Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 27 september 2021

Tårta med färdiga Medovik-bottnar



 













I en affär med ryska varor hittade jag bottnar till Medovik-tårta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har gjort en tårta med sådana bottnar och som fyllning hade jag en kräm på smör, kakao och sylt. Superenkelt! 

 Ca 14 port.
(en tårta med en diameter på 24 cm)

1 förpackning med Medovik-bottnar (5 bottnar i förpackningen)

Kräm:
200 g osaltat smör
50 g kakao
sylt – en burk ca 400 g (jag hade apelsinsylt)

Till krämen – ha alla ingredienserna rumstempererade. 

  • Vispa smör, kakao och sylt i en bunke med en elvisp till en slättkräm.
  • Täck kanterna på serveringsfatet med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
  • Krossa ena botten till fina smulor.  Smulorna ska användas till att klä tårtan.
  • Dela krämen i fyra delar. Varva bottnarna med kräm. Ovanpå sista lagret med kräm strös kaksmulorna (botten/kräm/botten/kräm/botten/kräm/botten/kräm/smulor).
  • Låt tårtan safta sig i några timmar/över natten. Tårtan håller sig saftig i minst en vecka, i kylskåp.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ta bort aluminiumfolien/bakplåtspappret. 😊)

tisdag 21 september 2021

Klar laxsoppa med senapskräm


 
















500 g laxfilé i kuber
3 morötter
100 g haricotsverts
100 g sockerärtor
100 g babyspenat
1 l fiskbuljong
några pepparkorn
2 lagerblad
0,25 g (1/2 paket) saffran
1 tsk strösocker
salt
peppar

Senapskräm*
250 g kvarg 10%
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung

  • Börja med att röra ihop senapskrämen. Låt stå i rumstemperatur medan du gör soppan.
  • Koka upp buljongen med pepparkorn, lagerblad och saffran.
  • Lägg i grönsakerna förutom spenaten och koka dem knappt mjuka.
  • Lägg i laxen och låt den sjuda ca 6 minuter.
  • Lägg i spenaten och låt den mjukna en minut. Smaka av med salt, peppar och socker.
    Servera med senapskräm och bröd med ost.


*) Ej på bild
 

Inspiration härifrån:

Saffransskorpor med choklad och lavendel



















(60 – 70 stycken)

Deg:
150 g sötmandel (skålad) eller valnötter
4 ägg
2,5 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
8,5 dl vetemjöl + 1 msk (510 g)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 0,5 tsk salt
100 g chokladpellets
2 – 3 msk torkad lavendel

Pensling:
ägg

  • Sätt ugnen på 175°C varmluft.
    Grovhacka mandeln/valnötter. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.
  • Blanda 8,5 dl vetemjöl, mandel/valnötter, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat, lavendel och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk vetemjöl och vänd ner i smeten.
  • Rulla degen till stänger, ca 2,5 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg. Tryck till stängerna något.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 – 25 min. Ta ut och låt svalna något.
  • Sänk ugnsvärmen till 100°C. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min – 1 timme.

 

 
Blogglista.se