Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 22 februari 2021

Torsk med äggsås, spenat och kokt potatis à la Leif Mannerström












4 port.

Fisken:
lite smör – ca 2 msk
400 g torsk

Såsen:
lite smör – ca 2 msk
1 matsked mjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tesked Dijonsenap
lite muskotnött
1/2 gul lök
4 hårdkokta ägg
salt
vit peppar
1 dl persilja
(ev. tärnad avokado*)

Spenaten:
lite smör
400 gram spenat
salt

Potatisen
Koka potatis.

1 matsked riven pepparrot

Gör så här:

Fisken:
Rimma fisken först*. Lägg fisken på en tallrik och strö den med lite salt, på båda sidorna. Låt det stå en timme. Skölj av fisken.
Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i fisken med skinnsidan neråt, sätt på locket och låt koka i ca 10 minuter. Koka inte torsken för länge, den ska vara glansig och fin och dela sig i skivor. ”Koka torsken till 48 grader så får den perfekt glans.”
Ta av pannan från värmen och låt den stå med locket på i några minuter till.

Spenaten:
Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i spenaten och låt den sjuda i några minuter. Salta lite.

Såsen:
(Görs som en Béchamelsås, plus att man tillsätter kokta, hackade ägg och hackad persilja).
Hacka äggen.
Smält lite smör i en kastrull. Strö över mjölet och låt fräsa 2 – 3 minuter under omrörning. Tillsätt grädde, mjölk och halva löken. (Löken är bara för att ge smak till såsen, plockas bort innan ägghacket tillsätts.) Koka i några minuter. Tillsätt muskotnött och Dijonsenap. Häll i - lite i taget – spadet från fisken. Koka upp under omrörning i ca 5 minuter. Plocka bort löken.
Tillsätt ägghacket och hackad persilja. Smaka av med lite salt och vitpeppar
(* = jag hade också ett halvt paket tinad avokado i såsen, vid ett annat tillfäle än när jag tog bilden. Såsen blev fylligare och hade finare färg.)

Lägg upp på tallrikar: några matskedar spenat, ta bort (och släng) skinnet från fisken, lägg en fiskbit på varje tallrik, lägg äggsåsen ovanpå fisken – inte på hela fisken så att man kan se fisken, riven pepparot på toppen, stick in en persiljekvist.

Servera med kokt potatis.


*Enligt videoklippet (se nedan) på Youtube skulle fisken rimmas i ett dygn. Jag gjorde så för ett annat recept - 0,7 dl salt till en liter vatten, enligt ett annat recept av Leif Mannerström och tyckte att fisken blev alldeles för salt.

Inspiration: Leif Mannerström

Youtube: 

 Facebook


tisdag 16 februari 2021

Surdegsbröd à la Pain de Martin (i form)




 

 

 

 

 

 

 

Det bästa surdegsbrödet jag ätit! Copy and paste (nästan) från Pain de Martin.
https://paindemartin.se/2012/03/03/receptet/

Man behöver ha rågsurdegsgrund. Recept på detta : här:

Själv fick jag surdegsgrunden av en väninna.

Logistiken ser ut såhär:
Surdegen blandar du ihop på kvällen dag 1.
Skållningen med kaffe gör du på morgonen dag 2 och själva degen så snart skållningen har svalnat.
Degen jäser sedan i en brödform under dagen så kan man baka av det på eftermiddagen eller kvällen.
Sen får man hålla sig till frukosten dag 3 innan man får smaka.

Surdeg
50 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

Skållning
100 g pumpafrö (rostas)
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö
100 g matkorn (finns ofta vid riset i mataffärerna)*
250 g hett kaffe

Deg
rågsurdegen från ovan
skållningen från ovan
75 g brödsirap (alt mörk sirap)
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl special
15 g salt

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie och låt stå tills den svalnat.

Rör ihop skållningen och surdegen med resten av ingredienserna och blanda för hand några minuter eller i degblandare 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform och strö i lite vetemjöl (för att det är fint, det har ingen praktisk funktion). Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter och man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Strö på lite vetemjöl och sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler och vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.

*) Jag hade ”Svensk mathavre”.

 

lördag 13 februari 2021

Fläskkarré i hoisinsås med nudlar










 

 

4 port.

100 g nudlar
500 g fläskkarré
olja
400 – 500 g (skogs)champinjoner
1 morot
1 gul lök
4 msk hoisinsås
4 msk soja
3 tsk sambal oelek

sesamfrön
salladslök

Gör så här:

  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.  (Jag hade sötpotatisnudlar). Skölj nudlarna och sila bort vattnet.
  • Strimla köttet och stek det i några minuter i oljan i en stekpanna. Ta ut köttet på en tallrik.
  • Hacka löken, strimla moroten, skölj och skiva eller dela champinjonerna.
  • Stek lök, morot, champinjoner i lite olja i samma gryta/stekpanna som köttet stektes i.
  • Tillsätt det stekta köttet
  • Tillsätt hoisinsås, soja och sambal oelek. 
  • Tillsätt nudlarna.
  • Tillsätt lite vatten så att det blir en sås.

Strö lite sesamfrö och hackad salladslök vid serveringen.  (Saknas på bilden).

torsdag 14 januari 2021

Paella med räkor och smulad chorizo


 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

6 pers.

400 skalade jätteräkor
300 g chorizo, smulad
1 stor röd paprika
1 fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater, avrunna och grovhackade
1 burk kronärtskockor, avrunna och kvartade
1 citron, i klyftor
1 msk hackad persilja
1/2 msk paprika pulver (rökt)
1 liter kycklingbuljong
1 pkt saffran
1 dl torrt vitt vin
3 dl arborioris
salt, peppar

Gör så här:

  • Dra skinnet av chorizon och smula sönder innehållet i olika stora smulor.
  • Tärna paprikan och fänkålen.
  • Hacka löken och vitlöken.
  • Låt tomaterna rinna av och grovhacka dem.
  • Koka upp kycklingbuljongen och tillsätt saffranet så det får ligga och dra.
  • Klyfta citronen.
  • Hacka persiljan.
  • Stek chorizon i en stor stekpanna med höga kanter på medelhög värme i lite olivolja tills väl brynt, cirka 8 minuter, tillsätt sedan paprika och fänkål och stek vidare i ett par minuter tills även de har fått färg och för sedan över alltihop till en skål.
  • Tillsätt lite olivolja till stekpannan tillsammans med hackad lök, grovhackade tomater och vitt vin och stek under omrörning tills det kokat ihop till en klibbig, brynt smet, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt vitlöken, paprikapulver och ris och stek vidare under omrörning i ett par minuter tills riset blir lite genomskinligt. 
  • Tillsätt kyckling- och saffransbuljongen.
  • Tillsätt allt som stektes innan (chorizo, paprika, fänkål), salta och peppra efter smak, och låt det hela koka kraftigt tills vätskan är ungefär i nivå med riset, cirka 8 – 10 minuter. Sänk värmen till lägsta, tillsätt räkor och kronärtskockor till pannan, sätt på lock och låt det sjuda tills vätskan kokat in och riset är genomkokt, cirka 10 minuter till. Rör inte runt riset i pannan.
    Kontrollera att riset är genomkokt – om inte, tillsätt en liten skvätt vatten eller vätska från tomatburken, tills det är färdigt. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiration:  http://www.ätabörman.se/recept/paella-med-rakor-och-smulad-chorizo/

 

 
Blogglista.se