Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 24 april 2021

Linssoppa - kurdisk

                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna soppa har jag lagat många gånger! Den är enkelt att lagga och supergott!

Till ca. 6 port:

4,5 dl röda linser
3 buljongtärningar (höns/grönsaks/umami)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk chipotlepasta (eller sambal oelek efter smak)
50 g smör
1,5 l vatten
salt och peppar
* (eventuellt) bacon

1 citron

  • Grovhacka lök och vitlök. 
  • Häll vattnet i en gryta, tillsätt de andra ingredienserna förutom citron. 
  • Låt koka i ca 30 – 40 minuter. 
  • Rör ner saften och det finrivna skalet från citronen. 
  • Tillsätt smöret. 
  • Smaka av eventuellt med salt och peppar.   

Man kan mixa soppan med stavmixer, jag brukar inte göra det.

* För en mattigare soppa brukar jag steka lite baconbitar som jag tillsätter i soppan när soppan är klar - efter att ha (eventuellt) mixat soppan.

Källa:  ohmansmatovin.com

fredag 23 april 2021

Krämig rotsellerisoppa



 

 

 

 

 

 

 

 

4 port.

1 kg rotselleri
5 cm ingefära
5 st. vitlöksklyftor
1 st. gul lök
3 st. morötter
1,5 l vatten
1 burk (400 ml) kokosmjölk eller 3 – 4 dl grädde
0,5 dl vinäger
2 msk grönsaksfond
2 msk soja
1 tsk sambal oelekpasta
2 msk olivolja till stekning
salt

Gör så här:

  • Skala ingefära, vitlök, gul lök, rotselleri och morot. Skär ner alla grönsaker grovt.
  • Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i ingefära, vitlök och gul lök. Fräs någon minut.
  • Lägg i rotselleri och morot. Slå på vatten, grädde, vinäger, grönsaksfond, soja, sambal oelek och salt.
  • Koka på svag värme i 20 – 30 minuter. Mixa med stavmixer

    Källa: Spisa

fredag 16 april 2021

Surdegsbröd à la Pain de Martin – ”Jag gör en till”

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Ett bröd till från Pain de Martin:

Till ett stort bröd:

På kvällen:
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
60g (1 dl) rågmjöl
100 g (1 dl) vatten

Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen:
480 g (8 dl) rågsikt
300 g (3 dl) vatten
12 g (1 tsk) salt

  • Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.
  • Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Degen vänds i bunken för att få lite spänst – doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen - ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Detta görs tre gånger med 45 minuter mellan gångerna. Efter tredje gången får degen jäsa ytterligare en timme ungefär.
  • Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmjöl) och dra ut den till en fyrkant, ungefär 30 cm x 30 cm och vik sedan ihop den till ett litet paket.
  • Strö lite rågmjöl i en jäskorg eller en handduksklädd bunke och lägg sedan ner paketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär en timme.
  • Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en baksten eller en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  • Kontrollera om degen har jäst färdigt: tryck försiktigt med ett finger i degen – om degen inte omedelbart fjädrar tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa ytterligare en stund.
  • Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att skarven hamnar uppåt. Och så skjuts in i ugnen. Hiva in några isbitar på den undre plåten så blir det ånga som brödet tycker om. Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut, sänk temperaturen till 200°C
  • Efter ungefär 40 minuter är brödet klart. Om du sticker in stektermometer i mitten på brödet bör den visa 98 grader innan du tar ut det.

Det här brödet blir mycket saftigt, segt och gott. Det är lagom syrligt och smakar mycket råg.


 

 

måndag 5 april 2021

Friterad rödspätta med remouladsås på skivor av surdegsbröd



















För 4 port:

8 st. rödspättafiléer (ca 600 g)
rapsolja till stekning

Dopp1:
1 dl vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk bakpulver
salt och peppar

Dopp 2:
2 dl filmjölk
1 ägg

Dopp 3:
Pankoströbröd

Remouladsås:
2,5 dl hackad pickles
1 äpple, skuret i tärningar
2 dl majonnäs
2,5 msk smetana/crème fraiche
1.5 msk rostad curry

Upplägg:
4 skivor ljust surdegsbröd
skivad rödlök
klippt krasse
några stänk vinäger till smaksättning

Gör så här:

Remouladsås:

  • Blanda majonnäs och smetana/crème fraiche.
  • Vänd ner hackad pickles och äpple.
  • Smaksätt med rostad curry, salt och peppar.

Paneringen:

  • Panera fisken först i mjölblandningen (Dopp 1), sedan äggblandningen (Dopp 2) och sist i Pankobrödet (Dopp 3) så det täcker fisken ordentligt.
  • Hetta upp rikligt med olja i stekpanna och stek spättan gyllenbrun och frasig ett par minuter på varje sida.

Klicka på remoulad på varje brödskiva och klipp lite krasse över. Lägg på nystekt spätta och garnera med skivad rödlök, med krasse och stänk till sist över några droppar god vinäger. 

Källa: Tina Nordström

Wrap med avokado, tofuröra, spenat, ost


 

 













För 4 st. tortillabröd:

400 g tofu
1 rödlök
½ röd paprika
½ gul paprika
250 g tinad avokado
salt, peppar
olivolja
1 tsk gurkmeja
1 msk soja
2 st. tomater
färsk spenat (ca 4 nävar)
hård ost, riven
rökt paprika
sriracha sås

Gör så här:

  • Torka tofu med hushållspapper. Smula tofun i en skål.
  • I en annan skål, mossa avokadon, smaka av med salt och peppar.
  • Shiva rödlök och paprika. Fräs rödlök och paprika i lite olivolja för några minuter.
    Tillsätt tofu, gurkmeja och soja. Stek för några minuter till. Ta ut röran på en tallrik. Torka av pannan med hushållspapper. (Fylld tortilla ska stekas sedan i pannan.)
  • Skär ett snitt i tortillabrödet från mitten och ner. Lägg ingredienserna var för sig i fyra olika sektioner: avokadoröra i vänstra nedre hörnan, tofuröra i vänstra övre hörnan, en näve spenat i högre övre hörnan, riven ost i högre nedre hörnan. Strö lite rökt paprika över osten.
  • Vik tortillabrödet: börja med delen i det nedre vänstra hörnet – vik den rak upp. Sedan viker du delen åt höger och sedan neråt. Resultatet blir en triangelformad wrap.
  • Heta upp pannan och stek wrap-arna på båda sidorna.

Obs: det blev ganska ”mesigt” i smak, kanske lite jalapeños hade funkat!

 
Blogglista.se