tisdag 4 oktober 2011
Estnisk ostkaka
8 – 10 bitar
Mördeg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk strösocker
100 g margarin eller smör
1 ägg
Fyllning
5 dl kesella (färsk ost)
1 dl gräddfil
3 äggulor
2 msk potatismjöl
1,5 dl strösocker
Rivet skal av ½ vältvättad citron
1 msk vaniljsocker
2 msk hackat suckat (russin)
Apelsinskal/suckat
20 grovt hackade sötmandlar
3 äggvitor
Servering
Jordgubbs-/hallonsylt
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Lägg i margarinet skuret i bitar. Finfördela med gaffel eller elvisp. Blanda ner ägget och arbeta till en deg. Välj en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen och kläd botten och kanter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom äggvitorna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem sist i fyllningen. Bred ut fyllningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60 min.
Servera ostkakan något avsvalnad.
Källa: Köksalmanack 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar