måndag 2 maj 2011
Surdegsbröd med rågsurdeg
Härligt bröd som håller länge!
Hela brödbaket görs i flera steg:
1) Rågsurdeg
2) Fördeg
3) Huvuddeg
1) Rågsurdeg (5 dagar, det blir tre satser rågsurdeg)
- 2 dl + 2 dl vatten
- 2,5 dl grovt rågmjöl
- 1 dl + 1 dl fint rågmjöl
Dag 1 (t.ex. måndagskväll): Blanda 2 dl vatten och 2,5 dl grovt rågmjöl så att degen blir slät.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Dag 3 (onsdagskväll) : Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. Blanda, plasta in och låt stå i ett dygn.
Dag 4 (torsdagskväll): Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. Blanda, plasta in och låt stå i ett dygn.
Dag 5 (fredagskväll): Nu är surdegen färdig. Det blir ca 600 g surdeg. Dela smeten i tre delar som kan användas till tre baktillfälle. Surdegen kan förvaras några dagar i kylskåp. Den kan också frysas.
2) Fördeg (t.ex. fredagskväll, minst 6 timmar; till två bröd)
- 3 g jäst
- 2 dl kallt vatten
- 3 dl rågsikt
Blanda jäst och vatten. Blanda i mjölet. Låt stå 6 timmar i rumstemperatur.
3) Huvuddeg (lördagsmorgon, det blir 2 bröd, det tar 4 timmar):
- 10 g jäst
- 2 dl kallt vatten
- ca 8 dl vetemjöl
- 1 sats rågsurdeg
- 2 tsk honung
- 2 tsk salt
Lös jästen i vatten och blanda i vetemjöl, fördeg, en sats rågsurdeg, honung och salt.
Arbeta degen i minst fem minuter.
Låt degen jäsa en timme. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa en timme till.
Dela degen i två delar och forma avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite rågmjöl. Lägg en bakduk ovanpå bröden.
Låt jäsa i minst en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in bröden i ugnen och grädda i 50 - 60 minuter.
Ta ut bröden och lägg de på galler. Låt svalna.
Etiketter:
bröd,
brödrecept,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
hembakat,
rågsurdeg,
surdeg,
surdegsbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vilka fina bröd! Surdeg är ju bara så gott.
Dessa bröd är mina favoritbröd(nu)!
Skicka en kommentar