Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 30 juni 2022

Lasagne bianco med champinjoner och salsiccia


 

















Ca. 4 – 6 port.
(tidsåtgång: cirka 2 timmar)

1 paket färska lasagneplattor
500 g korv salsiccia
300 g champinjoner
150 g karljohansvamp
vitt vin
ost (getost/grönmögelost eller annan ost)
parmesanost
persilja
2 st. vitlöksklyftor

Till Béchamelsås:
120 g smör
1 lite mjölk
100 g mjöl
mald muskotnöt
salt

  • Börja med att rengöra svamparna genom att skölja av dem ordentligt och skär sedan upp dem i mindre bitar.
  •  Värm upp olivoljan i en stekpanna tillsammans med hackade vitlöksklyftor och tillsätt sedan svampbitarna. Täck med ett lock och rör om då och då.
  •  Vid sidan om ta fram en annan stekpanna och häll i olivolja, klipp upp korvskinet och smula ned salsicciafärsen i den varma stekpannan. Häll i lite vitt vin och fräs färsen i några minuter. När färsen fått lite färg och är inte röd längre, stäng av plattan och blanda ner salsiccian i den andra stekpannan tillsammans med svamparna. Blanda ordentligt och låt ingredienserna steka tillsammans, under lock, i cirka tio minuter, rör om då och då. Mot slutet tillsätt lite hackad persilja.

Béchamelsås:

  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta bort den från värmen och vispa i mjölet till en slätt smet. Häll sakta i mjölken och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Rör ofta och se till att det inte bildas några klumpar, sänk värmen när såsen börjar koka och låt den sedan stå och småputtra i cirka 15 minuter. Rör då och då. Krydda med en nypa salt och muskot.
  •  Häll lite Béchamelsås på botten av en ugnsform och täck med lasagneplattor.
  •  Täck sedan lasagneplattorna med ytterligare Béchamelsås och sprid ut lite salsiccia och svampar över det hela följt av ost skuren i små bitar och strö med lite parmesan.
  •  Lägg på ett lager med lasagneplattor igen och fortsätt som innan: béchamelsås, salsiccia och svampar, ost och parmesan. Varva tills alla plattor och de andra ingredienser tar slut (2 eller 3 lager). Avsluta med béchamelsås, salsiccia och svampar, ost och riven parmesan. Se till att såsen rinner ner i kanterna för att undvika att få en torr lasagne.
  •  Täck formen med ugnsfolje (undviker att översta lagret blir torrt i ugnen) och ställ in i mitten av ugnen 180°C för cirka 60 minuter. Ta bort ugnsfoljet de sista 10 minuterna för att få en knaprig yta. Tills slut, stäng av ugnen och låt lasagnen vila i cirka 10 – 15 minuter innan den serveras. 

Källa: www.paradiserecipe.com

söndag 8 maj 2022

Kassler- och broccoligratäng

 4 port.











500 g färsk broccoli
8 st. soltorkade tomater (i olja)
1 gul lök
500 g kassler
 1 msk maizena
3 dl mjölk
3 dl grädde
3 – 4 dl riven ost
peppar
smör

  • Sätt ugnen på 200°C (varmluft).
  • Skär broccoli i mindre bitar och förväll dem i kokande vatten ett par minuter. Lägg över dessa i en smord form.
  • Hacka soltorkade tomater och lägg dem ovanpå broccolin i formen.
  • Hacka lök och strimla kasslern. Fräs detta i smör i ca 10 minuter.
  • Strö över maizena och rör om.
  • Tillsätt grädde och mjölk, rör om. Låt puttra ca 5 minuter.
  • Tillsätt 2 dl riven ost. Rör om och låt det puttra ytterligare ett par minuter.
  • Häll kasslersåsen över broccolin och toppa med resterande mängd ost.
    gratinera i ca 20 minuter.

lördag 7 maj 2022

Ägg med korv och bönor i tomatsås

 















grillkorv
1 burk bönor i tomatsås
ägg
sambal oelek
ruccola/persilja/koriander
peppar

  • Skär korven i små bitar, Stek korvbitarna i lite olja.
  • Tillsätt en burk bönor i tomatsås, låt det bli hett.
  • Tillsätt lite sambal oelek för starkare smak.
  • Gör små gropar i såsen, en i taget, med en sked och knäck ner ett ägg i varje grop. Sätt på locket och låt det puttra i cirka 8 minuter så att äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är rinnig.
  • Ta av från plattan och servera med ruccola/persilja/koriander.
  • Strö lite peppar över.


 
Blogglista.se