Blogg-Topplista Elenas recept: Kornbröd med surdeg à la Surkultur

tisdag 9 mars 2021

Kornbröd med surdeg à la Surkultur

 Det godaste surdegsbrödet jag har ätit!











Källa: https://recept.surkultur.se/recept/broed/grova-broed/kornbroed

Till ett bröd:

DAG 1, KVÄLL
SURDEG:
50 g surdeg
200 g vatten
120 g fint rågmjöl

BLÖTLÄGGNING:
300 g kallt vatten
150g matkorn
75 g solrosfrön
75 g pumpafrön
25 g linfrö

DAG 2, MORGON
Surdegen och blötläggningen från gårdagen
ev. 5 g jäst
15 g salt
100 g brödsirap
120 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

DAG 1, KVÄLL:

  • Blanda surdeg, vatten och rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  • Häll upp matkorn, frö och vatten i en annan bunke. Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

DAG 2; MORGON:

  • Lös eventuellt jästen i en liten skvätt vatten i en skål.
  • Tillsätt surdegen, blötläggningen och de andra ingredienserna, mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en jämn deg, den behöver inte arbetas någon längre stund.
  • Klicka ner den kladdiga degen i en smörad rektangulär form. Pressa degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö lite rågmjöl ovanpå, sätt plastfolie över och ställ in brödet i kylen för jäsning över dagen eller i rumstemperatur om jäst inte har används.
  • När brödet jäst upp ca 2-3 cm är det dags för gräddning, små hål ska då synas på ovansidan. Beroende på kraft i surdegen tar det 6-8 timmar, ställ fram brödet i rumstemperatur om det inte är klart efter den tiden och låt det jäsa färdigt.
  • Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250˚C för 15 minuter. Sänk värmen till 200˚C och låt brödet stå ytterligare 45 min.
  • Låt brödet svalna på galler och vira sedan in det i en bakduk. Det är viktigt att brödet får vila till dagen efter, annars kan det upplevas döbakat.

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se