Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 13 november 2021

Mac and Cheese

 Ultrakrämig, toppad med krispig panko. Med tre sorters ost som ger en extra dimension till denna rätt.




















Ca 6 port.

225 g pasta typ penne
55 g osaltat smör
30 g vetemjöl
600 ml mjölk
170 g Gruyere
110 g Cheddar
50 g Parmigiano-Reggiano
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
lite muskotnöt
ca 35 g ströbröd panko
0,5 tsk Herbes de Provence eller torkad timjan

  • Sätt ugnen på 190°C. Sätt ett galler mitt i ugnen.
  • Smöra en form (min är på 26 cm x 18 cm x 4 cm).
  • Koka pasta al dente eller till nästan klart, pastan kommer att kokas lite till i ugnen.
    Sila pastan och skölj den med kallt vatten.
  • Smält smöret (spara 1 msk) på låg värme. Tillsätt vetemjölet och koka i ca 2 minuter, vispa med en visp. Tillsätt mjölk, låt koka, sänk värmen och koka i några minuter tills den tjocknar.
    Ta bort det från plattan, blanda i osten (spara 2 msk riven Parmigiano-Reggiano), salt, peppar och muskotnöt. Blanda denna sås med pastan. Häll allt i den smorda formen.
  • Smält resterande 1 msk smör, tillsätt ströbrödet och rör ofta, tills allt blir guldaktigt.
    Blanda i de torkade kryddorna/timjan. Fördela ströbrödsblandningen över pastan i formen. Strö över resterande Parmigiano-Reggiano.
  • Grädda för 25 – 30 minuter eller till den får fin färg.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Källa: Once Upon A Chef

 

Grahamsscones

 2 st.


















2 dl (120 g) vetemjöl
2,5 dl (150 g) grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g matfett
2 dl filmjölk
1 msk mörk brödsirap

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Fördela matfettet i bunken.
  • Blanda filmjölken och brödsirapen.
  • Arbeta samman allt till en deg.
  • Dela degen i två lika stora delar. Forma dessa till runda kakor som är ca. 15–20 cm i diameter. Skåra varje kaka i fyra delar. Nagga med en gaffel.
  • Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna fått fin färg.

lördag 6 november 2021

Fiskbullar



















500 g fiskfilé
3 msk röd currypasta
1 tsk koriander, hackad
1 msk fisksås/soja
1 msk limejuice
1 ägg
40 g rismjöl/majsmjöl
olja att steka i

  • Mixa fisken till en färs.
  • Blanda allt (utom olja) och forma till bullar. Platta till de lite grann.
  • Stek plättarna i lite olja.

Jag serverade dem med mozzarella, stuvad spenat, grillade sparrisar, en yoghurtsås.














 

 

 

De kan också serveras med sweet chili sås, koriander, limeklyftor.

torsdag 4 november 2021

Blomkålsgratäng med sparris

 
















1 blomkålshuvud, ca 1,2 kg
1 knippe grön sparris
1 dl purjolök, skivad
3 dl riven ost
3 dl grädde
2 ägg
ca 2 tsk tryffelolja
salt
vitpeppar

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skär blomkålen i mindre buketter.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka blomkålen i ca 2 minuter. Häll av vattnet.
  • Skär sparrisen i bitar om ca 3 cm.
  • Lägg blomkål, sparris och purjolök i en ugnsfast form.
  • Strö över riven ost.
  • Blanda ägg, grädde och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll äggstanningen i formen.

Sätt in i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter.

 
Blogglista.se