25 g jäst
2,5 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
½ msk socker
1 ägg
2 msk olja
ca 8 dl (420 – 480 g) vetemjöl
Pensling:
ägg
sesamfrö
- Smula sönder jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet, tillsätt ägg, olja, salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Arbeta degen på bakbordet och skär av 1/3.
- Dela sedan varje bit i tre delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.
- Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem. Börja vid mitten. Lägg den färdiga flätan på bakpapper på plåt och platta till den lite.
- Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lätt. Låt flätan jäsa i 20 minuter.
- Pensla med ägg, strö över sesamfrö
- och grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Obs! Har bakat dubbel sats!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar