fredag 8 oktober 2010
Saftiga polska kringlor
Saftiga kringlor som påminner mig om rumänska "Mucenici".
Till 12 st:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
125 g socker
0,5 tsk salt
ca 800 g vetemjöl
75 g honung
Fyllning:
100 g smör
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
200 g malda valnötter
Honungsvatten:
100 g honung
1 dl vatten
- Smula jästen i en bunke. Strö över lite socker och rör i lite med en sked.
- Värm mjölken till ca 37˚C och häll den ovanpå jästen. Tillsätt resten av sockret, vetemjölet, smöret, honungen och saltet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen.
- Dela degen i tre delar.
Gör så här med varje degbit:
- Kavla degen till en rektangel på ca 30 cm x 40 cm. Bred på lite av smörblandningen.
- Vik degplattan på mitten.
- Skär remsor på ca 3 cm bredd. Skär varje remsa på mitten men inte helt igenom – se bilden.
- Snurra degremsorna till en kringla.
- Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med vispat ägg och strö på malda valnötter.
- Grädda i 200˚C i ca 15 minuter.
- Värm vattnet och blanda det med honungen.
- Pensla kringlorna med honungsvattnet.
Inspiration: Maria Elena/culinar.ro
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar