Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 18 december 2021

Vitlökssill

















4 port.

1 förpackning 5-minuters sill
0,5 citron, rivet skal och 1 tsk pressad saft
1 vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
salt
peppar
2 msk färska örter, till exempel dill, gräslök eller persilja

  • Låt silen rinna av och skär filéerna i lagom stora bitar.
  • Riv citronskal och vitlöksklyftor och blanda med gräddfil, majonnäs och hackade örter.
  • Smaka av med salt och peppar och droppa i lite pressad citron.

söndag 12 december 2021

Cremşnit – rumänsk kaka med smördeg och vaniljkräm



































12 st.

Smördeg (jag hade ett paket (400 g) med 4 små plattor)


Vaniljkräm:
3,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
5 äggulor
7 msk strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizena
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Garnering:
Florsocker

Sätt ugnen på 175°C.

·        Kavla ut smördegen enligt anvisningen på förpackningen.

·        Lägg två smördegsplattor på en bakplåt med bakplåtspapper. Skåra ena smördegsplatta i 6 delar, för att det ska vara enklare att skära den färdiga kakan.


 













·        Grädda i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

















·        Gör likadant med de två resterande smördegsplattor.

Vaniljkräm:

·        Blanda äggulor med strösocker i en skål.

·        Rör i mjöl och maizena och ställ åt sidan.

·        Värm mjölk och grädde i en kastrull på spisen till nästan kokpunkten. Tillsätt vaniljstången eller vaniljpastan.

·        Vispa mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller den varma mjölken i en tunn stråle, så att äggen inte ska börja koka från den heta mjölken.

·        Häll krämen i kastrullen och ställ på spisen.

·        Koka upp under kontinuerligt kraftig omrörning så inte krämen bränns fast på kastrullens botten.

·        Koka krämen i ca en minut till efter den har tjocknat ordentligt och börjar småkoka. Vispa kraftigt så krämen är len och klumpfri.

·        Om du har använt vaniljstång ta ut den och skrapa fröna i krämen. J(ag brukar torka skalet och stoppa in det i en liten skål med florsocker så att jag får socker med smak av vanilj.)

·        Häll krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det bildas skinn på ytan.

·        Lämna lådan att kallna i rumstemperatur.

·        (Du kan använda krämen direkt när den har kallnat eller förvara i kylskåpet i flera dagar. Rör i krämen innan du ska använda den.)

Montera kakan:

·        (Jag gjorde två kakor á 6 bitar kvar.)

·        Lägg en smördegsplatta på ett serveringsfat och fördela hälften av krämen över. Lägg över en skårad smördegsplatta. 

·        Gör likadant med de andra smördegsplattorna och resterande kräm.

Pudra florsocker över.

 

Källa: #simonamuntean Cookies and Sweets

 

söndag 5 december 2021

Minestrone



















Ca. 8 port.

1 gul lök eller ca 15 cm purjolök
2 morötter
2 selleristjälkar
1 stor potatis
1 vitlöksklyfta
1 zucchini
1 burk skalade tomater
1 förpackning/burk Kidneybönor
50 g pasta (små bitar)
3 st. kycklingbuljong/grönsaksbuljong
1,5 l vatten
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
olja
salt, peppar
persilja


För servering: riven parmesan

  •  Hacka lök/purjolök, morötter, selleristjälkar. Tärna potatisen och zucchini.
  • Fräs lök/purjolök, morötter, selleristjälkar, potatis och zucchini i lite olja i en stor gryta eller i omgångar i en stekpanna. (Purjolök med selleristjälkar, morötter, potatis och zucchini.) Fräs vitlöken också i ca en minut.
  • Tillsätt (i den stora grytan) skalade tomater – hacka dem lite, kryddorna, buljongen och vatten. Koka i ca 15 minuter.
  • Tillsätt Kidneybönor och pasta och koka tills pastan är kokt, enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Tillsätt hackad persilja.


Pastej- och baconrullader



















(4 port.)

8 skivor lövbiff, ca 500 g
1 pkt. bacon 140 g
50 g leverpastej
2 ättiksgurkor
2 msk tomatpasta
2 dl grädde
1 dl köttbuljong
1 grön paprika
1 röd paprika
peppar

Skär gurkorna i stavar.
Fördela först baconskivorna på lövbiffarna, sedan leverpastej, gurka, salta och peppra.



















Rulla ihop dem och fäst med tandpetare.



















Stek rulladerna, några i taget, i smör i en stekpanna.
Tillsätt tomatpasta, grädde och buljong.
Låt koka under lock 15 – 20 min. Tillsätt paprikorna, koka i 5 min till. Ta upp rulladerna, ta ur tandpetarna.

Servera med potatis och sallad.

 
Blogglista.se