Blogg-Topplista Elenas recept: Janssons frestelse

söndag 3 januari 2010

Janssons frestelse


















Till 4 – 6 personer:

- ca 1 kg fast potatis (10 – 12 st.)
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 10 hela ansjovisar (eller 20 ansjovisfiléer)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 msk orökt kaviar
- 2 msk ansjovisspad
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.
Skala löken och skär i tunna skivor. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör på svag värme ca 4 minuter.

Smörj en ugnssäker form.
Varva potatis, lök, ansjovis i formen. Börja och sluta med potatis.

Blanda grädde, mjölk kaviar och ansjovisspad och häll blandningen över potatisen. Sikta över ströbröd och lägg på några smörklickar.

Grädda i nedre delen av ugnen 45 – 60 minuter tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg.


2 kommentarer:

Poppy sa...

Elena am facut si eu zilele trecute si a iesit minunat! E o reteta deosebita si am sa o pun si eu pe blog cat de curand. Eu am facut-o prin metoda cealalta, cand se cartofii cu ansoa si grädde cu mjölk si lök pe foc intai,apoi la cuptor si iese foarte cremos. Data viitoare am sa incerc si varianta ta!

Elena sa...

Buna Poppy! Asa am facut (cum spui tu) si eu de catava ori. Acum aveam prea multa frisca si nu stiam ce sa fac cu ea. La multi ani si succes cu blogul tau care este SUPER SUPER!

 
Blogglista.se