Mjukkaka i tre färger: vit, gul, brun.
Lätt att komma ihåg ingredienserna – de flesta är ”5” av …
5 ägg
5 + 5 msk socker
5 + 5 msk vetemjöl (siktat)
5 g bakpulver
5 msk mjölk
5 msk olja
1 msk kakao (siktat)
½ tsk vaniljpulver
(eventuellt rivet skal av ½ citron eller apelsin)
Garnera med:
florsocker
Gör så här:
Vit smet:
Separera
äggulor och äggvitor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna med 5 msk socker till hårt skum.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och blanda med en slickepott.
Gul smet:
Vispa
äggulor med 5 msk socker till en fluffig vit smet.
Tillsätt mjölk och olja. Blanda.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och bakpulvret. Blanda allt.
(Tillsätt – eventuellt – rivet skal av citron eller apelsin.)
Brun smet:
I
en liten skål – blanda 4 msk av den gula smeten, 5 msk av den vita smeten, siktat
kakao, vaniljpulver.
Smörj och bröa en form på 1,5 l.
Häll den bruna smeten i formen.
Häll den vita smeten.
Häll den gula smeten.
Grädda i 180°C (varm luft) i ca 30 minuter. Prova med en
sticka. Kakan är klar om stickan blir torr.
Låt kakan svala i formen en liten stund, strö florsocker över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar