En mycket uppskattad kaka, i Rumänien. Receptet är
ursprungligen från ett konditori - Café Gerbeaud i Budapest,
Ungern. Kakan heter också “Jerbo”.
En kaka med valnött- och syltfyllning och chokladglasyr.
En kaka med valnött- och syltfyllning och chokladglasyr.
Till deg:
- 25 g jäst
- 70 g socker *
- 4 äggulor
- 1 – 1,5 dl mjölk
- ca 600 g vetemjöl
- 250 g osaltat smör
- lite salt
Till valnötsfyllning:
- rivet citronskal från en citron
- 300 g malda valnötskärnor
- 200 g socker
- 15 g vaniljsocker
Dessutom:
- aprikossylt (jag hade 2 burkar x 280 g sylt utan socker)
Till glasyr:
- 150 g socker
- 50 g kakao
- 50 g osaltat smör
- 70 ml mjölk
Degen:
Smula jästen i en bunke, tillsätt 1 msk socker och lite salt, rör med en
sked tills jästen blir “vattnig”, tillsätt ca 1 dl ljummet mjölk (37 grader C).
Täck med folje och låt det jäsa i ca 20 min.
Rör ägullorna med resten av mjölken.
I en annan, större bunke – blanda vetemjölet med smöret, till en smulig deg. Tillsätt äggbalndningen,
jästen och resten av sockret och blanda till en deg.
*) Jag glömde tillsätta resten av sockret i degen och kakan blev mycket god
ändå.
Täck bunken med folje och låt degen jäsa i ca. en timme
Valnötsfyllningen:
Blanda malda valnötskärnor med sockret, rivet citronskal och
vaniljsockret.
Lägg ett bakplåtspapper i formen (min form var på 35 cm x 25 cm x 4 cm).
När degen har jäst - dela degen i fyra delar och kavla varje degbit till formens storlek.
Lägg en degplatta i formen, bred på en tredjedel av sylten, strö över en tredjedel av valnötsfyllningen, fortsätt med en annan degplatta, sylt, fyllning, degplatta, sylt, fyllning och sista degplattan. Tryck med händerna över kakan så att lagren pressas ihop. Stick några hål med hjälp av en gaffel eller grillspett av trä. Täck formen med plastfolje och låt det jäsa ca 45-50 min.
Grädda i 175 grader C i ca en timme.
Glasyren:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i några minuter tills
blandningen tjocknar.
Häll glasyren över kakan när kakan har gräddats färdigt.
Skär kakan i bitar när den har kallnat.
(Kakan blir godare efter några dagar.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar