spad i grytan. Låt koka till blomkålen mjuknar.
  • Riv ner skalet och pressa i saften från limen.
    Smaka av med salt.

Servera med ris.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

tisdag 8 december 2020

Kokosplättar med rismjöl

 Glutenfria kokosplättar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 30 plättar.

  • 2 dl rismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk kokosolja till stekning
  • lite salt

Gör så här:

  1. Vispa samman ingredienserna till en smet. Låt vila i ca 15 minuter.
  2. Stek plättarna i kokosolja i plättlagg på medelhög värme.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Servera med t.ex. honung, hackade valnötter, bär, sylt, ost.

Källa: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

torsdag 3 december 2020

Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

 4 port.



















200 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisoja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1 dl jordnötssmör
5 cm purjolök
½ chilifrukt
saft och rivet skal från 3 limefrukter
salt och peppar
ca 4 nävar hackad rödkål
1 paprika
3 salladslökar
4 tomater
2 avokador
4 nävar bladspenat
4 nävar ruccola
½ papaya eller ½ mango
½ kruka koriander
kokosolja eller olivolja till stekning
ev. sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:
Tofun:
Skär tofun i skivor och låt det marinera i 2msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco i ca 30 minuter. 

Jordnötssmörsåsen:
Mixa jordnötssmör, 1 msk riven ingefära, grov skivad purjolök, hackad chili, 2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Strimla rödkål och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat och ruccola på ett stort fat eller på fyra tallrikar. 
 

Skär papayan eller mangon i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. Fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.
Stek tofun (marinaden ska med också) i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofu och jordnötssmörsåsen. Strö eventuellt sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor.

OBS! Jag brukar skala och kärna ur tomaterna. Skal och kärnor innehåller lektiner som är inte bra för hälsan. Detta gäller för paprikan också.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 

 

 

 



söndag 29 november 2020

Filodegrulle med champinjonröra

4 port.

















  • ½ paket filodeg = 250 gr, ca 6 st. filodeg
  • 500 g champinjoner
  • 1 stor potatis
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite röd/grön stark chili
  • olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 3 – 4 msk persilja
  • salt
  • peppar

Fyllningen:

  1. Rensa och hacka champinjonerna, i stora bitar.
  2. Skala och riv potatisen.
  3. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Hacka chili och persilja.
  5. Heta upp lite olja i en stekpanna. Fräs gul lök, vitlök och chili i några minuter.
  6. Tillsätt riven potatis. Fräs allt tills potatisen blir mjuk, tillsätt eventuellt lite vatten så att röran inte ska brännas i stekpannan.
  7. Tillsätt de hackade champinjonerna, fräs tills all vatten avdunstas.
  8. Tillsätt salt, peppar, oregano, timjan, persilja.
  9. Låt röran svalna.
  10. Lägg en ren kökshandduk på bordet. Lägg 1 st. filodeg på kökshandduken. Pensla lite olivolja på filodegen. Lägg 1 st. till filodeg, pensla med olivolja. Upprepa med de resterande filodegen.
  11. Bred champinjonröran på filodegen men låt 3 – 4 cm vid sidorna utan champinjonröra. 

  12.  
















  13. Vik vänster- och höger sida utan fyllning ovanpå fyllningen och med hjälp av servetten rulla filodegen med fyllning till en rulle.



















  14. Lägg rullen med skarven neråt på en bakplåt med bakplåtspapper.
  15. Pensla rullen med lite olivolja.
  16. Grädda i 190 grader tills rullen får fin färg.


















Servera med en grön sallad.

söndag 15 november 2020

Anklår med champinjonsås/Ciulama de pui/raţă cu ciuperci

 Vit champinjonsås med köttbitar i. Köttet kokas tillsammans med grönsaker till en god soppa. De kokta grönsakerna används inte till denna rätt, utan man kan ha de (utom löken) i en sallad med lite majonnäs och hackade salta gurkor – som i detta recept:

Soppan som blir över kan drickas som den är eller sparas som buljong och frysas in.



















4 port.

3 st. anklår (ca 1 kg)

Till soppan:
1 gul lök
1 palsternacka
1 persiljerot
1 bit rotselleri
2 morötter
4 fasta potatisar
1 tsk hel svartpeppar
2 l vatten

Champinjonerna:
2 msk smör + 1 msk olivolja
1 gul lök
2 – 3 vitlöksklyftor
250 g champinjoner

Såsen:
3 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl av soppan
4 dl crème fraiche
ca 3 dl mjölk
2 – 3 vitlöksklyftor
persilja

Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…

Gör så här:
Soppan:
Ta bort eventuella fjun från anklåren. Koka anklåren i 2 l vatten, med 2 tsk salt. Skumma av. Låt köttet koka tills köttet faller (nästan) från benen (ca 2 timmar).

Skala lök, palsternacka, persiljerot, rotselleri, morötter, potatis. Skär palsternacka, persiljerot, rotselleri och morötter i stora bitar. Låt löken och potatisarna vara hela. Lägg grönsakerna i grytan och låt koka tillsammans med köttet i ca 20 minuter.

Lyft upp grönsakerna och lägg de i en skål – de ska inte användas till denna rätt.

Lyft upp anklåren, ta bort skinnet och benen, dela köttet i bitar.

Sila av soppan, spara 5 dl av soppan/buljongen till såsen. Lägg köttet i resterande soppa så att köttet inte torkas.

Champinjonerna:
Rensa champinjonerna. Skiva dem. Hacka lök och vitlök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek lök och vitlök i några minuter.

Tillsätt champinjonerna och stek i några minuter tills vattnet från champinjonerna har avdunstat och champinjonerna får fin färg.  Salta och peppra.

Såsen:
Lägg smöret och vetemjölet i en större stekpanna och låt smöret smälta utan att det tar färg. Rör i hela tiden.

Häll i lite av soppan – ca 1 dl och rör i hela tiden så att det inte blir klumpar. Häll resterande soppa i omgångar. Det blir som en tunnare Bechamelsås.

Tillsätt crème fraiche, blanda och låt det koka i några minuter. Tillsätt mjölk om såsen är för tjock.

Tillsätt köttet, champinjonerna och pressad vitlök och koka i några minuter till.

Strö persilja över.

Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…


















(Anklår kan ersättas med kycklingklubbor.)

lördag 7 november 2020

Linssallad med grönkål, rökt tofu och basilika


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port. 

Salladen passar perfekt på en buffé, som en lättare måltid i sig eller som alternativ till pasta eller potatis, sidan om en köttbit.

  • 4 dl svarta belugalinser*
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 stor rödlök
  •  2 klyftor vitlök
  • 1 paket rökt tofu 280 g
  • 150 g urkärnade kalamataoliver
  • 1 msk kapris
  • 150 g färsk grönkål
  • 2 tsk torkad timjan
  • ca ½ kruka färsk basilika
  • juice från ½ citron
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här:

  1.  Koka belugalinser enligt instruktionerna på paketet med grönsaksfond istället för salt i vattnet.
  2. Finhacka rödlök och lök.
  3. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1cm kuber.
  4. Skölj grönkålen, dra av bladen från kvistarna och grovhacka dem.
  5. Grovhacka oliverna och kaprisen.
  6. Stek rödkål, vitlök, grönkål, tofu, oliver, kapris i timjan och olivolja tills tofun börjar få färg och grönkålen har blivit mjuk.
  7. Rör ner de kokta linserna i stekpannan med grönsakerna och smaka av med citron, salt, peppar och mer olivolja.
  8. Rör ner hackad basilika.

    *) 4 dl belugalinser var för mycket för 4 port (tycker jag). 2 dl hade räckt.

    Recept från: "Jävligtgott"

 
Blogglista.se