Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 21 september 2021

Klar laxsoppa med senapskräm


 
















500 g laxfilé i kuber
3 morötter
100 g haricotsverts
100 g sockerärtor
100 g babyspenat
1 l fiskbuljong
några pepparkorn
2 lagerblad
0,25 g (1/2 paket) saffran
1 tsk strösocker
salt
peppar

Senapskräm*
250 g kvarg 10%
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung

  • Börja med att röra ihop senapskrämen. Låt stå i rumstemperatur medan du gör soppan.
  • Koka upp buljongen med pepparkorn, lagerblad och saffran.
  • Lägg i grönsakerna förutom spenaten och koka dem knappt mjuka.
  • Lägg i laxen och låt den sjuda ca 6 minuter.
  • Lägg i spenaten och låt den mjukna en minut. Smaka av med salt, peppar och socker.
    Servera med senapskräm och bröd med ost.


*) Ej på bild
 

Inspiration härifrån:

Saffransskorpor med choklad och lavendel



















(60 – 70 stycken)

Deg:
150 g sötmandel (skålad) eller valnötter
4 ägg
2,5 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
8,5 dl vetemjöl + 1 msk (510 g)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 0,5 tsk salt
100 g chokladpellets
2 – 3 msk torkad lavendel

Pensling:
ägg

  • Sätt ugnen på 175°C varmluft.
    Grovhacka mandeln/valnötter. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.
  • Blanda 8,5 dl vetemjöl, mandel/valnötter, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat, lavendel och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk vetemjöl och vänd ner i smeten.
  • Rulla degen till stänger, ca 2,5 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg. Tryck till stängerna något.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 – 25 min. Ta ut och låt svalna något.
  • Sänk ugnsvärmen till 100°C. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min – 1 timme.

 

söndag 19 september 2021

Köttbullar



















1 kg blandfärs
1 ägg
1 liten lök, finhackad
2 – 3 vitlöksklyftor
2 tsk Vegeta eller lite salt
peppar
dill

  • Skala och finhacka löken och vitlöken.
  • Tillsätt alla ingredienser och blanda färsen.
  • Rulla till små köttbullar.
  • Stek köttbullarna i en stekpanna med olja.
 
Blogglista.se