Blogg-Topplista Elenas recept: Kimchi à la Jennie Walldén

tisdag 16 augusti 2022

Kimchi à la Jennie Walldén

 Håller med Jennie Walldén: denna kimchi är beroendeframkallande!

























1 stort salladskålshuvud
2 msk salt
1,5 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk socker
1 msk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
0,5 gul lök, riven
0,5 dl fisksås
1 dl gochujaru (koreanskt chilipulver)
10 räkor, skalade och finhackade
5 salladslökar, tunt skivade
1 morot, skuren i tändsticksstavar
10 cm rättika, skuren i tändsticksstavar

  • Skölj av salladskålen, blad för blad. Skär bladen i bitar på ca 4 cm x 4 cm.
  • Lägg salladskålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö saltet över salladskålen, blanda försiktigt, men noggrant så att alla blad täcks med salt och låt stå i 1,5 timmar.
  • Skölj salladskålen grundligt 3 gånger för att få bort överflödigt salt.
  • Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock blandning, Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås, chilipulver och räkor och rör noga.
  • Tillsätt de finskurna grönsakerna och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant, gärna med händerna (helst med plasthandskar) så inte grönsakerna går sönder.
  • Lägg i glasburkar med locket ej fullständigt stängt. Fyll inte burkarna helt upp, då det behövs plats när fermenteringen börjar. Låt stå framme i rumstemperatur i tre dagar. Förvaras sedan i kylen.

Inspiration: Jennie Walldén 

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se