Ett japansk rätt, det är typ fondue fast man kokar köttet
och grönsakerna i en buljong i stället för olja.
Till buljongen används en alg - kelp. För att jag inte hade denna alg –
använda jag miso-soppa istället.
Som inspiration hade jag denna video: Shabu Shabu
Ingredienserna i receptet från videon är för en portion men
de räcker till minst två.
Detta är receptet, enligt videon, för en portion:
Lövbiff 200 g*
Kinakål 3 – 5 blad (hade inte detta)
Pak choi 1 st. 125 g (saknas i receptbeskrivningen)
Shiitake/Oyster svamp 3 - 5 st.
morot 0,5 st.
salladslök 2 – 4 st.
tofu - jag hade 200 g för två personer
Sås Ponzu:
citronsaft 2 msk
soja 2 msk
socker 0,5 tsk
Sås med tahini:
tahini 2 msk
soja 2 msk
vinäger 2 msk
socker 2 msk (inget socker för mig)
vatten 2 msk
sesamfrö 1 msk
Till buljongen:
Jag hade2 förpackningar Miso-soppa, à 500 ml.
Kan ersättas med kött- eller grönsaksbuljong.
* Istället för kött man kan använda kokta ägg.
Gör så här:
Förbered såserna – blanda alla ingredienserna för respektive
sås i var sin skål.
Skär köttet i små bitar.
Skär tofun i små kuber.
Ansa, skölj och skär grönsakerna i lagom stora bitar.
Koka Miso-soppan i en gryta.
Lägg i omgångar i grytan, lite av varje – kött, tofu, grönsaker.
Låt koka i några minuter.
Lyft upp kött, tofu, grönsaker till serveringstallrikar. Kött, tofu och
grönsaker doppas i Ponzusås eller tahinisås.
Låt Miso-soppan vara varm, tillsätt efterhand mer kött,
tofu, grönsaker… etc.
Jag åt Shabu Shabu i Japan. Den (Shabu Shabu) serverades med
ris men jag tycker att riset är överflödigt, man blir så mätt med allt kött,
tofu och grönsaker. Rätten lagades vid bordet och alla vid bordet doppade
själva vad de ville äta i buljonggrytan och sedan i sås. Det var rätt så enkelt
och festligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar